image

Що було на сесії Ужгородської міськради

Сесія розпочалася з вигуків інвалідів, продовжилася роздачею грошей потребуючим і водоканалу, ліквідацією навчального закладу, а також голосуванням за громадський бюджет. 

Інваліди з ураженням опорно-рухового апарату на початку сесії звинувачували міську владу в обмані. Виявилося, що мерія обіцяла їм 2 мільйони, а згодом вирішила зменшити цю суму до 100 тисяч. Крім цього, міськрада проводить з порушеннями тендер на будівництво реабілітаційного центру для інвалідів. Мер Богдан Андріїв пояснив, що гроші будуть виділені натупної сесії. А тимчасвові дії пов'язані з особливостями бюджетного законодавства. 

Гроші ужгородцям, військовим частинам і водоканалу

Сьогодні на сесії депутати надали матеріальну допомогу 10 громадянам. Зокрема, грошову допомогу отримають люди у важкому матеріальному становищі та ті, хто потребують кошти на лікування. Всі 32 депутати підтримали ці рішення, однак, як і на минулому засіданні, внесли обмеження на суми – 2 тисячі гривень, - повідомляє офіційна сторінка Ужгородської міськради у соцмережі Фейсбук. 

Крім цього, Почесним громадянам м. Ужгорода і делегатам І з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України та членам їх сімей збільшили фінансування на компослуги  - із 170 тисяч до 300 тисяч.

400 тисяч гривень виділили на фінансування військових частин. 

На погашення боргів "Водоканалу" цього разу депутати дали майже 9 мільйонів гривень. А загалом вливання у КП «Водоканал м. Ужгорода» становлять 11,5 мільйонів гривень.

Дорогий архів і нові податки

Депутати проголосували за Програму розвитку архівної справи в архівному відділі міської ради на 2016 - 2020 роки. Згідно з програмою, передбачаються видатки у сумі 800 тисяч гривень. 

Сьогодні ж затвердили нові ставки місцевих податків в Ужгороді, які діятимуть із 1 січня 2017 року. Згідно з повідомленням міськради, незмінними залишилися ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: 0,4 % для об’єктів житлової та 0,2 % для об’єктів нежитлової нерухомості (для казино та ігорних будинків - 1%) при граничній ставці - 3%. Ставки для грального бізнесу прописані у разі, якщо його буде легалізовано на державному рівні.

Для об’єктів нежитлової нерухомості встановили ставку в залежності від зональності (місця розташування об’єкта) в наступних відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового року за 1 кв. м: 
- 0,4 % - для периферійної зони;
- 0,5% - для серединної зони;
- 0,6 % - для центральної зони.

Ставки єдиного податку в Ужгороді не переглядали з 2012 року. Станом на сьогодні спрощену систему оподаткування у 2016 році застосовують 2590 ФОП (ІІ групи), що знаходяться на обліку в ДПІ у м.Ужгороді . 2341 підприємець сплачує єдиний податок в розмірі 20% мінімальної заробітної плати, 196 – 10% мінімальної зарплати. Відповідно до рішення, з 1 січня 2017 року усі спрощенці ІІ групи сплачуватимуть ставку єдиного податку у розмірі 20% мінімальної заробітної плати, а це 310 грн.

Встановлені міською радою ставки туристичного збору не переглядалися з 2011 року та сплачуються в розмірі 1 відсотка вартості усього періоду проживання для осіб, які отримують послуги з тимчасового проживання в готелях, та 0,5 відсотка для осіб, які отримують послуги з тимчасового проживання у кемпінгах, мотелях та інших закладах готельного типу, санаторно-курортних закладах, гуртожитках для приїжджих, будинках, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму. Депутати проголосували за встановлення гранично можливої ставки у розмірі 1 % до бази справляння збору.

Громадський бюджет, новий дитсадок і переділ приміщень

Сьогодні в міськраді нарешті проголосували за громадський бюджет м. Ужгорода і передбачили на це у 2017 році 3,5 млн. грн.

Партиципаторний бюджет (громадський бюджет) - це нові можливості для мешканців міста, це механізм, за допомогою якого, ужгородці зможуть використовувати частину бюджету на реальні потреби населення: ремонти шкіл, створення зон відпочинку чи реалізації власних міських проектів. Вже тривалий час про нього говорять депутати від "Самопомочі". Вони провели кілька заходів для ознайомлення містян з такою системою. 

У рамках програми передбачено два види проектів. Малі – це проекти, загальна вартість реалізації яких становить від 10 000 до 70 000 грн. Великі - від 70 000 до 300 000 грн.

На базі НВК "Горяни" створили дошкільний навчальний заклад №43. Перед цим "Горяни" ліквідували. Якщо раніше в цьому закладі були і навчальні класи, то зараз буде тільки дитсадок. 

Депутати передали в оренду Ужгородському міському пологовому будинку приміщення 37,9 кв. м за адресою: Ужгород, вул.П.Комуни,2 та Закарпатському територіальному центру екстреної допомоги приміщень по вулиці Грибоєдова, 20В із встановленням орендної плати 1 грн. 20 коп. на рік.

Крім того, погодили передачу в користування житлово-будівельному кооперативу "Закарпаття-Донбас" у користування на умовах позички будівлі котельні площею 553,5 кв. м по вул.Артилерійській, 6а для реалізації соціального проекту з будівництва житла для родин внутрішньо переміщених осіб. Договір позички дозволили укласти на 2 роки з умовою його розірвання у разі використання будівлі не за призначенням, - повідомляє офіційна сторінка міськради у Фейсбуці. 

Приміщення "Украпошти" і ділянку 0,0740 га під гуртожитком на Загорській,12 передали у комунальну власність. Окремим голосуванням вирішили створити комунальне підприємство «Центр інформаційних технологій міста». 

Звернення до Верховної Ради

Сьогодні на сесії депутати прийняли звернення, яке скерують до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів щодо тарифів на теплову енергію, послуги водопостачання та водовідведення. Просять, зокрема, змінити систему, коли комунальні підприємства працюють за економічно збитковими тарифами, рішення про зміни приймаються в Києві, за складною процедурою і розглядаються тривалий час. Для цього потрібно внести зміни до законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про теплопостачання», «Про житлово-комунальні послуги». Які власне пропонуються зміни – депутати додали до звернення. 

 

ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com