image

Знайшли крайнього: Чому прокуратура вирішила помститися керівнику Правого Сектору Закарпаття

Силовики вирішили надавити на найслабшу ланку в націонал-патріотичному русі Закарпаття

Олександр Сачко очолив обласний осередок Правого Сектору ще наприкінці лютого 2014 року. Було визнано, що Карпатська січ, яка входила в структуру Правого Сектору, є єдиною правомочною організацією, яка може представляти ПС в нашій області, а Олександр Сачко є його лідером.

Сам по собі Сачко є мужнім  бійцем та ідейним націоналістом і тривалий час він виконував функції стримування певної дисципліни в організації. Справа в тому, що час від часу дехто з тих, хто відносив себе до Правого Сектору, були відвертими бандитами. Згадати хоча б стрілянину Пилипіва під СБУ, коли було поранено міліціонера. Ну або просто відщепенців під проводом командира першого запасного батальйону Закарпатського Правого Сектору   Романа Стойки, які були учасниками мукачівських розбірок у нардепа Михайла Ланя. За всі ці дії своїх побратимів доводилося віддуватися саме Сачку. І якщо про Пилипіва він сказав, що той вже не має жодного відношення до Правого Сектору, то бандитів Стойки доводилося відгороджувати.

І вже дуже не солодко довелося Сачку після подій на Драгобраті. Тривалі судові процеси просто виснажували. Ну а потім в сам Правий Сектор почав розвалюватися. Похід його лідера Дмитра Яроша в політику виявився фальш-стартом. Контроль за діяльністю регіональних осередків втрачався. Силовики зрозуміли, що саме зараз найкращий момент приструнити ультра націоналістів, бо цього вимагає навіть Євросоюз.

І ось зараз самого Сачка хочуть притягнути до відповідальності. Про це він сам повідомив у соцмережах.

«Слава Україні! Ну ось, нарешті звершилося. Отримав офіційну подяку за довгі роки громадської й політичної праці на благо рідної Держави. У вигляді повідомлення про підозру у скоєнні 15 особливо тяжких злочинів від генеральної прокуратури.

Назвати цей "твір на вільну тему" документом" рука не піднімається. На 48 сторінках проффесіонали-прокурори жалісливо розповідають, як я, будучи організатором і керівником банди, грабував, вбивав, захоплював малолітніх заручників, очолював терористичну організацію, вчиняв опір правоохоронцям, ну і, звісно, хуліганив "з особливим цинізмом". Все переповідати не буду. Повний текст невдовзі буде в мережі у вільному доступі на сторінці мого адвоката Романа Бухтоярова. Сьогодні або завтра чекаю на своє затримання. За законами жанру - серед ночі, з обшуками й непереборним бажанням правопохоронців поспілкуватись.) 

Одразу повідомляю, що наміру переховуватись я не маю і в зазначених у цій "підозрі" злочинах своєї вини не визнаю.  

Панове міліціянти, чекаю вас третю добу, відклав усі справи. 

А тепер про серйозне.

Режим стагнує. Такі недоладні опуси доказують, що влада в очікуванні невідворотньої Революції поспішає нейтралізувати всіх, від кого чує загрозу. Але нічого не вийде. Режим грабування цілого народу швидко падає. Янукович тому приклад. Цього разу все буде ще швидше. Побратими, кожен з нас знав, яку долю собі обирає, коли складали Посвяту служити Нації. Господь дає нам важкі випробування. Мусимо з честю їх пройти. В ім"я полеглих Героїв і Української Держави для наших дітей. 

Слава Україні!»

 

Влада розуміє, що Сачко був доволі номінальним лідером. Він не був класичним провокатором і не мав бандитських схильностей. Це дійсно ідейний націоналіст, але владі наразі потрібна саме його голова. Можливо, через те, що голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль перебуває у стані жорсткого протистояння з правосекторівцями в Закарпатті. І саме Москаль вимагає від правоохоронців покарати Сачка. Тим більше, що сам Сачко, попри свою стриманість, мав необережність на одній із прес-конференцій наїхати на Москаля. Так, у вересні 2015 року, обурюючись тим, як Геннадій Москаль злорадів смертельній аварії з бійцями Правого Сектору Сашко Сачко сказав:

«Сталася ТРАГЕДІЯ – четверо ЗАХИСНИКІВ України ЗАГИНУЛИ!!! Наголошу – ЖОДЕН чоловік, що має честь і гідність, не дозволить собі говорити про когось поза очі. Жодна людина не дозволить собі плямити пам’ять загиблих. Тим більше нахабно брехати про Воїнів, які захищають Батьківщину, доки дехто налагоджує і кришує контрабанду на крові від Луганська до Закарпаття.

Висновок з цього, перефразовуючи письменника Леся Подерев’янського, наступний – "Гена, ти не самурай! Ти – гімно".

Навряд чи Москаль просто пропустив повз вуха такі слова…

Максим Пелех для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com