image

У Закарпатський угорський інститут ім. Ф. Ракоці не пускають громадськість, журналістів та навіть поліцію

Правозахисник Віталій Грегор на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що готується схвалення провокативного звернення до ЄС щодо обмеження прав угорської нацменшини.

В даному закладі проводить захід Товариство угорської культури Закарпаття та Товариство угорських педагогів Закарпаття за запланованої участі нардепа В. Брензовича, під головуванням заступника голови Закарпатської облради Йосипа Борто та депутата облради і керівника цього Інституту Ілдики Орос. За наявною інформацію планується серед планових питань також ухвалення провокативного звернення до ЄС щодо обмеження прав угорської нацменшини новоприйнятим та підписаним Президентом законом "Про освіту", та необхідності його скасування через тиск міжнародних інституцій.

Нас не пустили на цей відкритий захід, мотивуючи, що це приватний заклад і треба мати спецзапрошення, зокрема журналісту Станіславу Данку сказали, що він не акредитований і акредитацію вже пройти не може, значить дійсно щось приховують і планують не запланове для більшості. Угорські педагоги, що з вулиці заходили, казали, що про порядок денний їм поки невідомо, але плануються чергові річні звіти угорського товариства. Скоріш за все просто з голосу планують організатори внести на обговорення присутніх це провокативне звернення.

Нас фізично витіснила так звана "Охорона" (за попередньою інформацією це приватна охорона "Шеріф"), що охороняє заклад. Поліцію, яка приїхала на мій виклик, також не впустили для дачі пояснень, після чого вона мовчки пішла. З такою поліцією нам і Путіна не треба, самі здадуть ворогам присягу, права та інтереси українського народу..

Згідно опублікованої вже інформації в мережі фейсбук:

"Незважаючи на те, що Україна йде на поступки з питань пом’якшення для угорців положень закону про освіту, нашим закарпатським угорцям не йметься. Так ось, від своєї подруги , яка є прихожанкою римо-католицької церкви, я почула речі що мене жахнули. Виявляється під час проповідей священики їм наголошують, що і цей закон і якийсь закон про мову заборонить їм проводити богослужіння на угорській мові, і вони будуть проводитись виключно на українській мові. Я запитали звідки у тебе така неправдива інфа. Відповідь мене ще більше жахнула: «у нас є свій народний депутат, який знає, що твориться в Верховній раді, та що хочуть прийняти депутати». Не важко здогадатись, що мова йде про пана Брензовича. А чи це не є розпалювання національної ворожнечі.

А тепер кульмінація всього цього дійства.

Подейкують що завтра в Берегові повинна відбутися зустріч угорських педагогів, членів Товариства угорської культури Закарпаття та священників римо-католицьких і реформатських церков. На ній планується прийняти звернення , що Україна не лише обмежує їх право на освіту а й на віросповідання. Це звернення вони готують не для власних закарпатських угорців, а до Євросоюзу.

Пане народний депутат від влади, навіщо ви накручуєте закарпатців." - пише Андріана Кіш.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com