image

Закарпатських угорців не буде в прохідних списках партій на виборах до парламенту

Надія на мажоритарні округи

Відбулося засідання президії Товариства угорської культури Закарпаття КМКС, на якому угорці вирішували, як йти на парламентські вибори. 

Як відомо, угорців Закарпаття в нинішньому парламенті представляв лише лідер КМКС Ласло Брензович, який пройшов до Верховної Ради за списками Блоку Петра Порошенка. Після того, як Петро Порошенко ініціював прийняття законів Про освіту та Про мову стало зрозуміло, що Брензович з партією Порошенка вже нічого спільного мати не хоче, бо угорці вважають ці закони такими, які дискримінують нацменшини.

На президії прозвучало те, що угорці Закарпаття мали намір домовитися з деякими партіями щодо підтримки (точніше, щодо внесення угорців до прохідних списків партій в обмін на підтримку угорцями Закарпаття цих партій на виборах). Звичайно, що не всі партії влаштовують угорців через розбіжність ідеологічних принципів, тому мова йшла про пропрезидентську партію Слуга Народу та Опозиційний блок. Але переговори не були успішними. Напевно, ці партії воліють продати місця в списках за хороші гроші, а підтримка угорців для них не є суттєвою.

Тим не менше, угорці Закарпаття вирішили йти в нардепи по мажоритарним округам. Зокрема, по округу №68 з центром в Ужгороді піде нинішній заступник голови облради Йожеф Борто, по округу №69 з центром у Мукачеві йтиме від КМКС Гейза Гулачі. Ну а сам голова КМКС Ласло Брензович піде по найбільш угорськомовному округу Закарпаття - №73 з цеентром у Виноградові.  

Шанси Борто та Гулачі доволі примарні, а от Брензович має шанс, бо якщо його підтримають максимальна кількість угорців цього округу, до якого входить і Берегово, то він може отримати до 25-30% голосів. Наразі відомо, що фаворитом цього округу вважається Павло Балога, але у Балоги буде декілька серйозних конкурентів, які розтягнуть між собою голоси. Зокрема, очікується, що по цьому ж округу піде нинішній депутат облради від "Відродження" Владислав Поляк, який має значні фінансові ресурси. 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com