image

У Закарпатті ідея люстрації скомпрометована «псевдо люстраторами»

На нашу скриньку надійшов лист від Ореста Фантича, який роздумовує про контроль над владою, люстрацією та люстраторами. Друкуємо з невеличкими правками та скороченням.

«Вже понад року пройшло після Євромайдану. Суспільство вимагало очищення і люстрації. Створювалися громадські ради, які мали контролювати владу. Створювалися люстраційні комітети, які повинні були визначати, хто ж не є гідним влади.

Натомість в Закарпатті сама ідея громадського контролю та люстрації влади скомпрометована… самими «контролерами» та «люстраторами».

Відразу після Майдану впливові політики намагалися осідлати процеси очищення та контролю влади. Справжні і щирі майданівці були усунуті від цих процесів. Їхні функції на себе перебрали дивні і цілком підвладні люди.

Зараз щирі активісти дивуються, чому Громадська Рада при Закарпатській ОДА складається із «старих» підневільних кадрів. Але ж вже ніхто нікого не питає, хто повинен бути в громадських радах. Туди пропихуються «потрібні».

Найбільш агресивні люстратори також були підневільними. Богдан Пилипів «влип» після стрілянини під СБУ.

Громадські контролери в Ужгородській міськраді також попалися на «шкурних» інтересах і фактично стало зрозуміло, що вони керовані. А чого вартий скандал із Олександром Пересоляком із виламуванням воріт.

Громадська рада при УМВС повністю підконтрольна.

Скандал із активістом Романом Богуславським, який «засвітився» на відео-свідченнях про підпали також став компрометуючим для цілого люстраційного руху в Закарпатті, бо ця «засвітка» сала результатом розколу між активістами.

А пригадайте як «люстратори» знімали начальника управління охорони здоров’я Романа Шніцера лише за те, що їм хтось наказав це зробити, а не за його роботу, бо на Шніцера так ніхто нічого і не знайшов.

Є й інша категорія так званих «контролерів влади». Це ті, хто «записався» в люстратори не за чиєюсь креатурою, а виключно заради якоїсь власної помсти. Найбільш яскравим свідченням такої люстрації є атаки лікаря-священика Степана Біляка на головлікаря обласної лікарні Юрія Яцину та ряд інших лікарів.

Тут можна зупинитися докладніше, бо в інтернеті гуляє чимало цитат із газети, яку видає сам Біляк. Хтось не полінився і просто навів цитати самокоментарів Біляка у своїй же газеті «Карпатська Україна» за період різних влад. Це, «шедевр», тому деякі сайти передрукували ці цитати, як приклад лицемірства. Ось цитатний матеріал із сайту «Новини Закарпаття» за підписом Костянтина Правдюка:

«У зверненні до президента В.Ющенка: «Мушу визнати, що багато з нас голосувало не стільки за «Нашу Україну», яку ототожнювали не тільки з Вами, пане Президенте, але і з Балогою, скільки проти Віктора Януковича» (КУКП, №48(102), 3 грудня 2005 року).

Звернення до президента В.Януковича: «…я підтримував Вашу кандидатуру на президентських виборах у 2004 році, аж до закінчення ІІІ туру виборів. Ми не вскочили в останній вагон помаранчевого поїзда, в який запрошував Балога» (КУКП, №49(410), 17 грудня 2011 року).

А ось дифірамби багатьом «регіоналам»:

 І.Акімовій: «Вкотре, не можу не висловити щиру повагу до Вас і позитивно не оцінити роботу, яку Ви проводите» (КУКП, №6(418), 11 лютого 2012 року).

В.Олійнику: «Я та люди, з якими спілкуюся, і яких я лікую, вважають Вас самим поміркованим членом та захисником Партії регіонів… чекаю від Вас розумної поради» (КУКП, №48(512), 30 листопада 2013 року).

Н.Шуфричу: «Можливо кожна грань характеру та діяльності хоч і не відшлівовані до алмазної кондиції, але має вона твердість алмазну» (КУКП, №47(459), 24 листопада 2012 року).

А.Клюєву: «впевнений, що людина відповідальна, політично багатогранна, Андрій Петрович буде ефективним і на цій посаді».

Р.Богатирьовій: «Доленосне призначення на посаду міністра охорони здоров’я». (КУКП, №8(420), 25 лютого 2012 року).

  А з яким злорадством виправдовує він ув’язнення Ю.Тимошенко та Ю.Луценка. Цитата: «І дивно мені чути, як піклуються про умови перебування у СІЗО екс-прем’єра Тимошенко. Хіба не вони вдалися до репресій невинних регіоналів. Хіба не Луценко на весь світ кричав з приводу арешта Кушнарьова та Колеснікова: «Місце вам у параші». Що ви панове зичили іншим, то вам тепер віддають» (КУКП, №37(398), 24 вересня 2011 року).

Аж ось на календарі весна 2014 року. «Політичний флюгер» миттєво реагує на вітер постмайданівських перемін. Цитата: «… ще до подій на Майдані, до спроби придушити боротьбу проти свавілля влади Януковича, я мав впевненість, що бандитська влада буде повалена.» (КУКП, №8(524), 1 березня 2014 року).

Оце так громадянська позиція! А щоб повністю себе реабілітувати додає: «Основний вязень беззаконня Тимошенко на волі. Змучена хворобою, тюремно-лікарняними нестерпними умовами (!) вільним Птахом летить у серце України».

Р.І.Шніцеру: «Не можу не відмитити, що Р.І.Шніцер сприяє розвитку і покращенню всіх форм медичної допомоги. Мені завжди було легко співпрацювати з ним і коли він бу начмедом, і головним лікарем, а також Начальником УОЗ» (КУКП, №34(446), 25 серпня 2012 року). Тільки но хитнулося крісло під Р.Шніцером і на тобі: «Думаю, що у корупційній схемі у нашому регіоні випереджав Шніцера тільки голова ОДА Ледида О.О.» (КУКП, № 16(532), 26 квітня 2014 року)».

Звичайно, що у будь якої мислячої людини виникне цілком логічне запитання: чи може ця людина щиро прагнути очищення влади? Тим не менше, Степан Біляк всіма способами намагається затесатися серед люстраторів, бо тримає зло на головного лікаря Яцину та багатьох лікарів. Хіба це не абсурд?

З повагою, Орест Фантич, Ужгород».

Нагадуємо, що свої листи, аналітичні матеріали, роздуми можете надсилати на м на поштову скриньку mail.prozak@gmail.com

Редакція нашого видання залишає за собою право редагування текстів, або відмови їх публікації з причин порушення законодавства.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com