image

Росія готова почати повномасштабну війну з Україною. У Закарпатті оголошено синій рівень терористичної загрози

Про це говорили давно, але ще сподівалися, що в голові у Путіна ще залишився хоч краєчок мозку.  Кремль таки прагне повномасштабної війни, щоб відновити в Україні ручну владу і створити під боком Європи ударний військовий арсенал.

Якщо пригадати, як починали війни шизофреники, то так само було і у випадку з Гітлером, коли той навмисно провокує конфлікт з Польщею та Чехією, мовляв, ті становлять загрозу Німеччині, тому потрібно нанести превентивний удар. Так починав війну з Фінляндією Сталін, коли прибрав своїх і звалив все на неслухняних фінів. Та навіть уже в наш час глава Кремля Путін вчинив провокацію у південній Осетії, щоб викликати реакцію Грузії і потім ввести в Грузію війська.

Зараз щось подібне недоносок хоче зробити з Україною. Ось хроніка.

Росія оголошує про розшук 4 осіб слов’янської зовнішності у камуфльованому одязі з шевронами у вигляді ромба і прапора Російської Федерації. Мовляв, вони вчинили напад зі стріляниною на російську військову частину в Армянську в анексованому Криму, внаслідок чого одна людина померла, трьох поранено.

Рупор Кремля "Комсомольская правда в Крыму" стверджувала, що в ніч на 7 серпня з української сторони намагалася "вчинити диверсію" на кордоні з півостровом. Тобто, натяк був на те, що диверсантами є українці.

Потім Росія для більшої наочності серйозності конфлікту встановлює на дорогах блокпости і підганяє на кордон з Херсонською областю  військову техніку.

Згодом окупаційна влада призупинила здійснення пропускних операцій громадян та транспортних засобів на адмінмежі з Кримом і просить туристів не їхати в Крим, бо тут щось готується.

А ще через день Федеральна служба безпеки Росії стверджує, що запобігла вчиненню в Криму терактів, начебто підготовлених Головним управлінням розвідки Міноборони України.

Згідно з повідомленням на сайті ФСБ, об'єктами нападу були визначені "критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова", а мета –"дестабілізація соціально-політичної обстановки в регіоні в період підготовки і проведення виборів федеральних і регіональних органів влади".

Російська спецслужба стверджує, що в ніч на 7 серпня в районі міста Армянськ в Криму була виявлена група диверсантів, при затриманні якої "в результаті вогневого контакту загинув співробітник ФСБ Росії".

"На місці сутички виявлені: 20 саморобних вибухових пристроїв сумарною потужністю понад 40 кілограмів у тротиловому еквіваленті, боєприпаси і спеціальні засоби ініціювання, штатні протипіхотні та магнітні міни, а також гранати і спецзброя, що перебувають на озброєнні спеціальних підрозділів збройних сил України", – йдеться в повідомленні.

Також у ФСБ стверджують, що ліквідували "агентурну мережу Головного управління розвідки Міністерства оборони Збройних сил України".

"Затримані особи з числа громадян України та Російської Федерації, які надавали сприяння в підготовці терористичних актів, які дають свідчення. Одним з організаторів терактів, яким запобігли, є Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України, який також затриманий і дає свідчення", – заявили в ФСБ.

Також спецслужба стверджує, що в ніч на 8 серпня спецпідрозділи Міноборони зробили "ще дві спроби прориву диверсійно-терористичних груп, яким запобігли силові підрозділи ФСБ Росії і взаємодіючі відомства".

"Спроби прориву прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України. В ході вогневого контакту загинув військовослужбовець МО РФ", – заявили в ФСБ Росії.

У Генштабі Збройних сил України спростували інформацію про нібито причетність української розвідгрупи до цього. Українське СБУ також спростувало інформацію. "Україна не захоплює і не повертає силою свою територію, і не буде цього робити", - сказав радник голови СБУ Тандіт.

Щодо затриманого українця Євгена Панова викрали в Запорізькій області й вивезли до Криму, вважає його брат Ігор Котелянець. "Я досі не можу повірити в реальність подій. Мого брата викрали. Не існує жодного іншого варіанта, як він міг опинитися в Криму", – написав він у Facebook.

"На відео його затримання, яке показують російські телеканали, як його ведуть по відділку міліції, він іде у звичайній футболці, звичайних штанях – треніках. Я впізнаю цю футболку, у ній він міг поїхати десь в гараж ремонтувати машину чи на дачу на шашлики. Тому я думаю, що він просто хотів зустрітися з кимось із друзів, на якийсь шашлики – справа вихідного дня, не більше", – заявив Котелянець .

Генштаб Збройних сил України вважає провокацією заяву Федеральної служби безпеки Росії, яка звинуватила українську розвідку в підготовці терактів в анексованому Москвою Криму.

Про це заявив речник Генштабу В'ячеслав Селезньов.

"Ці події почали розвиватися від ранку 7 серпня, і буквально відразу у соцмережах на території окупованого Криму з’явилися повідомлення, що нібито з української сторони якісь диверсійно-розвідувальні групи проникли на територію окупованого Криму і виконували якісь завдання. Ми відразу відреагували на це, поінформувавши, що Збройні сили України перебувають у визначених районах, на визначених опорних пунктах і виконують завдання у плановому порядку, і будь-які заяви такого змісту є провокаційними", – сказав Селезньов.

Секретар РНБО Олександр Турчинов також заперечив заяву ФСБ Росії про начебто напад українських військових на Крим та спробу влаштувати там теракт.

"Істерична та брехлива заява Федеральної служби безпеки РФ не має жодних підстав, окрім спроб окупантів нагнітати та загострювати ситуацію на тимчасово захоплених українських територіях", – заявив Турчинов.

За його словами, за останній рік жодного співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони України не було затримано на окупованій території Криму. "Ця провокативна маячня ФСБ є елементами гібридної війни, яку веде Росія проти нашої країни", – додав він.

Міністерство оборони України також спростовує інформацію, поширену ФСБ РФ щодо участі підрозділів Головного управління розвідки МО України у диверсійній діяльності на території тимчасово окупованої АР Крим.

"Подібні заяви з боку ФСБ є нічим іншим, як спробою виправдати передислокацію та агресивні дії військових підрозділів Російської Федерації на території тимчасово окупованого півострову. У такий спосіб представники російських спецслужб намагаються відволікти увагу місцевого населення Криму та світової спільноти від злочинних дій щодо перетворення півострова на ізольовану військову базу", - заявляє Міноборони.

Тим не менше, Росія почала розкручувати істерію, щоб ініціювати «адекватну відповідь». Так само як вони робили «адекватну відповідь» Грузії перед вторгненням. Або так само, як вони пригрозили президенту Туреччини Ердогану за збитий літак і згодом таки принизили турецького президента, змусивши його йти на мирову і поркаятися.

Президент Росії Володимир Путін виліз в телевізор і звинуватив владу України в тому, що вона "переходить до терору". Путін також заявив, що заходи безпеки в Криму будуть посилені.

"Це замах з негідними засобами, це дуже небезпечна гра", - заявив Путін і виступив категорично проти проведення переговорів у нормандському форматі, які були заплановані напередодні.

Про це Путін сказав на прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Вірменії.

"Дійсно, наші спецслужби запобігли проникненню на територію диверсійно-розвідувальної групи міноборони України. І, звичайно, в цих умовах зустрічатися в нормандському форматі, тим більше в Китаї, безглуздо", - сказав він.

Росія почала активно підтягувати військову техніку під наші кордони і показово техніка стала в наступальні ряди.

Нарешті прокинувся і наш президент Петро Порошенко, який назвав фантазіями звинувачення Росії на адресу українських військових у підготовці терактів у Криму. "Ці фантазії - лише привід для чергових військових погроз на адресу України", - сказав Порошенко.

"Саме Росія вже давно щедро фінансує та активно підтримує тероризм на території України, піднявши його до рівня своєї державної політики – і в окупованих районах Донбасу, і в анексованому Криму, в стилі 30-х років минулого століття", - додав Порошенко.

Розуміючи небезпеку, наша влада скликала позачергове засідання Ради Безпеки ООН. Цивілізований Світ шокований. Невже Росія дійсно почне повномасштабну війну, яка може призвести до третьої Світової війни з непередбачуваними наслідками…

Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння констатував, що ситуація довкола України різко погіршилася, з боку Росії усе готово до ведення широкомасштабних інтенсивних бойових дій із залученням регулярних частин ЗС РФ.

Головна мета Кремля – зміна влади в Україні, що, за задумом Путіна і його поплічників, може відбутися інтенсивним або екстенсивним шляхом: через масштабну воєнну операцію, або внаслідок примушення української влади провести вибори на окупованих територіях із запуском механізму реваншу у зовнішній політиці.

 Коли може статися масовий наступ на Україну

День незалежності України є особливим подразником, оскільки це свято спростовує кремлівську тезу про те, що Україна «не відбулася як держава». 25 років – термін, який доводить, що Україна існує, і що це – незалежна від Росії держава, а народ України не тільки ніяк не пов'язаний з російським, а є абсолютно іншою ідентичністю.

Втім, для початку війни може бути використаний будь-який інший привід. ЦДАКР дійшов висновків, що навчання «Кавказ-2016», яке розпочинається в Росії на початку вересня, може трансформуватися у військову операцію проти України та стати початком війни високої інтенсивності.

Важливими також є дати 5 вересня (коли повинно проходитися засідання Великої двадцятки та Нормандської четвірки у Китаї) та 18 вересня (парламентські вибори в Росії). Саме період після 5 вересня можна вважати найбільш небезпечним.

Окрім того, у серпні склалися критично несприятливі для України зовнішньополітичні обставини:

Перше. Передвиборна кампанія в США увійшла в стадію, яка не дає можливості відволікатися на українські події.

Друге. Європа майже захлинулася власними проблемами, багато з яких, як вважають окремі європейські лідери, можна було б вирішити з допомогою Росії.

І третій фактор. Вибори в РФ, які вимагають мобілізації і згуртованості електорату. Війна, зовнішній ворог, як відомо, - кращий засіб для Росії.

У Центрі дослідження армії попереджують: слабкість США та ЄС, занадто стримана позиція НАТО дають змогу протягом наступних 10-12 місяців реалізовувати будь-які сценарії на пострадянському просторі.

Для Путіна саме зараз відкрилось «вікно можливостей» використати останній шанс і виправити низку стратегічних помилок, які він зробив протягом останніх 2,5 років. І Путін діє. Він зібрав уже Раду безпеки Росії, щоб обговорити, як «захищати» Крим. У Севастополі всі кораблі вийшли на бойове чергування, до кордону з Херсонською областю підійшли ракетні системи «Град», у бік Донбасу з боку Росії пройшла величезна колона військової техніки…

Як діяти Україні?  Президент Петро Порошенко наразі наказав привести у повну бойову готовність військові сили на адмінкордоні з Кримом. Наші літаки почали навчання, а СБУ оголосили найвищий ступінь терористичної загрози в південних областях. Навіть в Закарпатті оголошено синій ступінь терористичної загрози. На жаль, все йде до масштабної війни. І цю ескалацію потрібно якось зупинити.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com