image

Як проголосували закарпатці і яких змін очікувати у місцевій владі

Понад 80% закарпатських виборців захотіли бачити Володимира Зеленського президентом України

Фінальний тур президентських виборів на Закарпатті пройшов без ексцесів. Чим вирізняться наша область від інших – знову найнижчою явкою. Деякі так звані закарпатські експерти від політики напередодні виборів переконували, що у фінальному турі проголосує більше закарпатців, ніж в першому турі. Причиною називали те, що багато закарпатців приїдуть із заробітків на Пасхальні свята і заодно сходять на вибори. Таке припущення виявилося хибним. На другий тур виборів проголосувати прийшло на 0?5% виборців менше, ніж у першому – 46,5%. У кількісному виразі це немало – на 5 тисяч виборців проголосувало менше, ніж три тижні тому.

Всього проголосувало 438,5 тисяч закарпатських виборців. Із них 353,7 тисяч виборців віддали свої голоси Володимирові Зеленському. Це 80,7% із тих, хто проголосував, або понад 30% від усіх виборців. Таким чином, кожен третій дорослий закарпатець захотів, щоб Україною керував президент ТОВ «95 квартал» Володимир Зеленський.

За чинного президента України Петра Порошенка проголосувало трохи більше 73,2 тисячі закарпатців, або 16,7%.

Що стосується округів, то Зеленський переміг скрізь. Що стосується дільниць, то лише одна невеличка дільниця у селі Ільківці на Мукачівщині дала Порошенку більше голосів, ніж Зеленському.

Округ №68 з центром в Ужгороді, де проживає найбільше інтелігенції, дала Зеленському найменше голосів, але й тут він виграв із значним відривом від конкурента. Окрім того, найвищий відсоток за Порошенка по Ужгороду ще пояснюється тим, що тут проживає найбільше чиновників нинішньої влади, які чітко усвідомлюють, що з приходом нової влади вони можуть позбутися роботи.

Голосувати в Ужгороді прийшло 56%, що на два відсотки (на 3000 чоловік) менше, ніж в першому турі. Із тих, хто проголосував, 72,3% віддали свої голоси Зеленському і 24,4% - Порошенку.

Округ №69 з центром у Мукачеві. Тут прийшло на голосування лише 47,3% виборців, що всього на 0,5% менше, ніж у першому турі. Із тих, хто прийшов на голосування, 82,1% віддали свої голоси Зеленському і лише 15,2% – Порошенку.

Округ №70 з центром у Сваляві. Тут доволі суттєве падіння відвідування. Прийшло голосувати майже 53,5% від усіх виборців, але це на 1,7% або 2,5 тисячі виборців менше, ніж в першому турі. Із тих, хто прийшов на дільниці, 80,9% проголосували за Зеленського і 16,8% за Порошенка.

Округ №71 з центром в місті Хуст. Тут явка виборців склала всього 45,5%. Але це навіть на 0,6% (850 виборців) більше, ніж було в першому турі. І тут Зеленський набрав 84,3% голосів, тоді як Порошенко всього лиш 13,1%.

Округ №73 з центром в Тячеві. Тут знову рекордно мала явка виборців. Всього лише 35,8% виборців прийшли на вибори. Це ще на 0,6% (понад тисячу виборців) менше, ніж у першому турі. Із тих, хто прийшов на вибори 81,4% проголосували за Зеленського і 16,5% - за Порошенка.

Округ №74 з центром у Виноградові. Тут явка склала лише 41,2%, але це на цілий відсоток або на 1,5 тисяч виборців більше, ніж було в першому турі.  Зеленський тут отримав 85,6% голосів, що є рекордом серед округів області. У Порошенка всього 11,8%.

Таким чином Закарпаття дало Зеленському значно більше, ніж він в середньому отримав по Україні. І тут спрацювало багато чинників. По-перше, недовіра до центральної влади. По-друге, недовіра до місцевої влади в особі Геннадія Москаля. По-третє, тут доволі люмпенізоване населення і занадто слабкі державницькі позиції.

Зараз мова йде про те, хто ж займе місце Москаля в кріслі голови ОДА. Про варіант з Балогою ми повідомляли, але він малоймовірний. Відразу декілька джерел підтвердили, що Віктор Балога дійсно літав до Ігоря Коломойського на перемовини щодо можливого здобуття посади голови ОДА для когось із Балог і Віктор Балога останнім часом дійсно різко критикував Порошенка і підтримував Зеленського. Однак, ті ж джерела підтвердили, що Коломойський Балозі м'яко відмовив.

Хтось каже, що Зеленський має намір поставити до влади тимчасових чистильників. Тобто, харизматичних та навіть агресивних політиків, які могли б швидко і ефективно вичистити Авгієві конюшні від представників колишньої влади. Таких собі місцевих Саакашвілі. Не виключений навіть варіант з Сергієм Ратушняком, який у соцмережах активно агітував за Зеленського. Фактично, Ратушняк був єдиним із політиків, який це робив систематично і агітував ще тоді, коли це було моветоном. Окрім того, саме Ратушняк чи не єдиний із закарпатських політиків підтримував Міхеїла Саакашвілі у період його повстання проти влади Порошенка. 

Не виключний також варіант із призначенням на посаду голови Закарпатської ОДА або самого нардепа Михайла Ланя, або когось із його оточення. Справа в тому, що наразі у парламенті неформально представляти інтереси Зеленського взявся такий собі Валерій Писаренко. Він заступник депутатської групи партії «Відродження», від якої Ланьо став нардепом. І тільки скандал з Ланьом у сумнозвісних мукачівських подіях 2015-го року може пригальмувати це призначення.

Ну і наразі розповідають, що активно рознюхують підходи до Зеленського й інші закарпатські депутати. Зокрема, мова йде про Валерія Лунченка, Роберта Горвата та Василя Петьовку. Всі хочуть бути ближче до корита.

В Україні ж фактично здійснилася пролетарська революція, але без пострілів «Аврори». Ну і Зеленському, на відміну від Леніна, не доводилося ховатися в Шушенському. Та й Ленін агітацію вів лише через листівки та газету "Іскру", а Зеленський мав вільний доступ до найбільшої інформаційної телевізійної клоаки, яка навалила забагато інформаційного лайна в голови простих українців. Це тих самих, які не особливо читають програми кандидатів, а звикли вірити помиям з телеекранів.

Комуністи ленінської доби сказали б просто – верхи не могли жити по-новому, а низи не хотіли жити по-старому. Нинішня влада не змогла впровадити реформи більш оперативно і безболісно, тому економічна стагнація сприяла невдоволенню населення нинішнім рівнем  життя. Люди голосували не так за Зеленського, як проти Порошенка.

Люмпен України перебуває в ейфорії від перемоги свого кандидата і сподівається, що вже дуже скоро виростуть зарплати та пенсії. Але це саме той люмпен голосував за Зеленського, який не звик платити податки і ділитися чимось з державою, але при цьому хотів чимшвидшого власного збагачення. Це ж наші євробляхери очікували, що новий президент відмінить податок на ввезені автомобілі, щоб не платити з куплених євроблях належні платежі в казну держави. Це ж наші заробітчани підняли гвалт лише від самих чуток про те, що із зароблених закордоном грошей також хочуть брати податок в український бюджет. Тобто, це той електорат, який найбільше противився податковим нововведенням і цей електорат вимагатиме підвищення зарплат.

І все ж, не можна сказати, що Зеленського обирало лише примітивне люмпенізоване населення. Його підтримували й люди з доволі солідних політичних та бізнесових кіл. Це були люди, які з приходом Зеленського сподіваються отримати певні дивіденди у вигляді реалізації фінансових проектів, або пройти в нову владу поближче до корита. Серед них і багато ображених нинішньою владою бізнесменів та політиків-реваншистів. Не варто також забувати, що навіть суперпопулярний артист навряд чи був би обраний президентом, якби за ним не стояли фінансові мішки. Гроші на Зеленського однозначно давала група олігархів-реваншистів, у яких також свої інтереси щодо України.

Ну а Порошенку варто зробити висновки. Його поразка закономірна. Він робив акцент на виключно державницькі перспективи, а народ в масі своїй не так цікавиться геополітичним курсом держави, як тим, що завтра поставить на стіл на вечерю. Адже не спрацювало навіть те, що Зеленський отримав підтримку від багатьох негативних персоналій з Росії, а вже після перемоги його привітали купа заборонених в Україні осіб, представників російської влади і навіть глава Російської православної церкви та екс-президент України Янукович і кум Путіна Медведчук.

Провина Порошенка ще і в тому, що він не зміг подолати корупцію. За 5 років ми так і не стали свідками жодного випадку гучного судового процесу над корупціонерами, які грабують державу. Порошенко воював з Коломойським і лише зачепив Онищенка. І все. А решта оточення президента висмоктували бюджет.  

І якщо деякі експерти кажуть, що за Зеленського голосувало люмпенізоване населення, то і тут є провина Порошенка та нинішньої влади, бо чому за 5 років їхнього владування в Україні так і не було зроблено нічого для створення міцного середнього класу? Ми говоримо про те, що більшість населення України не лише не має міцних державницьких позицій, але й байдуже до екології країни, до культури, до історії. Мовляв, українці лише створюють несанкціоновані сміттєзвалища, спалюють сухостої, вирубують ліси і живуть сьогоднішнім днем, підсівши на алкоголь і гадячи в під'їздах. Так, це і є портрет сучасного українця.

Але питання до Порошенка: а що було зроблено, щоб не лише декларувати європейські цінності, але й впроваджувати їх. Чому, до прикладу, в Закарпатті досі не побудували жодного сміттєпереробного заводу, або як у нас втілюється освітня програма із сортування сміття? Ось вам і екологічна культура. І ми дивуємося, що у нас по річці при паводку пливуть тисячі пластикових пляшок.

Або про освіту. А скільки шкіл чи дитячих садочків було побудовано, наприклад, в Ужгороді за останні 5 років? Нуль. А чому у Словаччині знімають до 20 фільмів на рік, а в Україні 4?. То про яку культуру ми говоримо, про яке виховання? 

Визначальними для країни будуть парламентські вибори. Якщо Зеленський проведе до Верховної Ради багато своїх прихильників і отримає в новому парламенті в коаліції з партнерами дві третини штиків, то отримає і абсолютну владу, яка дасть йому змогу вносити зміни до Конституції і фактично встановити певну диктатуру в країні. Для цього багато не потрібно: постійний популізм з телеекранів із пошуком внутрішніх та зовнішніх ворогів, підім’яти під себе весь силовий блок з наданням певних преференцій ну і час від часу щось підкидати народу у вигляді надбавок до пенсій та соціальних виплат. І тоді ми плавно перейдемо у формат Росії чи Білорусі. І значною мірою вина буде і на нинішній корумпованій владі, яка доклала замало зусиль для того, щоб підняти соціальний рівень населення.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com