image

Вибори в Закарпатті: Балога таки злякався Москаля

Якщо ще недавно найвпливовіший закарпатський політик Віктор Балога скептично та з іронією відносився до новопризначеного голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, то зараз стало очевидно, що він трошки переляканий.

Це випливає з кількох публікацій у виданнях Віктора Балоги, у яких його журналісти намагаються переконати читачів, що Геннадій Москаль у найближчій виборчій кампанії вибрав тактику не так пропагування своїх провладних кандидатів, як боротьбу проти кандидатів від Єдиного Центру Балоги.

Зокрема, видання Віктора Балоги переконують, що ставку щодо кандидатури на мера Ужгорода у штабі Геннадія Москаля зроблено на двічі екс-мера Сергія Ратушняка, а не на провладного кандидата.

На думку видань Балоги, кандидат від влади на мера Мукачева також номінальний, бо насправді ставку влада робить на поплічника Віктора Медведчука Івана Чубірку, який висуватиме свою кандидатуру від партії «Відродження».

При цьому, видання Балоги також пишуть, що «Відродженням» в Закарпатті опікується один із фігурантів Мукачівської перестрілки Михайло Ланьо, колишній «регіонал» і людина, яку пов’язують з контрабандою. На кандидатів від «Відродження», на перекір кандидатам Балоги, Геннадій Москаль робитиме ставку і в Рахові та Іршаві, -- пишуть видання Балоги.

Намагання Віктора Балоги кинути тінь на Геннадія Москаля через його зв’язки з екс-регіоналами та медведчуківцями видаються трохи дивними, бо сам Балога активно співпрацював з ними. Нагадаємо, що саме Віктор Балога три роки очолював у Закарпатті партію Медведчука СДПУ(о) і розбудував цю партію. Відомо також, що Віктор Балога був міністром МНС в уряді при Вікторові Януковичу. Тобто, саме він є тою політичною персоною, яку можна спокійно назвати екс-медведчуківцем та екс-яничаром.

Така інформаційна кампанія проти Геннадія Москаля може означати лише одне: Балога втрачає політичну монополію в Закарпатті. Він на всю Україну на одному з центральних телеканалів поставив планку в понад 50% для своєї партії Єдиний Центр в Закарпатті і оголосив, що його син Андрій при цьому очолить Закарпатську обласну раду.

Наразі дійсно Єдиний Центр має монополію, що довело останнє засідання сесії ради, коли депутати від Балоги заблокували прийняття рішення про створення двох громад. Після цього, як відомо, Москаль дуже розсердився і навіть грюкнув дверима.

За нашими прогнозами, на найближчих виборах, попри все, партія Балоги таки набере найбільше голосів. Однак монополії вона вже мати не буде. Більше того, Балозі доведеться вкласти значно більше фінансових ресурсів на виборчу кампанію, ніж раніше.

Фактично Балога втратив союзників. У майбутній обласній раді він зможе розраховувати на депутатів від угорських партій, одну з яких в краї очолює соратник Балоги нардеп Ласло Брензович. Як відомо, дві угорські партії, щоб пройти 5% бар’єр, вирішили об’єднатися, однак навіть це об’єднання не гарантує, що угорці будуть представлені в облраді. На минулих виборах вони разом набрали трохи більше 5%, однак зараз ситуація різко помінялася. Угорське населення масово виїхало в Угорщину, ховаючись від мобілізації, а також на заробітки. Окрім того, угорці Закарпаття завжди були політично інфантильними.

Наразі штаб Балоги активно співпрацює з представниками Радикальної партії Ляшка та Самопомочі, але також доволі сумнівно, щоб в обласній раді депутати від цих партій пішли в блок з Балогою.

Втрата політичної монополії в Закарпатті може коштувати Балозі і втрати певного імунітету від правоохоронних органів. Якщо ще недавно всі правоохоронні органи та суди були «під Балогою», то наразі ситуація кардинально помінялася. А після кримінального переслідування клану Балог посиплеться і вся його партія, яка тримається виключно на авторитеті та грошах родини.

Сергій Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com