image

Як закарпатські політики реагують на "листи" помічника Путіна

Закарпатські політики коментують оприлюднення листів помічника Путіна Владислава Суркова, які ніби були отримані хляхом хакерської атаки на його електронну поштову скриньку

Як ми повідомляли, у цих листах описується сценарій дестабілізації в Закарпатті, з метою відокремлення області від України.

У листах згадуються деякі відомі політики області: ЧубіркоЛаньо, Гайдош, а також громадський активіст Тємнов.

Помічник міністра МВС Арсена Авакова Антон Геращенко назвав ці листи справжніми. 

Таке серйозне звинувачення було лише на руку опозиції від партії Єдиний Центр.

У той час, як керівник партії Віктор Балога не коментував оприлюднення компромату на своїй опонентів, то це зробив лідер фракції Єдиного Центру в Закарпатській облраді Золтан Ленд'єл, який з цього приводу звернувся із заявою у СБУ.

Ленд'єл вимагає від СБУ допитати згаданих у оприлюднених листах закарпатських політиків, а також пояснення має дати і керівництво області, бо одна із згаданих осіб є у владній коаліції в облраді.

У свою чергу згаданий у "листах Суркова" депутат облради від фракції "Відродження" Іван Чубирко першим прореагував на компромат і назвав його провокацією Віктора Балоги.

"Знову я "агент Кремля". Тепер у загальноукраїнських так званих ЗМІ, а також у місцевих, які належать В. Балозі.

Я навіть не сумніваюся, що електронну пошту Суркова "зламали хакери" з "Синяка" і за хорошу оплату розтиражували по українським медіа.

Напевно, Віктор Іванович хоче інформаційно "перекрити" сьогоднішній скандал з контрабандою сигарет з так званої "ДНР", який виник через цікаву статтю у "Новій газеті".

Всі пам’ятають недавню "чорнуху" на сайті кума Балоги Олега Диби, коли йшлося що я нібито переводив через словацький кордон російських байкерів, які прямували у Європу на 9 травня. Тоді прикордонники і СБУ чітко спрацювали і спростували брехливу інформацію.

Зараз знову мене "записали" у сепаратисти. Відчепіться ви вже від мене! Хто зі мною спілкується, той знає мою позицію, що Закарпаття є невід’ємною частиною України. Зарубайте собі вже на носі! І я першим виступлю проти тих, хто буде намагатися розхитати ситуацію у нашому краї", – зазначив Іван Чубирко.

"Прошу СБУ, УМВС України в Закарпатській області перевірити цю інформацію і покласти край провокаторам Балоги від ЗМІ, які, я думаю, "дістали" не тільки мене, а й всіх адекватних людей в Закарпатській області.

І наостанок: всім добре відомо, хто за останній час тричі літав у Росію і не міг пояснити для чого у програмі "112-го каналу". І прізвище його не Чубирко", - написав Іван Чубирко, який свого часу очолював в Закарпатті проект кума Путіна Віктора Медведчука "Український вибір".

Потім свій коментар у соцмережах розмістив і нардеп Михайло Ланьо, прізвище якого згадується в "листах Суркова". Вин звинуватив у цій інформаційній провокації свого опонента Віктора Балогу.

"Шановні закарпатці! Зазвичай я не реагую на хвору людину і жовту пресу (балог)! Але в цьому випадку не можу змовчати! Сьогодні Балога звинуватив мене у зв’язках з Росією, намалювавши зрозумілий лише йому план автономізації Закарпаття. Скажу лиш одне – і контрабанда цигарок, і торгівля ресурсами, мінеральними водами, і створення злочинних угруповань під прапорами Правого сектора (і цим він скомпрометував справжніх бійців Правого сектора!), і польоти в Москву – це все діяльність Балоги! 

Моя ж позиція незмінна – Україна єдина і неподільна, і Закарпаття - в її складі! Я роблю все від мене залежне для того, щоб на моїй рідній землі був мир і спокій! І в даній ситуації я можу лише звернутися до Президента як до глави держави з проханням звернути увагу на сепаратистську і протиправну діяльність Балоги!
Шановні краяни, ще раз звертаюся до вас: не ведіться на провокації, не давайте себе втягнути в розпалювання ворожнечі! Не можна дозволити одній людині заради своїх ненажерливих фінансових інтересів кинути у пастку війни наш споконвіку мирний край!", - написав Михайло Ланьо.

У свою чергу голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль сумнівається в тому, що "листи Суркова" є справжніми і знову ж таки "перевів стрілки" на Віктора Балогу.

 

"План дестабілізації на Закарпатті, оприлюднений хакерами начебто з електронного листування помічника Путіна, абсолютно нереальний, оскільки не відповідає тому, що насправді відбувається на Закарпатті. Сам текст написано безграмотно з численними граматичними та фактичними помилками, наведені дати виконання завдань, які давно минули, роль русинства занадто перебільшена, названі організації, яких взагалі немає в природі, приплетені якісь румунські русини, які ніколи не існували, й таких дурниць – маса. Тому або цей план складали люди, які не розбираються в ситуації на Закарпатті й, намагаючись вислужитися перед керівництвом Росії, подають йому спотворену картину, або ж це грубо сфабрикована фальшивка.
Те, що російські спецслужби працюють на Закарпатті, використовуючи певну частину русинів, ні в кого немає сумнівів. Однак розхитати ситуацію вони неспроможні. Більше можливостей для дестабілізації є в місцевих князьків, які так само намагаються використати русинів у своїх політичних цілях. Ця тема має довгу історію. Так, у 2007 році пан Балога через ручну обласну раду провів незаконне рішення про визнання на Закарпатті окремої національності «русин», а його дружина володіє приватним підприємством «Русинія». Спроби взяти тотальний контроль над областю з боку Балоги й шантажувати Київ тривали до останніх місцевих виборів у жовтні 2015р. І те, що він у цей період регулярно літав у Росію, мало б зацікавити наші спецслужби. Однак зараз будь-які намагання створити на Закарпатті якусь автономію чи окреме квазіутворення на зразок так званих «лнр» чи «днр» приречені на повний провал", - коментує Геннадій Москаль.

Щодо інших політиків Закарпаття, то вони якось усунулися від обговорення цієї теми. Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс на своїй сторінці у Facebook взагалі не з'являється з власними дописами і його сторінка наповнена дописами та фото від керівника його прес-служби Вікторії Сенгетовської. 

Колишній голова облради Володимир Чубірко більше переймається піаром свого нового політичного проекту під патронатом екс-голови СБУ Наливайченка, щоправда посилання на матеріал про оприлюднення "листів Суркова" таки виклав.

Екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк з цього приводу лише написав невеличку репліку в своєму стилі: "Ланьо М. , Гайдош І. , Тємнов М. ... задіяні в операції російських спецслужб по відокремленню Закарпаття від України. На сьогодні Ланьо (Блюк) в тісних бізнес і політ стосунках з Г. Москалем.
А Балога, який організував і цей "вкид", і вбивства людей "правим сектором", і акції з перекриттям доріг з сепаратистськими гаслами, не згадується і не цікавить СБУ, де сидить його родич і подільник Гелетей".

Інші представники політичної еліти Закарпаття інертні в інформаційному просторі області.

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com