image

У Березному через голову РДА зірвано конкурси на керівників закладів культури (ВІДЕО)

Голова Великоберезнянської РДА Василь Симочко зірвав процедуру проведення конкурсу на посади керівників районного будинку культури та ЦБС, бо з ним не порадилися.

До 24 серпня по всій території України має закінчитися процедура конкурсного відбору та призначення нових керівників централізованих бібліотечних систем та керівників будинків культури. Така процедура передбачена законом про запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури, який був прийнятий 28 січня цього року.

Однак у Великому Березному голова РДА Василь Симочко своїм розпорядженням скасував наказ відділу культури про проведення конкурсу. Про це свідчить відеозапис засідання конкурсної комісії від 12 серпня, на яке голова РДА з’явився особисто і заявив, що він скасував наказ відділу культури і засідання комісії не відбудеться, а проти керівництва відділу культури буде проводитися службове розслідування. Голова РДА наказав членам комісії розходитися, після цього більшість із них покинули засідання. І це при тому, що статтею 21-3 Закону «Про культуру» забороняється будь-яке втручання органів влади у діяльність конкурсної комісії, яка має бути незалежною та неупередженою.

Відеозапис скасованого головою РДА засідання конкурсної комісії, 12 серпня

На запитання присутніх щодо конкретних підстав скасування наказу відділу культури Василь Симочко спочатку не хотів відповідати, аргументуючи це тим, що це внутрішнє питання, яке стане предметом службового розслідування. Однак пізніше голова РДА зауважив, що відділом культури нібито була порушена процедура формування складу конкурсної комісії, адже двом патріотичним організаціям було відмовлено в участі у її роботі. Зокрема, як вбачається із відеозапису, йдеться про волонтерську організацію та організацію, що об’єднує учасників АТО. До слова, останні зірвали попереднє засідання конкурсної комісії 10 серпня.

При цьому голова РДА висловив своє незадоволення включенням до складу конкурсної комісії представників організацій, діяльність яких нібито не відповідає інтересам держави. Серед таких організацій Василь Симочко назвав «організацію закордонного спрямування «Словенська матіца» (цю репліку можна почути з моменту 16:50).

На думку голови РДА, перед формуванням складу конкурсної комісії відділ культури мав «порадитися з вищестоящим керівництвом» (тобто з ним), а громадські організації, які подали документи на участь у роботі конкурсної комісії, мали пройти «тест на їх відповідність національним інтересам, … інтересам безпеки держави» (ця репліка та подальші подібні висловлювання з моменту 27:40). Однак за законом ні відділ культури, ні голова РДА не уповноважені здійснювати оцінку діяльності офіційно зареєстрованих громадських організацій. При цьому виявляти факти діяльності, що суперечить інтересам безпеки держави, та вживати відповідні заходи реагування за законодавством мають правоохоронні органи, зокрема Служба безпеки України.

Для включення чи невключення представників громадських організацій до складу конкурсної комісії законом передбачено чіткі критерії. Зокрема згідно зі статтею 21-3 Закону «Про культуру» членами конкурсної комісії з відбору кандидатур на посади керівників органів культури можуть бути: 1) незалежні фахівці у сфері культури, публічного або бізнес-адміністрування; 2) члени професійних, творчих спілок, об’єднань, асоціацій, організацій у сфері культури, зареєстрованих відповідно до закону; 3) члени міжнародних об’єднань, асоціацій, організацій у сферах культури. Суб’єктами подання кандидатур можуть бути лише громадські організації у сфері культури відповідного спрямування. Відтак, при всій повазі до учасників АТО та волонтерів, закон один для всіх і він не дозволяє брати участь у роботі конкурсної комісії людям без відповідного досвіду у сфері культури.

Згідно з відомостями у Єдиному державному реєстрі на сайті Мін’юсту культурно-освітня організація «Матіца Словенська» в Україні» є офіційно зареєстрованою громадською організацією (ідентифікаційний код 20444680). Таким чином ця організація користується всіма правами, передбаченими чинним законодавством України для громадських організацій. До того ж ця організація має культурно-освітнє спрямування. Також в Україні діє Декларація прав національних меншин, а Конституція України взагалі забороняє обмеження прав людини за ознаками національності.

Більше того, стаття 161 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за порушення рівноправності громадян залежно від їх національної належності, пряме чи непряме обмеження прав, встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками етнічного походження, мовними та іншими ознаками.

Наразі залишається невідомим, якою буде подальша доля зірваного головою РДА конкурсного відбору керівників Великоберезнянського районного будинку культури та центральної бібліотечної системи. 

Орест Лютянський

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com