image

Колишня ужгородка, а тепер киянка Влада Харькова стала чемпіонкою Європи з фехтування

Для спорстменки ця континентальна першість була дебютною. Змагання проходять у Туреччині, повідомляє Суспільне.

25-річна фехтувальниця вперше в кар'єрі брала участь у континентальній першості в складі дорослої збірної України. При цьому київська спортсменка є лідеркою національного рейтингу, однак у світовому вона поступається двом іншим українкам. Так, у рейтингу FIE перед Євро Харькова посідала лише 66-ту позицію, коли попереду неї були призерка чемпіонату світу Олена Кривицька (№33) та олімпійська чемпіонка Яна Шемякіна (№30).

Попри невисокий світовий рейтинг, Влади Харькової шпажистка зуміла дістатись фінальної стадії. У чвертьфіналі фехтувальниця декласувала угорку Естер Мухарі – 15:8.  У півфіналі - польку Мартину Сватовську-Венгларчик - 15:10.

У поєдинку за "золото" суперницею українки стала 30-річна Росселла Фьямінго з Італії, яка є срібною призеркою Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро та дворазовою чемпіонкою світу. За майже три хвилини бою було зараховано лише два уколи – обидва авторства Влади. Уже після першої перерви Фьямінго стала активніше атакувати, однак українська шпажистка вдало "ловила" її в контратаках. Однак ближче до завершення другої трихвилинки італійка все ж скоротила розрив до двох очок – 3:5. У заключному часовому відрізку італійська фехтувальниця майже зуміла зрівняти рахунок, однак Харькова відіграла втрачені очки й довела результат протистояння до переможного – 15:10.

Для Влади Харькової ця золота медаль чемпіонату Європи стала дебютною в кар’єрі на дорослому рівні. Водночас Харькова є тільки третьою українською шпажисткою в історії, яка виграла Євро в індивідуальній першості – раніше це вдавалось лише Наталії Конрад і Яні Шемякіній. Більше того, востаннє українська шпажистка вигравала медаль Євро ще у 2009 році. Тоді Шемякіна виборола "бронзу".

  • 25-річна українська шпажистка, яка на змаганнях представляє місто Київ.
  • Особистим тренером Харькової є Дмитро Рейзлін, який також є наставником бронзового призера Олімпійських ігор-2020 Ігоря Рейзліна та триразової призерки чемпіонатів світу Олени Кривицької.
  • На початку кар'єри Харькова жила і тренувалася в Ужгороді, її тренером був Дмитро Петрус.
  • Харькова є лідеркою національного рейтингу в Україні. Водночас на внутрішніх змагань шпажистка не перемагала на дорослому чемпіонаті України в індивідуальній першості.
  • Ще будучи юніоркою, Харькова так само піднімалась на п'єдестал чемпіонату Європи. Зокрема, у 2016 році вона стала бронзовою призеркою.
  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com