image

Справа Богуслаєва - яка доля закарпатських червоних директорів

Затримання Богуслаєва і кінець епохи "червоних директорів"

В Україні сталося сенсаційне затримання. У державній зраді запідозрили керівника знакового концерну "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва.

На підприємстві "Мотор Січ" виготовляли авіаційні двигуни для літаків, гелікоптерів та ракет. І так сталося, що на підбитих в Україні гелікоптерах було виявлено наші українські двигуни, які були поставлені в Росію вже в період війни із загарбником.

Як виявилося, Богуслаєв ще з 2000 року мав російське громадянство. А потім СБУ оприлюднило записи телефонних розмов Богуслаєва з російськими покровителями. На цих записаз Богуслаєв каже, що одна ракета "Іскандер" влучила на територію заводу "Мотор Січ", але "це не біда" і Богуслаєв все розуміє.

А далі більше, Богуслаєв домовляється з російськими покровителями про те, як переправити виготовлені в Україні двигуни для гелікоптерів до Росії. Він сам запропонував маршрути через Хорватію, Чорногорію чи Казахстан.

Одним словом, керівник стратегічного для України підприємства співпрацював з агресором.

Богуслаєва затримали і суд обрав йому запобіжний захід - два місяці тримання під вартою без права застави.

Богуслаєву вже за 80. Його називають останнім "червоним директором" в Україні. Богуслаєв і дійсно типовий "червоний директор" ще з тою старою комуністичною закалкою. При новій Україні він був радником президента-комуняки Кравчука, а потім довіреною особою президента-комуняки Кучми, ну а потім чотири рази обирався до парламенту від політсили президента-комуняки Януковича Партії Регіонів. У парламенті мав доступ до державних таємниць, бо навіть входив до комітету з питань національної безпеки і оборони. Богуслаєв був найбагатшим нардепом у Верховній Раді. Отримав Героя України.

Здавалося б, це дуже непохитна фігура і ніхто не міг йому зробити щось погане. Богуслаєв здавався горою, "одвічною, непорушною і нездоланною", - пише про нього Українська Правда.

Але нарешті кара знайшла і його. 

Питання в іншому. Якою буде доля інших "червоних директорів". Їх уже залишилося занадто мало. Але вони ще є.

На Закарпатті таким залишився хіба що коньячний барон Гісем. І донедавна до нього не виникало жодних питань. Його також місцева влада щедро нагороджувала званнями "заслуженого". Вийшовши з комуністичних лав, Гісем ще тримався лівого краю та очолив Соціалістичну партію на Закарпатті. Ну а потім у 2010 році вже йшов до облради у першій п'ятірці Партії Регіонів.

Не дивно, що вже в роки Незалежної України на стіні в кабінеті Гісема висів портрет російського диктарора.

гісем путін

Як типовий "червоний директор", Гісем дивним чином, без будь якої боязні кари, приватизував з десяток підприємств на Закарпатті. Ось не повний список: Хуст Реал-База, Птахофабрика Виноградово, Комбінат Хлібопродуктів Виноградово, Радгосп-завод Великолазівський, Радгосп-завод Руське Поле, Радгосп-завод Берегівський, Ужгородський механічний завод, Іршавський завод продтоварів, Іршавський завод хлібопродуктів.

А ще він прибрав скандальний туристичний центр "Верховина" біля Невицького замку, Плосківський завод мінеральних вод, Гастроном Мукачево.

У правоохоронців може бути багато питань до Гісема, бо є й інші незаконні дії з боку коньячного барона та його оточення. Але правоохоронці навіть не могли уявити, що можна якось підступитися до цієї скелі, яка мала дах у столиці і все вирішувала коньяком. Правоохоронці навіть боялися перевіряти законність приватизацій перерахованих підприємств і у них навіть не виникало питання, яким чином колишнє державне підприємтсво Ужгородський коньячний завод вже понад 11 років перебуває у підвішеному стані на стадії ліквідації, а коньячний барон продовжує збагачуватися.

Зараз дах коньячного барона не такий стійкий. Пішов суддя Верховного суду Львов. Пішов і глава Нацбанку Шевченко. Та й в Україні вже появилися потужні і незалежні антикорупційні структури НАБУ, САБ, ДБР. А приклад Богуслаєва показує, що недоторканих у цій країні вже немає. 

Перша ластівка - кримінальна справа по незаконному захопленню земель громади під гісемовський туристичний центр "Верховина" у Невицькому. Ця справа має бути розглянута слідчими до 27 листопада. І не виключено, що потім піде ланцюжок й інших кримінальних справ. 

Ця війна є трагедією для нашого народу, але є шанс, що після війни ми нарешті позбудемося корупції і ця війна прочистить ряди зрадників.

Василь Поляк для Prozak.info

Читайте: Як вибудовувалася імперія Гісема

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com