image

Шантаж Москаля і розвал владної коаліції в Закарпатті

Через демарш Москаля у Балоги є всі шанси повернути владу в Закарпатті

Головний популіст Закарпаття Геннадій Москаль під приводом демонстрації того, що він борець з контрабандою, вчинив скандал на голому місці – попросив главу уряду Володимира Гройсмана внести подання про його звільнення.

За словами Москаля, на Закарпатті починають відновлюватися "негативні процеси з подачі окремих центральних структур".

"Міжнародні злочинні угруповання, не бажаючи миритися із втратою надприбутків, будь-яким чином намагаються відновити системну контрабанду тютюнових виробів. Використовуючи при цьому вплив українських політичних діячів і керівників окремих відомств. У лютому цього року була спроба відновити на Закарпатській митниці так званий "інститут смотрящих", не допустити який вдалося завдяки активній позиції небайдужих громадян. Подібні спроби здійснюються й далі. За моєю інформацією, зараз у Києві та Київській області накопичилося близько двохсот вантажних автомобілів (фур), завантажених сигаретами виробництва Гродненської тютюнової фабрики, тютюнових підприємств Молдови, Об'єднаних Арабських Еміратів та Російської Федерації", - написав він у зверненні.

Також Москаль зауважив, що голова ДФС Роман Насіров призначив виконувача обов'язків начальника Закарпатської митниці без погодження.

"Із Закарпатською ОДА це призначення не узгоджувалося. Дозволю собі провести аналогії. На Одещині голова облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі протистоїть "горіховій мафії", а на Закарпатті мені доводиться боротися з "тютюновою мафією". У результаті ми обоє програли", - заявив він.

"З огляду на це, я не бачу сенсу свого подальшого перебування на посаді голови Закарпатської ОДА. Тому прошу вас скористатися своїм конституційним правом, передбаченим ст.118 Конституції, і направити подання президенту про моє звільнення із займаної посади", - звернувся Москаль до Гройсмана.

Згодом голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль конкретніше уточнив причину такого свого звернення і звинуватив голову Державної фіскальної служби Романа Насірова в порушенні процедури при призначенні Андрія Кримського заступником начальника Закарпатської митниці

"У квітні нардеп від Закарпаття Валерій Пацкан фіктивно, всього на тиждень, бере Кримського до Верховної Ради своїм помічником. Робиться це для того, щоб Кримський швидко отримав статус держслужбовця в обхід закону про очищення влади і закону про засади запобігання і протидії корупції. 26 квітня Насіров всього на два (!) дні призначає Кримського на стажування в Закарпатську митницю, а 29 квітня (за два дні до вступу в силу закону "Про державну службу" в новій редакції) призначає його заступником начальника Закарпатської митниці ", - йдеться в повідомленні Москаля.

На його думку, стажування було призначено без подання начальника митниці Насірову та без узгодження департаменту ДФС з боротьби з контрабандою, а призначення на посаду заступника пройшло без звіту стажиста і відкликання його керівника.

Москаль вважає, що ці факти говорять про те, що Насіров призначив Кримського з метою зберегти схеми контрабанди сигарет та інших товарів.

Також губернатор в повідомленні наводить інформацію про роботу Кримського в 2004-2005 на Львівській митниці, де він, на його думку, займався махінаціями та був за це звільнений.

Одним словом, Геннадій Москаль наїхав як на свого партнера по партії Блоку Петра Порошенка Валерія Пацкана, так і на партнерів по коаліції в обласній раді від «Відродження».

Чому ж Москаль пішов на такий гучний скандал?

Політтехнолог Віктор Уколов вважає, що річ у звільненні ставленика Москаля. "Я думаю, що це емоційний ексцес. До кінця дня стала відома інформація, що 4 травня через митницю пройшов ешелон лісу-кругляка за кордон і це був контрабандний ліс. І за це нібито, я не знаю точно , зняли нинішнього начальника Закарпатської митниці, а це людина близька до Геннадію Москалю ", - сказав він

"Саме ця людина кілька місяців тому зупинила потоки сигаретної контрабанди, а в цей раз зробила помилку. Це не означає, що він пропускав ешелон, але він відповідальний за це як начальник. Очевидно, це викликало дестабілізацію Геннадія Геннадійовича, який відомий своєю емоційністю", - зазначив Уколов.

На думку народного депутата закарпатця Юрія Чижмаря, голова Закарпатської ОДА в черговий раз майстерно створює навколо себе конфлікт, щоб захистити свої бізнес-інтереси.

«По суті, з його приходом на посаду рік назад, на закарпатських митницях крупний "контрабас", за дивним збігом обставин, проходить тільки через чернівецьких «подільників». Тепер група впливу закарпатських нардепів від БПП змінила кадрову шахматку і уся чернівецька братія заверещала))) На Закарпатті, як і в інших прикордонних областях, ніхто і ніколи не бореться з контрабандою, а тільки пробує її очолити. Згадайте трагічні події липня минулого року в Мукачеві з стріляниною і вбивством. А хто покараний? Просто переділили потоки контрабанди. Тепер те саме», - прокоментував Юрій Чижмар.

Нічим іншим як популізмом назвав заяву Геннадія Москаля і його попередник на посаді голови ОДА Василь Губаль.

"Я не думаю, що це Москаля рішення до кінця. Ми звикли на Закарпатті, що Геннадій Геннадійович часто піарить свої рішення непопулярні, тому, на мій погляд, поки що говорити про його відставку ще рано. Це чергова піар-акція Геннадія Геннадійовича", - заявив Губаль.

На його думку, проблема на Закарпатті не тільки з контрабандою, але і з земельними ресурсами.

"Сьогодні не тільки про митницю треба говорити на Закарпатті, а земельні ресурси хто кришує на Закарпатті, нехай Москаль про це скаже. "Найбільша фракція" - це "Опозиційний блок", чотири депутати обласної ради. З них один кришує при формуванні так званої більшості, яка є сьогодні, його прізвище Олександр Антал. Ми не маємо сьогодні начальника управління земельних ресурсів у Закарпатті, про це губернатор не хоче говорити", - у своєму не зовсім зрозумілому стилі прокоментував екс-голова ОДА Губаль заяву Москаля. 

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко вважає заяву Москаля політичним кроком, мета якого "прибрати людей, яких йому за спиною поставив Насіров", але в той же час натякнув на елементи популізму та шантажу в заяві закарпатського губернатора.

"Якщо людина пише заяву про відставку, то вона пише на ім'я президента, а якщо є бажання зберегти посаду та отримати нові повноваження або інші кадри – тоді пишуть на ім'я прем'єр-міністра для того, щоб показати готовність піти, але водночас не йти", - заявив Лещенко.

Він також зазначив, що митниця залишається одним з найбільш корупційних органів.

"Наскільки ми знаємо, вона перебуває в прямій вертикалі Адміністрації президента через пана Насірова, який очолює ДФС", - сказав нардеп.

Насіров та Пацкан відповіли Москалю

Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров вважає, що голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль намагається "умити руки". "На західному кордоні кращою є Львівська митниця, далі — Волинська, і найпроблемнішою є Закарпатська. Шкода, що губернатор "вмиває руки", бо кандидатура Колесникова є його кандидатурою", — зазначив Насіров.

Нардеп Валерій Пацкан був шокований трошки заявою Москаля і у своєму коментарі лише натякнув, що Москалю ніхто не заважає боротися з контрабандою і нехай Москаль доведе, що при його нинішньому голові митниці в Закарпатті Колесникові контрабанда процвітає.

Реакція центральної влади

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман звернеться до СБУ і НАБУ з вимогою перевірити усі ті факти, які Геннадій Москаль навів у своєму листі.

 «Нікому не дозволю розмовляти зі мною мовою ультиматумів. Геннадію Геннадієвичу, незважаючи на Ваше прохання, подання на Ваше звільнення готувати не збираюсь. Роботи, яку маємо зробити – і, сподіваюсь, спільно, — багато. Давайте разом закладемо нову традицію щодо призначення керівних кадрів у митній службі на основі публічних конкурсів за участю громадських організацій. І цю традицію розпочнемо впроваджувати саме із Закарпатської митниці», — написав Гройсман у facebook.

А згодом відбулася зустріч Геннадія Москаля з президентом Петром Порошенком і президент повідомив, що Москаль залишиться на своїй посаді.

«Він і надалі реалізовуватиме мою програму з децентралізації та рішуче боротиметься з контрабандою на Закарпатті. Зокрема, знайшла підтримку ідея обладнати митні пункти спеціальними сканерами, а частку надходжень від митних зборів спрямувати на регіональні інфраструктурні проекти», – досить скупо написав Порошенко на своїй сторінці у facebook.

Після відповіді Гройсмана та зустрічі з президентом Геннадій Москаль почав стверджувати, що не писав жодних заяв на звільнення.

"Я ніде не писав жодних заяв на звільнення. Я звернувся з таким листом, відкритим, через ЗМІ, до прем'єр-міністра Гройсмана… Я сказав, що якщо я його не влаштовую, то він може направити подання, щодо чого я заперечувати не стану", — зазначив Москаль, а потім вже розповів про що ж говорив і домовився з президентом.

"Була конструктивна розмова по всіх питаннях соціального, економічного життя, децентралізації влади...Піднімалися питання лісу, землі, інші питання", - сказав Москаль.

При цьому він повідомив, що керівництво Закарпатської митниці не буде змінюватись. "Все залишається старим", - констатував очільник Закарпаття.

Але бравади в словах Москаля вже не було. Можливо, він і відстояв свій контроль над кордонами. Можливо, він цією заявою не дав перебрати контроль на кордонами в Закарпатті своєму політичному партнеру, але особистому противнику Валерію Пацкану, у якого давні плани очолити українську митницю. Але цим конфліктом Геннадій Геннадійович остаточно розвалив провладну коаліцію в облраді.

Як відомо, нинішня коаліція фракцій партії «Відродження», БПП та КМКС тримається «на соплях». І ось зараз «Відродження» не просто образилося на Москаля, а вирішило порвати з ним всі стосунки.

Ось зміст заяви партії «Відродження» щодо роздмуханого Москалем скандалу:

«Партія "Відродження" офіційно заявляє, що зазначена заява Геннадія Москаля є наклепом та не відповідає дійсності. Ми вважаємо, що звинувачення пана Москаля є недружнім політичним актом, основна мета якого – відволікти увагу громадськості від негативних результатів роботи очільника Закарпатської області.

Зокрема, Геннадій Москаль не виконав головних  завдань, які ставив перед ним уряд та президент. Крім того, голова Закарпатської обласної держадміністрації не зміг вирішити основну проблему, яка породжує масову контрабанду. Нещодавно громадські активісти зупинили незаконний вивіз лісу за кордон. Але керівника Закарпатської митниці не звільнили. Геннадій Москаль тоді просто промовчав, а сьогодні вигадав зручну для себе байку.

Пан Москаль має довести свої обвинувачення або публічно вибачитись. До того фракція партії «Відродження» в Закарпатській обласній раді не буде підтримувати жодних ініціатив очільника області.

Нагадаємо, що після місцевих виборів 2015 року саме за підтримки фракції партії «Відродження» було обрано голову Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса та керівників районних рад Закарпаття. З 38 депутатів (при необхідних 34 голосах), які підтримали призначення Михайла Рівіса, 11 депутатів були від фракції партії «Відродження». Усі ці призначення відбувалися безпосередньо у координації з паном Москалем, який тоді не соромився звертатися до нас за підтримкою».

Якщо ще зважити на те, що фракція Москаля від Блоку Петра Порошенка також наполовину складається з людей Валерія Пацкана, то Москаль залишається «голим королем». Тепер у головного політичного опонента Москаля Віктора Балоги появився реальний шанс створити свою більшість в обласній раді і наступити на горло виконавчій владі, яку очолює Геннадій Москаль.

Василь Поляк для Prozak.info

Читайте також: Сварка Москаля і Пацкана перед виборами

Москаль має компромат на митників

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com