image

Заступник мера Ужгорода та прокуратура звинувачують один одного у затягуванні справи про хабарництво

Хто ж насправді затягує справу про хабарництво першого заступника мера Ужгорода Іштвана Цапа

Як ми повідомляли, невідомі  вночі спалили автомобіль Мерседес Іштвану Цапу. Більшість видань повідомила, що Цап є колишнім першим заступником мера Ужгорода. Все через те, що після затримання на хабарі  ще в січні 2017-го року суд відсторонив Цапа від посади і обрав запобіжний захід - домашній арешт.

Однак, у березні цього року Іштван Цап подав  декларацію про доходи, у якій зазначено, що він перший заступник мера Ужгорода і заробив за звітний період 106 тисяч гривень.

І ось Іштван Цап дав інтерв'ю одному з маргінальних видань, у якому зізнався, що він дійсно є чинним заступником мера.

"Попри всі спроби і незаконні намагання я – перший заступник міського голови, подобається це комусь чи ні", повідомив Іштван Цап.

Але це інтерв'ю містить ще деякі цікаві моменти. Зокрема, сам заступник мера підозрює, що автомобіль йому спалили тому, що він йде проти системи. 

"Коли починаєш іти проти системи і тебе не можуть купити, будь готовим до жорсткої відповіді від неї, до погроз і залякувань. А паралельно з цим починаються переслідування, дискредитація, цькування, надумані кримінальні справи, кількаразові відсторонення від посади, незаконні звільнення . І якщо ти продовжуєш твердо стояти на своїй позиції, в хід іде кримінал", - пафосно розповідає Цап, чим натякає на те, що справа із хабарництвом є підставою. 

По-перше, дивує те, що заступник мера вважає себе борцем із системою, бо насправді він є чинним чиновником і працює на систему.

По-друге, якби Цап дійсно був впевнений у тому, що він не брав хабар, то сприяв би тому, щоб суд відбувся і можна було б виправдати своє чесне ім'я. Але справа щодо отримання хабара Іштваном Цапом тягнеться ще з січня 2017 року і  суд досі ще не виніс рішення.  Іштван Цап в інтерв'ю переконує, що виною цьому є... слідчі прокуратури. "Суди тривають і все затягнулося, оскільки слідство на спромоглося представити законні докази порушення закону", - каже Цап.

Він переконує, що навіть відео, яке представила прокуратура з доказом вимоги хабара, є сфабриковане, як і вся справа. 

"Вже зараз цілком очевидно, що жодне твердження або доказ прокуратури, починаючи з самого формулювання звинувачення (студент-першокурсник знає, що неможливо «вимагати» щось за вирішення питання, яке знаходиться поза межами твоїх повноважень), не витримує жодної критики", - каже Цап.

Прокуратура доволі оперативно відреагувала на такі звинувачення заступника мера. У прокуратурі переконують, що по цій справі обвинувачення пред’явлено трьом особам: першому заступнику Ужгородського міського голови, голові постійної комісії Ужгородської міської ради та посереднику.

"Судові засідання тривають вже з 24 березня 2017 року. Докази прокуратурою надано вчасно і в повному обсязі. Станом на сьогодні, загалом проведено 35 судових засідань, з яких, 23 - ВІДКЛАДЕНО ЧИ ПЕРЕНЕСЕНО ЗА КЛОПОТАННЯМИ АБО ЧЕРЕЗ НЕЯВКУ ОБВИНУВАЧЕНИХ ЧИ ЇХ ЗАХИСНИКІВ. (Роз’яснюємо, що навіть за відсутності одного із обвинувачених, розгляд справи неможливий оскільки це є порушення права на захист)", - повідомили в прес-службі прокуратури Закарпатської області. 

Тобто, затягують справу не слідчі, а самі підозрювані. 

Як відомо, кілька разів суди переносилися, бо захист Іштвана Цапа заявляв, що той... хворий. Прокуратура вже навіть призначала службову перевірку медичних закладів, де ніби то лікувався Цап, у суді допитано лікаря цього ж обвинуваченого, за клопотанням прокурора призначено та проведено судово-медичну експертизу стану здоров’я Цапа. Прокуратура навіть писала до суду лист, щодо активізації судового розгляду у розумні строки. Тобто, слідчі явно не зацікавлені у затягуванні справи.

У прокуратурі навіть нагадали, що затягування справи підозрюваними дало результати, бо змінився суддя по цій справі і довелося справу розглядати по-новій. 

У прокуратурі також повідомили, що чергове судове засідання має відбутися 11 липня, але це у тому випадку, якщо прийдуть на суд всі підозрювані. 

"При бажанні сторони захисту, аби чим швидше завершити розгляд цієї справи у суді потрібно виключно одне - забезпечувати явки всіх обвинувачених та їхніх захисників у судові засідання", - переконують у прокуратурі.

Тепер залишається простежити, чи дійсно підозрювані прагнуть скорішого завершення справи. Це буде ясно 11 липня.

Ну а щодо інтерв'ю Іштвана Цапа, то тут таки багато пафосу і вже відчуваються натяки на певні політичні плани. 

У цьому інтерв'ю Цап вихвалявся своїми здобутками у владі, тобто, інтерв'ю має явні нотки реклами.

"Що можете зарахувати до свого активу у період роботи в міськраді? Здається, вам тоді навіть вдалося вибороти право на проведення Всеукраїнської академії інтегрованого розвитку міст?" - задав Цапу заздалегідь заготовлене питання журналіст. І у відповіді на це питання Цап явно себе похвалив. Як і похвалив мера Ужгорода Богдана Андріїва. 

"Посада для мене не самоціль, а тільки потужний інструмент для можливості зміни міста на краще", - пафосно заявив Іштван Цап і нагадав, що двадцять років тому майже рік був в.о. міського голови. Тобто, досвід є.

Якщо зважити на те, що мер Андріїв може стати нардепом, бо є 10-м номером партійної платформи екс-регіоналів, що йде на вибори у парламент, то в Ужгороді будуть проведені позачергові вибори мера. Іштван Цап може спокійно скористатися можливістю висунути свою кандидатуру на мера. І в цьому інтерв'ю є багато агітаційних передвиборчих елементів: переслідування бандитів від "системи", які спалили йому автомобіль; фабрикування справи слідчими прокуратури; активізм у захисті Боржави від забудови вітряками; активний спосіб життя; позитивний досвід роботи у владі. Чим не кандидат? 

І тепер лише рішення суду може зіпсувати всі ці потуги Іштвана Цапа. Або не зіпсувати.

Василь Поляк для Prozak.info

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com