image

В Закарпатті триває брудна битва за «Самопоміч» (ОНОВЛЕНО)

Однією із ознак наближення місцевих виборів – боротьба в Закарпатті за ласий політичний шматочок під назвою «Самопоміч».

Маючи фактично одну більш менш впізнавану особистість – мера Львова Андрія Садового – «Самопоміч» увійшла до Верховної Ради, зайнявши центристську нішу. Прохідна політична сила, яка і нині має доволі високий рейтинг, стала приманкою в Закарпатті для багатьох політиків, які на гребні слави «Самопомочі» мають намір увійти до місцевих рад різних рівнів на найближчих виборах в жовтні цього року.

Як відомо, в Закарпатті об’єднання «Самопоміч» очолює Юлій Тар. Багато хто вважає його доволі непримітним політиком і ніхто не розуміє, чому саме на ньому випав вибір Андрія Садового.

Насправді, Юлій Тар не був заздалегідь визначеною кандидатурою на посаду голови «Самопомочі» в Закарпатті. Ще наприкінці жовтня минулого року мер Львова приїжджав до Ужгорода і зустрічався з тодішнім виконуючим обов’язки мера Ужгорода Віктором Щадеєм. Звичайно, що Садовий зі Щадеєм порушували і політичні питання і преса тоді повідомляла, що саме Віктор Щадей повинен очолити закарпатську «Самопоміч».

Особливо «старалися» ЗМІ екс-мера Ужгорода Сергія Ратушняка, які бачили в такому можливому призначенні певний політичний маневр опонента Ратушняка Віктора Балоги. Однак в останній момент Садовий таки передумав призначати Щадея головою закарпатської «Самопомочі», хоча навряд чи він брав до уваги той ґвалт, який зчинили ЗМІ Ратушняка. Скоріше за все булти інші причини.

Саме тоді було вирішено, що закарпатську «Самопоміч» буде очолювати Юлій Тар, який мав з Садовим тісні контакти ще в «до політичний» період Садового.

Але політика «Самопомочі» була такою, що осередки під її брендом могли відкривати інші ініціативні групи. Головною вимогою була певна активна робота щодо самоорганізації громади, захисту прав громадян і таке інше.

Якщо вже не вийшло із «Самопоміччю» в Щадея, то інші політики Закарпаття не полишали ідеї таки взяти ініціативу в свої руки. Доволі дивно виник проект «Самодопомога», за якою стоїть колишній заступник екс- мера Ужгорода Сергія Ратушняка, а згодом заступник голови Ужгородської райдержадміністрації  періоду владування Партії регіонів Володимир Химинець. Його організацію сприймали як виключно співзвучну до «Самопомочі» Садового, але вбачали мету ту саму – на хвилі слави «Самопомочі» потрапити до місцевих рад на наступних виборах.

Однак згодом виявилося, що Химинець таки не протистоїть Садовому і неспівпадіння назв організацій або чисто механічне, або просто у Химинця воно орієнтоване на закарпатців, для яких слово поміч не зовсім характерне.

Однак зовсім недавно в області відбулася ще одна презентація «Самопомочі». Її активісти Павло Білецький, Олександра Терембець,  Микола Сюсько та Сергій Козьмович дали доволі пафосну прес-конференцію, на якій похвалили Андрія Садового та презентували кілька проектів, над якими вони хочуть працювати.

Звичайно, що ця «Самопоміч» не мала нічого спільного з «Самодопомогою» Химинця і навіть не була створена з ініціативи Юлія Тара.

І власне від цього моменту почалися скандали і обливання брудом. Почалася боротьба за монополізацію «Самопомочі».

Буквально вчора, 15 квітня, відразу з двох різних джерел пішли брудні компрометуючі матеріали про активістів «Самопомочі».

Зокрема, сайт заступника мера Ужгорода Івана Волошина «Вся Закарпатська Правда» видав статтю під назвою «Самопоміч» не «Самодопомога – хто в Ужгороді намагається змішати відомий політичний бренд».

«Перш за все, варто сказати, що у місті Ужгороді є дві ініціативні групи об’єднання «Самопоміч»: так звані колективи ресторатора Юлія Тара та молодого підприємця Сергія Козмовича, які свого часу були в одній команді. На політичній карті Ужгорода обоє — маловідомі персонажі. Щоправда, пан Юлій у 2006 році, коли до влади в Ужгороді вчергове прийшов  Сергій Ратушняк, безуспішно балотувався у міську раду за списками  блоку Сергія Миколайовича «Рідне місто моє».

До «Самопомочі» Юлія Тара делегував не менш одіозний генерал Михайло Куцин. Цей земляк із Мукачева навіть був 21-м у попередньому списку «Самопомочі» до Верховної ради і, відповідно, стовідсотково міг стати нардепом. Однак, після люстрації кандидатів і виявлення численних корупційних скандалів за участю Куцина, його було виключено зі списків взагалі. Відповідно, постає риторичне запитання: чи міг корупціонер рекомендувати у команду чисту і незаплямовану людину? Попри все, Тар був номінально керівником штабу «Самопомочі» в Ужгороді і залишився у списках за номером 53, і, відповідно, до Верховної ради не пройшов. Подейкують, що через це пан Юлій дуже засмутився і свій «смуток» вилив на команду, після чого команди як такої у нього не стало», -- пише «ВЗП».

Далі сайт накинувся на «Самодопомогу» Химинця: «Сам Володимир Химинець свого часу засвітився в багатьох скандалах, пов’язаних із міською землею та майном. Будучи заступником Сергія Ратушняка у 2006-2010 рокх, за інформацією закарпатських ЗМІ, він роздерибанив близько гектара землі на головній парковій алеї в Боздоському парку, оформивши на свою дружину Юлію декілька земельних ділянок, кафе і майже всі тамтешні атракціони!

Окрім того, Володимир Химинець через підставних осіб володіє багатьма ужгородськими МАФами. Найцинічніше те, що в часи свого перебування у владі, саме він був призначений відповідальним за виконання рішення щодо заборони встановлення МАФів. А будки і кіоски, які приносили пану Химинцю немалі прибутки, порушуючи законодавство, встановлювали в центральних районах міста і навіть на пішохідному мості».

Дісталося й іншим активістам: «Ще один активіст «Самодопомоги» — Юрій Фрінцко, котрий є депутатом Киблярської сільської ради від Партії регіонів. У 2010-2014 роках був юристом Ужгородської РДА – саме в той період, коли Химинець і голова РДА-регіонал розкрадали землю, майно і гроші Ужгородщини. Також у групі Химинця є ще один активіст Ерік Глеба – представник ГО «Молоді Регіони» – молодіжної організації партії Регіонів».

Чомусь сайт Івана Волошина «приписав» до «Самопомочі» і В’ячеслава Харченка, хоча той насправді є лише в одній із Громадських рад. І саме Харченку сайт «ВЗП» приділила найбільше уваги, описавши його як бандита, що, відповідно, повинно кидати тінь на нинішню закарпатську «Самопоміч».

І далі сайт описує факт поїздки Химинця разом із  депутатом Ужгородської міськради Михайлом Чурилом (який останнім часом активно париться в місцевій пресі) до Львова на переговори до Андрія Садового і, за інформацією «ВЗП», Садовий їм відмовив у створенні чергової ініціативної групи «Самопомочі» в Закарпатті.

Одним словом, чому сайт Івана Волошина чомусь вдався виключно до звинувачень у колишній партійній приналежності окремих активістів «Самопомочі» Закарпаття і стало дивно, для чого це Волошину, який наразі очолює «Народний Фронт» в Ужгороді.

Однак того ж дня Павло Білецький, який ще не так давно презентував «Самопоміч» разом з Сюськом, Терембець за Козьмовичем, розіслав по закарпатським ЗМІ передрук із, за його словами,  «одного з центральних сайтів» «Еліс» про перипетії навколо «Самопомочі» в Закарпатті.

І що цікаво, у цій статті також мова йде виключно про політичне минуле деяких активістів «Самопомочі» в Закарпатті.

«Одним-однісіньким постом користувача під іменем “Василь Іваненко”, останнім був повністю викритий склад однієї із Ініціативних груп “Об’єднання “Самопоміч”, до якого, зокрема, входять такі неоднозначні персони як “еколог Лукши-Ратушняка” Богдан Цебрик, “Ващуківський хлоп” Микола Сюсько, адвокат відомого закарпатського корупціонера у лісовій галузі часів злочинного режиму Януковича Андрій Васильчук. Але основний інтерес громадськості має бути направлений саме на “керманича” даної ініціативної групи – Козмовича Сергія Карловича. Так, ця персона була активно замішана у будівельно-корупційні схеми часів уряду “Азірова”. Ним, за прямого сприяння ряду керівників Закарпатської ОДА, було освоєно близько 10 млн. корупційних коштів на будівництво доступного житла для малозабезпечених родин, що зокрема підтверджується численними кримінальними провадженнями закритими “після вирішення” питань у відповідних кабінетах. В даний час “цей аферист” вдало підмазавшись до свого “колеги по цеху” Волошина Івана, намагається, за сприянням останнього, вдало вирішити свій вступ до депутатського корпусу Ужгородської міської ради», -- йдеться в статті «Еліс».

З цього повідомлення стало зрозуміло, чому сайт Івана Волошина накинувся на «Самодопомогу» Химинця. Бо це конкуренти ініціативної групи «Самопомочі» Козмовича, який є партнером Волошина.

Щоправда, у цій же статті дісталося і групі Химинця. «У той же час, по іншу сторону “барикад” знаходиться не менш одіозна Ініціативна група Тара-Поповича-Химинця. Якщо щодо перших двох Ужгородська громадськість не може похизуватися обширною інформацією, то по пану Володимиру Химинцю достеменно відомо, що він займав “козирні” посади в Ужгородській міській раді та Ужгородській РДА під час каденції “народного” мера Ратушняка Сергія. Одночасно вся трійця здійснювала значний вплив на “дерибан” комунального майна та земельного фонду Ужгородської міської ради в період 2006-2010 років. Автор не береться робити поспішних висновків, але, на його думку, такі особи не відповідають прийнятим критеріям люстрації майбутніх депутатів Ужгородської міської ради», -- йдеться в статті «Еліс» і потім йде гнівне застереження самому Садовому, мовляв, все це не робить йому честі і псує імідж його «Самопомочі».

Склалося враження, що вже незабаром ми станемо свідками появи ще однієї ініціативної групи «Самопоміч», яка і організувала цю статтю з компроматом на обидві нинішні групи.

Насправді ж, компромат цей настільки брудний та примітивний, що Садовому навряд чи доведеться чимось турбуватися і вмішуватися. Хіба можна зараз когось здивувати компроматом за «партійне минуле»?

Фактично весь політичний бомонд Закарпаття – це люди з поліпартійним минулим. Адже той таки Віктор Балога три роки очолював СДПУ(о) і його співпартійцями був майже весь політичний актив Закарпаття. Так само потім цей актив став «нашоукраїнським».

Можна також зазирнути в політичне минуле Сергія Ратушняка, який в період прем’єр-міністра Павла Лазаренка очолював його «Громаду», куди входили чи не всі найвідоміші люди Закарпаття. Так само згодом «всі» стали «регіоналами» чи «ЄЦівцями». Тому навіть сайт Івана Волошина, звинувачуючи когось в «партійному минулому» повинен бути більш обережним, бо партійне минуле самого нинішнього «народофронтівця» Івана Волошина також проходило через Партію регіонів та Єдиний Центр.

Якщо Садовому вистачить мудрості, то він визначатиме правонаступництво його політичної сили в Закарпатті рейтингом зроблених справ і довіри серед громади. Компромати, тим більше такі брудні , вже не спрацьовують. Погано лише те, що лозунгом “Самопомочі» є «В єдності – сила!». А про єдність закарпатських потенційних послідовників Садового після взаємних звинувачень говорити не варто.

Степан Форкош, Prozak.info

ОНОВЛЕННЯ:

Редакція нашого видання отримала лист від Павла Білецького такого змісту: "Доброго дня редакції "Про Зак". Турбує Павло Білецький, один із членів ініціативної групи "Самопоміч" в Ужгороді. У зв’язку з тим, що неправдивий матеріал на сайті ВЗП, на який ви опиралися у вашому матеріалі  http://prozak.info/Politika/Region/V-Zakarpatti-trivae-brudna-bitva-za-Samopomich був видалений, від імені ініціативної групи Самопомочі, прошу Вас видалити згаданий матеріал, оскільки він абсолютно не відповідає дійсності. У тому числі і компроментуюча мене інформація про те, що я ніби-то надсилав усім матеріал із сайту Еліс, компроментуючий нашу групу. Вдячний за порозуміння".

У зв'язку з цими обставинами ми повідомляємо наступне: Наше видання не видаляє свої матеріали за жодних обставин, але ми завжди готові вислухати всі зацікавлені сторони і надати місце для альтернативних думок. Посилання на сайт "Вся Закарпатська Правда" наразі дійсно не активне і матеріал редакцією видалений. Ми не коментуємо такі дії редакції сайту Івана Волошина "Вся Закарпатська Правда" і не розуміємо підстав, через які було розміщено цей брудний матеріал, як і те, чому його потім було видалено.

Ми також провели розстеження щодо правдивості слів Павла Білецького, що це не він розсилав посилання на матеріал сайту "Еліс", в якому також розміщено доволі брудний компромат на "Самопоміч". Всі редактори видань, на скриньки яких надійшов лист Білецького, повідомили нам, що посилання з супроводом було отримано із поштової скриньки  pavlo_biletskiy@mail.ru, хоча до цього всі листи від журналіста та громадського діяча Павла Білецького надходили з інших поштових скриньок. Саме тому наша редакція вважає, що лист може бути фейковим і компроментувати Павла.

Тим не менше, останні події з видаленням статті на ВЗП та фейкове розсилання лише підтверджує головний месидж нашого матеріалу про те, що триває кампанія з компроментації "Самопомічі" та боротьба за вплив на неї.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com