image

Права закарпатських угорців: Глава МЗС Угорщини у Києві не знайшов порозуміння з представниками влади України

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто здійснив візит до Києва

Загалом це була поїздка з метою підготовки візиту президента України Володимира Зеленського до Угорщини на зустріч з прем'єр-міністром країни Віктором Орбаном. 

Окрім обговорення робочих питань щодо цього візиту Сійярто мав декілька зустрічей. Зокрема, він зустрівся з віце-прем'єр-міністром з євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою та міністром освіти і науки України Ганною Новосад.

З Кулебою говорили про деякі питання розмороження угорського кредиту на 50 млн. євро, які Угорщина мала намір використати для будівництва об'їзної дороги навколо Берегова та розбудови прикордонної інфраструктури, у тому числі відкриття новий пунктів переходу. Але торкнулися і мови. Сійярто сказав Кулебі, що Угорщина докладе максимум зусиль, щоб угорці Закарпаття могли більш якісно вивчати українську мову і для цього не потрібно збільшувати кількість предметів, які вивчатимуться українською мовою в школах нацменшин. Чіткої відповіді від Кулеби Сійярто не дочекався.

На зустрічі з Ганною Новосад було ще більш жорстко. Сійярто попросив міністра освіти України щодо можливості вирішення двох питань: визнати угорців Закарпаття корінним народом, а точніше - визнати угорську мову, як мову корінного народу; і можливість збільшення уроків української мови в угорських школах Закарпаття, але не за рахунок зменшення годин вивчення різних предметів угорською мовою.

Новосад була категорично проти обох пропозицій. Вона сказала, що в законодавстві України чітко визначено, що корінними народами України є ті, яких більше немає в інших державах. А щодо предметів, які вивчаються угорською мовою, то їх будуть зменшувати і одночасно будуть збільшувати кількість предметів українською мовою навчання і власне уроки української мови. На думку Новосад, не можна збільшити кількість уроків української мови і не зменшувати кількість інших уроків, бо діти не можуть навчатися по 7 днів на тиждень.

Одним словом, Перер Сійярто не зміг переконати представників української влади щодо необхідності збереження на Закарпатті шкіл з навчанням угорською мовою. Звичайно, що ні Кулеба, ні Новосад не робили б заяв без консультацій з Офісом Президента. Тому, не виключено, що Володимир Зеленський буде також відстоювати думку про закриття шкіл з навчанням мовами національних меншин. Якщо це так, то його візит до Угорщини може також буде провальним.

Як ми повідомляли,    обласна рада Закарпаття прийняла звернення до Порошенка щодо Закону про освіту.

Тодішній Голова Закарпатської ОДА    Геннадій Москаль також став на бік національних меншин області.

Нардеп від Закарпаття    Ласло Брензович у листі до Порошенка пояснив юридично, чому цей закон не можна підписувати.

Після підписання закону Угорщина почала блокувати будь які потуги України щодо євроатлантичного інтегрування. 

Геннадій Москаль відкрито став на захист національних меншин на Закарпатті. Він згодом навіть  отримав орден від уряду Угорщини. 

Під час нещодавнього візиту на Закарпаття міністр освіти Ганна Новосад підтвердила, що і нова влада має намір вже через три роки  ліквідувати школи з мовами навчання національних меншин. 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com