image

За «провокаціями з хабарами» щодо мера Чопа та заступника мера Ужгорода стоїть Балога

У скандальних справах щодо хабарів мера Чопа Валерія Самардака та заступника мера Ужгорода Іштвана Цапа видно один і той же почерк

Здавалося б, дві однакові справи про хабарництво, але чомусь в одній справі чиновник подається жертвою інтриг і помсти, а в іншій – чиновник вимушений сам доводити свою невинність.

Справа мера Чопа Валерія Самардака, якого було затримано за хабар, стала скандальною і набула розголосу.  За Самардака заступилися активісти і навіть сам голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль зробив заяву на підтримку мера Чопа. Мер Чопа та його прихильники переконані, що того замовили. І замовлення явно йде від минулої влади міста, яка повністю керувалася з Мукачева родиною Балог. Адже колишній мер Чопа Галина Цар є членом Єдиного Центру Віктора Балоги. Її чоловік – прокурор Ужгородщини і син працює в прокуратурі області. «Замовити» нинішнього мера Чопа Валерія Самардака команді Балоги не складало особливих зусиль.

Майже аналогічною є справа першого заступника мера Ужгорода Іштвана Цапа. Тільки причини того, що Цапа замовили, трошки в іншому. Навряд чи це помста. Іштвана Цапа «випасала» СБУ. Ця ж структура вела записи спостереження. Як відомо, заступником керівника обласного СБУ є Володимир Гелетей, дочка якого вийшла заміж за сина Віктора Балоги, нинішнього мера Мукачева – Андрія Балогу.

Власне тут і криється те, чому Іштван Цап став об’єктом зацікавлення СБУ. Відразу після виборів мера Ужгорода та депутатів Ужгородської міськради ми прогнозували, що саме перший заступник мера Ужгорода Іштван Цап візьме на себе функцію втілення інновацій у ведені господарства міста. У нього хороша освіта, сучасне мислення та міжнародні контакти.  

Власне, так і сталося. Саме за ініціативи Цапа у місті пройшла Академія інтегрованого розвитку міст України. З його ж ініціативи почали втілюватися інші громадські ініціативи. Творчі спілки та просто креативні люди отримали доступ до влади і могли реалізовувати різні проекти. Зрештою, нинішня «Майстерня міста» чи Агенція розвитку Ужгорода та інші проекти, які покликані покращити стан міста із залученням громадських ініціатив, стали результатом роботи  Іштвана Цапа.

Більше того, ми повідомляли про зустріч глав уряду Угорщини та України в угорському Дебрецені. Тоді ж Іштван Цап, як колишній співробітник консульства України в Угорщині познайомив мера Ужгорода з багатьма впливовими угорськими політиками. Навіть було підписано договір про партнерство між Ужгородом та Дебреценом і вже тоді можна було розвивати тему статусу аеропорту «Ужгород» як сателітного аеропорту «Дебрецен».

На той час Ужгород явно випереджав Мукачево з багатьох питань. Навіть цифри щодо закупівель через систему «Прозорро» тоді були явно вищими. Балоги розуміли, що Ужгород можна значно послабити, якщо «прибрати» від влади Іштвана Цапа. Змагання між Мукачевом та Ужгородом наразі дуже актуальне. Це розуміє і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який, звичайно ж, стоїть на боці Ужгорода і час від часу «тролить» Балогу. Чого варта лише перепалка щодо аеропорту.

Але тут виникає питання: чому Геннадій Москаль не став на захист Іштвана Цапа так, як він встав на захист Валерія Самардака? Більше того, маргінальна група підтримки Самардака почала працювати проти Іштвана Цапа. Це виглядає трошки абсурдно, бо почерк «замовлення» Самардака та Цапа один і той же. В обох випадках явно тирчать вуха Віктора Балоги. І в обох випадках правоохоронці б’ють точково на конкретних осіб. Адже у справі Самардака правоохоронцям майже не цікавий ні депутат міськради, який брав хабар, ні архітектор, який фігурував у справі від початку. Так само у справі Цапа вже зовсім не цікавий ні посередник, ні голова земельної комісії Пономарьов.

І головне – обидві справи не вартують і виїденого яйця. Але дивно, що на одній справі робиться акцент, а інша просто ігнорується.

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com