Відео дня: Закарпатець Гелетей і його маєтки

Днями спецпроект телеканалу «1+1» «Гроші» розповів про маєтки одного з найбагатших закарпатців, колишнього Міністра оборони України, а нині керівника Державною охороною Валерія Гелетея.

Гелете́й Вале́рій Ві́кторович народився 28 серпня 1967 року, в селі Верхній Коропець, (Мукачівський район, Закарпатська область).

По закінченні середньої школи Гелетей рік пропрацював слюсарем-автоелектриком Мукачівського АТП-06011.

У 1985–1987 відслужив в армії (прикордонні війська).

З березня 1988 — служба в органах МВС.

У 1990 році став оперуповноваженим карного розшуку в Мукачеві. У 1994 році переведений оперуповноваженим УБОЗ ГУ МВС України в м. Київ.

У 1996 році очолив Мінське районне відділення по боротьбі з організованою злочинністю УБОЗ ГУ МВС України в м. Київ.

З лютого по червень 1997 начальник відділу УБОЗ ГУ МВС України в м. Київ. Потім призначений заступником начальника УБОЗ ГУ МВС України в м. Київ. З 1998 року — перший заступник начальника УБОЗ ГУ МВС України в м. Київ.

У 2000 році очолив Жовтневе районне управління ГУ МВС в м. Київ. З 2001 року начальник управління карного розшуку ГУ МВС в м. Київ.

У жовтні 2006, будучи у званні полковника міліції, очолив головну службу з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента України. Нагадаємо, що тоді Секретаріат Президента Ющенка очолював ще один мукачівець – Віктор Балога. Саме у цей період кар’єрний ріст Гелетея різко пішов вгору. Вже 4 грудня 2006 йому присвоєно спеціальне звання генерал-майора міліції.

А 24 травня 2007 указом президента Віктора Ющенка призначений на посаду начальника Управління державної охорони України. Ця структура — правоохоронний орган спеціального призначення, особовий склад якої забезпечує охорону понад 20 посадових осіб держави та 70 об'єктів органів державної влади України, а також високопоставлених керівників інших держав під час їхніх візитів в Україну.

20 червня 2007 В. Ющенко присвоїв в порядку переатестування новому начальнику Управління держохорони військове звання генерал-майора. Ще через два місяці, 21 серпня, підвищив його до генерал-лейтенанта. 20 серпня 2008 Гелетею присвоєно військове звання генерал-полковника.

 

І лише після відходу Балоги з посади керівника Секретаріату Президента України обірвалася настільки стрімка кар'єра Гелетея (за три роки він виріс у званні з полковника до генерал-полковника).

У липні 2009 він звільнений з посади начальника Держохорони і перейшов на роботу в один із банків.

Однак після повернення до влади команди «любих друзів» Ющенка 2 березня 2014 Гелетей знову призначений начальником Управління держохорони України. 3 липня 2014 Верховною Радою призначений міністром оборони України, але в жовтні через провал операції під Ілловайськом пішов у відставку і знову був  призначений начальником Управління державної охорони України.

Дружина — Гелетей Анжела Олександрівна, домогосподарка, родичка закарпатця Василя Дурдинця, колишнього першого віце прем'єр-міністра, екс-міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Сини: Віктор 2003 року народження та Олександр, 1994 року народження.

Брат — Гелетей Володимир Вікторович в.о. начальника Управління Служби безпеки України в Закарпатській області. Його дочка вийшла заміж за сина Віктора Балоги.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com