image

Угорці Закарпаття просять голову ЦВК створити в області виборчий округ, де є компактне проживання угорців

З відповідним листом до голови Центральної виборчої комісії України Михайла Охендовського звернувся голова Культурного товариства угорців Закарпаття (КМКС) нардеп Ласло Брензович

Як повідомляється на офіційній сторінці КМКС, Ласло Брензович просить Охендовського створити такий округ в межах Берегівського, Виноградівського та частин Мукачівського й Ужгородського районів. 

Ласло Брензович нагадав у листі, що подібне звернення вже направляв до ЦВК перед виборами 2014 року, але воно було проігнороване. При цьому, стаття 18 Закону про вибори чітко вказує на те, що виборчі округи повинні формуватися з врахуванням компактного проживання національних меншин.

Закон також передбачає, що сусідні адміністративні одиниці, на території яких компактно проживають національні меншини, повинні належати до одного виборчого округу і виборчий округ повинен бути сконструйований таким чином, щоб національна меншина складала там більшість електорату, - нагадує Брензович у листі до Охендовського.

Саме це гарантувало б прохід до парламенту представника національної меншини.

Подібний виборчий округ був на виборах у 1998 та 2002 роках, коли перемагали відповідно Міклош Ковач та Іштван Гайдош. Більше того, на виборах 2002 року на цьому окрузі боротьба точилася виключно між двома представниками угорської громади - тим таки Міклошем Ковачем та Іштваном Гайдошем і Гайдош переміг Ковача всього в кілька десятків голосів, що викликало політичний скандал. Інші політики на  цьому окрузі не змогли скласти конкуренції представникам угорської громади.

Зважаючи на те, що наразі Україна йде на певні поступки Угорщині після абсурдного скандалу із прийняттям Закону про освіту, цілком ймовірно, що ЦВК піде на зустріч проханню Брензовича. 

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com