image

Що було на сесії Закарпатської облради

 

Сьогодні під час сесії облради депутати слухали прокурора, звернулися до Прем’єр-міністра, оголосили новий об’єкт природзаповідного фонду, заборонили вирубку лісів, звільнили директора аеропорту "Ужгород" і редактора газети "Новини Закарпаття", виділили гроші на хоспіс у Виноградові, а також на укріплення держкордону. Не обійшлося й без скандалів: депутати провалили голосування за призначення директора ДЮСША, а також посварилися за опозицію. 

Сесія розпочлася з оголошення кадрових змін першим заступником голови ОДА став Іван Дуран, заступником голови ОДА – Віктор Микулін, директором департаменту екології – Василь Рішко, директором департаменту житлово-комунального господарства Закарпатської ОДА – Едуард Маляр.

Затим на сесії виступав головний прокурор Закарпаття - Володимр Янко із підсумками діяльності прокуратури в минулому році. Загалом від вчинених на Закарпатті злочинів постраждало понад 4,5 тисячі осіб. В області зареєстровано більше 2,4 тис. кримінальних правопорушень, а найвищий рівень злочинності зафіксовано в Ужгороді та Мукачеві.

Після виступу прокурора стався перший скандал на сесії. Після пропозиції включити окремий розділ про опозиційну діяльність. Цей пункт мав би регулювати роботу політсил, які оголосили в раді про свій перехід в опозицію, пише Прозахід. Депутат Васил Русин виступив категорично проти такого рішення, однак Олександр Кеменяш йому заперечив. Тоді втрутився Геннадій Москаль і назвав співпрацю ЄЦ з "Батьківщиною" — "гомосексуальною більшістю". Потім назвав Кеменяша моральним і фінансовим банкротом, а затим ще й попросив його "заглохнути". 

Вдруге гнів Москаля депутати відчули під час голосування за призначення директора обласної дитячої юнацько-спортивної школи (ДЮСШ). Після того, як депутати не захотіли розглядати це питання у пакеті з іншими, а згодом провалили голосування за призначення Молнара, Геннадій Москаль "дуже голосно" запропонував повністю ліквідувати навчально-спортивний заклад.

Закарпатці під час сесії звернулися й до Прем’єр-міністра України зі зверненням про  виділення у необхідних обсягах коштів із державного бюджету для продовження будівництва об’їзної автомобільної дороги м. Берегово та с. Астей до міжнародного автомобільного пункту пропуску «Лужанка».

Самі ж депутати виділили кошти для підвищення спроможності та поліпшення умов несення служби у відділах прикордонної служби на українсько-угорському та українсько-румунському кордонах. Також прийняли зміни до бюджету, внаслідок чого залишки коштів спрямують у медичну сферу, на програми забезпечення житла, надання кредитів тощо. 

Щодо медицини, Закарпатська обласна рада ухвалила обласну цільову програму «Психолого-педагогічний та медико-соціальний супровід дітей та дорослих з розладами аутистичного спектру на 2016-2020 роки». Не менш важливим рішенням є виділення коштів на завершення будівництва Закарпатського регіонального центру паліативної допомоги у Виноградові.

Рішеннями екологічного спрямування на сесії стали: створення ботанічного заказника «Ботар» на площі 277,1 га на території Виноградівського району, а також введення мораторію на вирубку Карпатських лісів.  

Також депутати підтримали звернення активістів про полегшення правил «пересічки» і направили його до Верховної Ради.

Не менш знаковим стало голосування за звільнення двох керівників підприємств – редактора газети "Новини Закарпаття" Віталія Ящищака та очільника аеропорту "Ужгород  Володимира Горинецького. Депутати проголосували за ці рішення, відтак наразі відома у краї газета й аеропорт залишилися без керівників. 

 

ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com