image

Закарпатські нардепи Балога та Матвійчук по різні боки списку заможності

"Українська правда" ретельно дослідила декларації про доходи депутатів парламенту і склала свій рейтинг найзаможніших та найбідніших депутатів. «Найбагатшими ми вважали депутатів, дохід яких за 2014 рік склав більше 10 млн гривень. Із таким доходом у Раді 22 депутати. Найбіднішими - дохід яких менше 20 тис гривень на рік. Таких - 20 депутатів», -- пише «Українська Правда».

Найбагатшим парламентарем є Віталій Хомутиннік, який раніше входив до складу фракції Партії регіонів і очолював комітет з питань податкової та митної політики.

Серед багатіїв Ради знайшлося місце і для засновника корпорації "Індустріальний союз Донбасу" та колишнього голови Донецької ОДА Сергія Тарути. До списку увійшов і бізнес-партнер олігарха Дмитра Фірташа Іван Фурсін зі статком у 30 млн гривень.

Перший бізнес-партнер та права рука президента Порошенка Ігор Кононенко у 2014 році заробив 15 млн гривень, в два раза менше, ніж 2013 року.

А ось бізнес-партнери та засновники групи "Континіум" Ігор Єремеєв і Степан Івахів наростили свої прибутки – майже 25 і 32 млн відповідно проти 11 і 18 млн в 2013 році.

Найбіднішим депутатом Верховної Ради став член президентської фракції Ярослав Лесюк, який минулого року не заробив жодної копійки.

Мінімальні доходи може похизуватися і командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко. В його декларації зазначена сама лише зарплата – трохи більше 13 тис гривень на рік.

Цікаво, що в списку найбідніших нардепів є і закарпатський депутат родом з Мукачівщини Едуард Матвійчук, а в списку найбагатших – також нардеп з Мукачівщини Павло Балога

Інформацію про Павла Балогу «Українська Правда» дає таку: позафракційний. Брат Віктора Балоги, до обрання депутатом був головою правління ТОВ "Барва". На момент обрання: народний депутат.

Загальна сума доходу: 12 993 601 гривень. Заробітна плата – 105 433 гривень. Дивіденди, проценти – 168 гривень. Дохід від відчуження рухомого і нерухомого майна – 12 888 000 гривень.

Автомобілі: Audi Allroad, 2003 р і Audi A8 3.7 QUATTRO 2006 р. Кошти в банках: 1 879 064 гривень

Дохід по декларації 2013 року – 872 342 гривень.

Звичайно, в Закарпатті про нього знають трохи більше. Це наймолодший із братів Балог  (цього місяця йому буде 38 років). Завдяки впливовості старшого брата Віктора Балоги  Павло закінчив правознавство в Ужгородському університеті в 1999 році, а вже наступного року працював прокурором відділу прокуратури Закарпатської області. Щоправда, лише рік, бо родина вирішила, що потрібно йти в бізнес.

З червня по жовтень 2001 вже начальник юридичного відділу ТзОВ юридична фірма «Біловар і Ко ЛТД». З жовтня 2001 по вересень 2003 — директор TOB «Торговий Дім «Октан». З вересня 2003 по травень 2006 — заступник директора TOB «Барва», а згодом і голова правління, бо брати подалися  у виконавчу владу.

Найгучніший політичний скандал з Павлом Балогою був на парламентських виборах 2012 року, коли він був обраний депутатом Верховної Ради України по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 71. Однак ця перемога була доволі слабкою і 8 лютого 2013 р. за позовом Юрія Кармазіна, Євгенія Угля і Анатолія Дацка до ЦВК ВАСУ визнав недостовірними результати виборів по його округу, а також  ВАСУ скасував постанови ЦВК в частині реєстрації Балоги нардепом.

Але через рік Верховна Рада України відновила його у статусі народного обранця.

Перипетії з відстороненням Павла Балоги від депутатства були через те, що він пообіцяв «регіоналам» увійти в парламенті у фракцію Партії регіонів. Спочатку так і зробив, але потім вийшов з неї, тому «регіонали» образилися і почали тиск на Балогу.

Те, що Павло має хороші родинні статки не дивина. Балоги люди не бідні. До речі, ще при Ющенкові, коли Віктор Балога очолював президентську адміністрацію, то жив у шикарній квартирі в центрі Києва, але квартира була записана саме на Павла Балогу.

Одним словом, не можна говорити, що Павло, ставши нардепом, вийшов з грязі в князі, бо закономірно він є представником заможної і найвпливовішої в Закарпатті родини.  І сам Павло цього не приховує. А от з Едуардом Матвійчуком все трохи дивно.

Едуард Матвійчук: позафракційний. Колишній народний депутат від Партії регіонів, колишній голова Одеської ОДА. На момент обрання: тимчасово не працював. Загальна сума доходу: 6 719 гривень. Інше нерухоме майно 1833 кв.м. Автомобілі: Mercedes S-500 2007 р. Дохід 2013 року – 128 084 гривень.

Що знають про Матвійчука в Закарпатті. З тиждень тому йому виповнилося 52 роки. Він вчився в кулінарному училищі, а потім поступив в Ужгородський університет і закінчив фізичний факультет. Потім трохи попрацював вчителем в гірському селищі Ясіня, далі ще рік вчителем в Ужгороді, а в найбуремніші дев’яності був... інспектором та старшим інспектором Чопської митниці. Це в ті часи, коли законів майже не існувало, а митників навіть рядових начальство змушувало хоч для виду деколи приходити за офіційною зарплатою.

Саме тоді Матвійчук сильно підняв капітал. Мав бізнес в Угорщині.

Згодом Матвійчук вирішив піти в політику. Заснував видання «Європа-Центр», підтримував соціаліста Олександра Мороза, потім став «нашоукраїнцем», згодом «регіоналом». Заслужив довіру в Януковича і очолив Одеську облдержадміністрацію. Саме через Одеський порт йшло контрабанди більше, ніж через всі закарпатські митниці. Одним словом, Матвійчук «сидів» на хороших грошах.

Його дружина Євгенія тим часом залишалася в Ужгороді і ні в чому собі не відмовляла. Їздила на золотистому «Лексусі» і опікувалася модельною кар’єрою  доньки Аліси.

Щоб зрозуміти, яким капіталом володіє Матвійчук, можна просто подивитися на той величезний будинок, який зараз добудовується на Загорській.

І саме тому виникає сумнів у об’єктивності тих списків, які склала «Українська Правда», щодо заможності нардепів. Виходить, що можна бути в списку найбідніших і в той же час бути одним із найбагатших. Цікаво лише, чим керуються люди, які приховують статки?

Степан Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com