image

Влада України розізлилася на чиновників Угорщини, які агітували за угорців на місцевих виборах на Закарпатті

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що двом високопоставленим чиновникам Угорщини буде заборонено в'їзд в Україну

Зі слів Кулеби, вони відкрито займалися агітацією під час виборчої кампанії на Закарпатті. При цьому, прикладів агітації міністр не наводив.

Кулеба розуміє, що загострення стосунків не на користь Україні, бо Угорщина може знову вдатися до блокування поступу України в Євроатлантичні структури і заморозити багатомільйонні інвестиції про які не так давно було домовлено.  Саме тому він натякнув, що Україна з приводу своїх дій про заборону в'їзду представників влади Угорщини в Україну повідомить в ОБСЄ.

До речі, реакція Угорщини вже є і глава дипломатичного відомства Угорщини Петер Сійярто вже завив: «Цим Україна дає сигнал, що вона відмовляється від підтримки Угорщиною її зусиль з євроатлантичної інтеграції».

Щоправда, у Єврокомісії не поспішають давати оцінку конфлікту і дали зрозуміти, що не будуть втручатися.

Про це заявив речник Єврокомісії Петер Стано на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Це питання двосторонніх відносин між двома країнами і єдине що ЄС може зробити, це закликати всі сторони вирішити питання на основі добрих сусідських відносин", - сказав Стано.

Що так збісило керівника дипломатичного відомства України?

Останнім часом уряд Угорщини дійсно щедро фінансує різні проекти на Закарпатті. Це і будівництво та реконструкція дитячих садочків, центрів культури та амбулаторій, тощо. Це і гуманітарна допомога. Чого коштують подаровані 50 апаратів вентиляції легенів.

При цьому, Угорщина це робить не лише для угорців Закарпаття, а для всієї області. 

Але ж у жодному з випадків цієї благодійної діяльності Угорщини на Закарпатті навіть натяку не було про якусь територіальну претензію чи щось інше. 

Можливо, влада України побачила, що закарпатці все більше симпатизують угорським партіям, бо саме вони є абсолютно закарпатськими і не мають за собою київських олігархів. Ось лише приклад щодо виборів до Берегівського ОТГ. Наразі у Берегові лише 40% мешканців є угорцями, але на виборах на голову ОТГ етнічний угорець Золтан Баб'як набирає абсолютну більшість голосів, а дві угорські партії мають абсолютну більшість у раді. Тобто, за ці партії голосують і українці та інші національні групи.

Безперечно, заява глави МЗС України та рішення про недопуск представників влади Угорщини в Україну є поспішною і саме Кулеба зараз значно додав клопоту голові Закарпатської ОДА Олексію Петрову щодо формування коаліції більшості в Закарпатській обласній раді. Ситуація склалася так, що знову угорська партія КМКС, яка набрала ще більше голосів, ніж на попередніх виборах, матиме "золоту карту" і саме від угорців буде залежати формування коаліції більшості. Але тепер, після таких антиугорських дій центральної влади, Петрову буде дуже важко перетягнути угорців в облраді на свій бік. 

Степан Форкош для Prozak.info

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com