image

Висловлення недовіри голові Закарпатської облради є результатом створення нової більшості в облраді

Тихий переворот

Сесію облради, яку призначили на 28 жовтня, чекали з насторогою. На цій сесію мали розглядати так зване реформування медичних та мистецько-культурних закладів. Зокрема, очікувалося, що об’єднають під одним крилом обласної лікарні аж 15 медичних закладів, які перебувають у комунальній власності області. Також мали «об’єднати» бібліотеки і деякі заклади учнівського дозвілля.

Такі плани обурили як медиків, так і бібліотекарів. Для них ключовим у цій «реформі» було слово ліквідація. І хоча голова Закарпатської облради Олексій Петров переконував, що мова йде не про ліквідацію, а про об’єднання, щоб скоротити виключно адміністративний штат, ці переконання не спрацювали.

Перед будівлею обласної влади на площі Народній в Ужгороді зібралися протестувальники. Назрівав серйозний бунт. Зрештою, почалися якісь незрозумілі рухи з боку голови облради Петрова. Той за 10 хвилин до початку сесію раптово видав розпорядження про перенесення сесії на 29 листопада. Але ці маневри не дали результату.

На сесії зареєструвалися 36 депутатів, що було достатньо, щоб вважати сесію дійсною. Головувати на сесії довірили депутату від фракції «Рідне Закарпаття» Володимиру Чубіркові. Депутати зняли з розгляду питання про об’єднання медзакладів, а потім взагалі поставили на голосування питання про висловлення недовіри голові облради Олексію Петрову. Із 36 зареєстрованих на сесії депутатів 35 проголосували за відставку Петрова.

Таким чином, у ради фактично сформувалася нова більшість, яка складається з фракцій «Рідне Закарпаття», «Європейська Солідарність», «Батьківщина», Команда Балоги та, цілком ймовірно, сюди ж затесалося інородне тіло у вигляді ОПЗЖ.

Угорська фракція партії КМКС у голосуваннях участі не бере, але це не означає, що ця фракція буде в опозиції разом зі «Слугами Народу». Не відомо також, як поведе себе фракція  «За Майбутнє».

Ну і не варто забувати, що Олексій Петров не любить програвати. Це типовий СБУшник і він однозначно залучить для реваншу силовиків. Петров уже заявив, що не визнає цю сесію легітимною і подав відповідні звернення до СБУ та прокуратури, бо, з його слів, окремі депутати вчинили кримінальне правопорушення.

Нагадаємо, що в облраді була більшість, основу якої складали «Слуги Народу», «Рідне Закарпаття», «Батьківщина» та «Європейська Солідарність», однак в один момент Петров вирішив, що «Рідне Закарпаття» занадто домінує і створив нову більшість з екс-регіоналами та ОПЗЖ. Власне, це і був початок кінця Петрова, бо така більшість була явно неприродньою, а окрім того, «Рідне Закарпаття» має достатньо амбіцій, щоб не дати себе образити.

Ну а головою облради буде той таки Вододимир Чубірко. Людина яка має вже досвід роботи на цій посаді. І це багатьох влаштує.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com