image

У Мукачеві в Угорському домі презентували книгу про депортацію угорців та німців Закарпаття

У великій залі Угорського Дому ім. Мігая Мункачі в Мукачеві відбулася презентація книги «Інтернування та депортація угорців та німців Закарпаття між 1944 і 1955 роками – архіви і документи”.

Ще в 2012 році завдяки роботі історика Олексія Корсуна та Комісії Національного Меморіалу вийшла збірка документів про страшні часи комуністичного терору проти угорців та німців на Закарпатті. Було зібрано сотні документів з обласного архіву.

Згодом почалася тісна співпраця столичного арзіву Будапешта із закарпатськими колегами і нарешті книга про депортацію угорців та німців вийшла і угорською мовою.

Як розповів директор столичного архіву Будапешта Іштван Кенєреш, угорський варіант трохи доповнений новими документами і в книзі це чітко відмічено.

У свою чергу, Консул Угорщини в Ужгороді Ласло Віда розповів, що мова йде про дуже важливу книгу, адже вона про трагедію угорців та німців Закарпаття, про так звані "маленькі роботи". Ці документи були недоступними і тепер частково  залишаються такими. Ця книга була на українській мові і тепер важливим є те, щоб з нею ознайомилися угорськомовні закарпатці, тому книга буде надана в школи, де навчаються угорські діти.

Більше - в сюжеті 21 Каналу.

  

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com