image

Які справжні причини зриву засідання Закарпатської облради

Як ми повідомляли, сьогоднішнє засідання новообраної Закарпатської обласної ради не відбулося через відсутність кворуму та пропозиції голови фракції «Солідарність» Геннадія Москаля перенести на тиждень.

Геннадій Москаль хоч і повідомив, що має багато роботи і повинен їхати з робочим візитом до Угорщини, але насправді засідання не відбулося не з тієї причини.

Як нам повідомили джерела в «Солідарності», поглибився конфлікт між лідером фракції в облраді Москалем та керівником обласного партії Валерієм Пацканом. Це позначилося і на певних розходженнях в думках щодо голови облради в середині фракції. Дехто пропонує висунути на голову облради нинішнього заступника голови ОДА Михайла Рівіса, дехто схиляється, що облраду повинен очолювати сам Геннадій Москаль, а депутати «групи Лунченка» пропонують Мирослава Білецького.

Сьогодні в сесійній залі Геннадій Москаль знову досить категорично заявив, що дні Пацкана на посаді голови обласної «Солідарності»  сходять. Таким чином, зрозуміло, що ніякого миру між цими двома політиками немає і бути не може. Це відображається і на клімат в середині фракції.

По-друге, Москаль дійсно намагається тиснути на представників фракції Угорської партії і сьогодні на сесії кілька разів акцентував увагу на спілкування з угорцями і про те, що у нього важлива робоча поїздка в Угорщину по дорученню Президента Петра Порошенка. Однак угорці, навіть попри те, що лідер КМКС Ласло Брензович є нардепом Верховної Ради у блоці Порошенка «Солідарність», все ще опираються союзу з «Солідарністю» в облраді.

Дійшло до того, що деякі інтернет-ресурси поширюють «фейкову» інформацію про те, ніби правоохоронці мають намір перевірити депутатів від угорської партії на наявність другого громадянства. Це такий психологічний тиск.

Ну і нарешті, Москаль попросив перенести засідання сесії і через те, що ряд депутатів прихильних до можливої коаліції у варіанті Москаля, просто відсутні по різним причинам. Тобто, для позитивного голосування банально не вистачало голосів.

Сьогодні депутати від Москаля та їхні соратники від «Відродження» просто не реєструвалися на сесії і не було кворуму. Але і в депутатів Балоги-Кеменяша також не було достатньо голосів для позитивного голосування в раді на свою користь, тому вони і не заперечували щодо перенесення засідання сесії на більш пізній період. Така от патова ситуація і вихід із неї можливий лише у випадку повного пере форматування коаліції.

Сьогодні Єдиний Центр Балоги вже озвучив свій варіант такої нової більшості у спеціальній заяві.

«Ініціатором формування коаліції депутатських фракцій у Закарпатській обласній раді може бути лише партія-переможець місцевих виборів, а процес формування більшості має проходити публічно і відкрито, - зауважують в Єдиному Центрі. - Хочемо нагадати, що перше місце на виборах до Закарпатської обласної ради зайняла політична партія «Єдиний Центр», яка набрала понад 22% голосів виборців. Більше того, наша політична сила, як лідер народної підтримки на Закарпатті, ще 26 жовтня запропонувала представникам демократичних партій сформувати більшість в обласній раді. До таких переговорів приєдналися ВО «Батьківщина» та «КМКС» Партія угорців України.

- «Єдиний Центр» відкритий до залучення в переговорний процес Блоку Петра Порошенка «Солідарність», з метою сформувати потужну коаліцію, яка буде працювати на розвиток області. Координатором фракції «Єдиного Центру», а також переговорів щодо формування коаліції є Золтан Ленд’єл, який відкритий до діалогу зі всіма демократичними силами, які здобули мандати на виборах до Закарпатської обласної ради», - йдеться у заяві.

Звичайно, що рішення про можливість створення такої коаліції буде приймати сам Президент Порошенко. У разі позитивного рішення про створення такої широкої коаліції це буде означати, що Балога отримав хоч і не велику, але суттєву перемогу і може диктувати певні умови.

Степан Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com