image

Заміна Турула на Тризуб у Мукачівському замку може ще більше посварити Україну та Угорщину

Скоріше за все, це всього лише інформаційна провокація

Все почалося із здавалося б безневинної інформації Мукачівського історичного музею на сторінці у Фейсбук. Мовляв, оголошуємо конкурс на розробку українського герба Тризуба для встановлення в замку Паланок.

Якщо зважити на те, що оголошено конкурс «на розробку та виготовлення державного символу України- герба України», то мова могла йти про інсталяцію герба, а не щось інше. Адже герб  в Україні розроблений і затверджений, а розробляти інший герб не є прерогативою якогось історичного музею. Тобто, музей хотів розробити щось подібне до герба і десь його встановити.

Однак наближений до Віктора Балоги сайт «Закарпаття.онлайн» подав цю інформацію у своїй інтерпретації. Видання переконувало, що Тризуб буде розміщено замість птаха Турула, який наразі височить на стелі в замку. Можливо, видання так вирішило через те, що Історичний музей до свого допису виклав саме зображення цієї стели і без орла.

При  цьому інформація про заміну Турула на Тризуб появилася саме напередодні візиту до Закарпаття міністра МЗС України Павла Клімкіна. Звичайно, що таке повідомлення лише ще більше розлютило угорців, бо для них Турул є важливим національним символом. І Турула на Мукачівському замку було встановлено після тривалих бюрократичних та дипломатичних баталій. Цього Турула  було встановлено вже лише при президентові Ющенку у 2008 році. Саме на цьому замку вже був Турул і його встановили ще наприкінці 19 століття. Того Турула зняли при владі Чехословаччини. А при СРСР його розплавили і зробили зірки на стелах загиблим у війні воїнам. А при Ющенку Турул був відновлений, хоча він трошки менший за розмірами.

На жаль, інформацію про заміну Турула на Тризуб активно поширювали майже всі українські центральні видання, а головне – російські ЗМІ. І тут стає зрозуміло, що це могла бути виключно спланована інформаційна провокація. Більшість ЗМІ писали, що таке рішення було прийняте владою міста Мукачево. Однак у  мерії Мукачева нам повідомили, що від них не виходило жодної ініціативи щодо заміни Турула на Тризуб. Керівництво ж музею вже тривалий час не виходить на зв’язок і не коментує цю інформацію. Хоча нам вдалося дізнатися, що про заміну Турула на Тризуб таки не йдеться, а йдеться про конкурс, а де буде розміщено Тризуб – не повідомляється.

А от у соцмережах вже розгортається ціла інформаційна  війна, а масла у вогонь підливають численні боти, яким, здається, вигідно, щоб ця війна розпалювалася все дужче. Прихильники заміни Турула на Тризуб переконують, що це вже давно час зробити, бо не личить, коли на історичному об’єкті України розташований символ іншої держави. Всі ці повідомлення підкріплюються відверто націоналістичними лозунгами, які межують із фашизмом.

У свою чергу закарпатські угорці та й закарпатські українці кажуть, що заміна національного символу Угорщини на державний символ України на замку «Паланок» є недоречною. Така акція остаточно може посварити наші країни і привести до непередбачуваних наслідків, зокрема, до повної блокади Угорщиною євроінтеграційних потуг України.

Серед численних коментувань є мало логіки. Логіка ж доволі проста. З Мукачівським замком пов’язані визначні події саме в історії Угорщини. В українській версії Вікіпедії стаття про замок Паланок доволі скупа і там є намагання хоч якось приплести історію України, але не виходить. Акцент робиться на те, що в один з періодів замком володів Подільський князь Федір Корятович. І все. Але ж навіть школярі знають, що Теодор Корятович був литовським князем і він був ленником (спадково залежним) Угорщини.

Тобто, що стосується причетності України до цього замку, то її фактично немає. Відразу після анексії Закарпаття сталіністами замок став нищитися, там були профтехучилище, а потім конюшні та склади. Відродження та реконструкція замку відбувалася вже лише віднедавна і значною мірою за кошти Угорщини. Бо саме в історії Угорщини цей замок був визначним. Бо саме в цьому замку угорці дали бій татарській орді Батия в 13-му столітті і замок вистояв перед 60 000 ордою Батия. Бо саме цей замок став оплотом антигабсбурського повстання за угорську незалежність від Австрії наприкінці 17 століття. Саме тут на початку 19 століття переховували  від наполеонівського війська Святу Угорську Корону, яка є найбільшим скарбом Угорщини. Тому цілком логічно, що у цьому замку встановлено національний символ Угорщини.

Можливо, є логічним встановити і державний символ України на цьому історичному об’єкті, якщо вже комусь так кортить. Але чому це повинно бути за рахунок зняття національного символу держави, з історією якої цей об’єкт тісно пов’язаний?

Якщо у влади Мукачева та керівництва музею є розуміння ситуації і хоч трошки раціональності в мисленні, то вони не будуть ставати на шлях війни і розпалювати ще більше протистояння між нашими країнами. Ми повинні знаходити шляхи до порозуміння, а не шукати приводи для чергової сварки.

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com