image

Через Закарпаття між Угорщиною та Україною виник новий дипломатичний скандал

Міністерство закордонних справ образилося на прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана

Причини на образу є дві. Нещодавно під час виступу Віктор Орбан доволі скептично висловився щодо прагнень України інтегруватися в ЄС та НАТО. Мовляв, якщо Україна не шанує права нацменшин, то це означає, що вона не хоче йти в бік Євросоюзу та НАТО.

МЗС України викликало "на килим" Тимчасового повіреного у справах Угорщини в Україні Ласло Папа для роз'яснень.

Окрім того, українському дипломатичному відомству не подобається, що уряд Угорщини має намір створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну. Мовляв, Україна сама може опікуватися розвитком своїх регіонів і не розуміє, чому цим повинна займатися сусідня країна.

Як відомо, останнім часом Угорщина надає велику допомогу Закарпаттю. При цьому ця допомога стосується не лише угорської меншини. Так було і тоді, коли в Закарпатті людей косила епідемія кору, а з Києва не надходили вакцини. Тоді  Угорщина надала нам безкоштовно великі партії дорогих вакцин.  А зовсім недавно Угорщина надала нам рідких хлор для знезараження води.  Окрім того, Угорщина будує в Закарпатті дитячі садочки, ремонтує школи і таке інше. Українські націонал-патріоти називають такі дії Угорщини брутальним підкупом населення Закарпаття заради лояльності до Угорщини. Але здебільшого закарпатці таки вдячні за цю допомогу і сприймають її виключно як дружній крок сусідньої братської країни у період економічної скрути. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com