image

Говерла - Зоря - 0:4. Тоска, пєчаль (Огляд матчу)

У матчі 24-го туру Ліги Парі-Матч ужгородська «Говерла» приймала на власному полі «Зорю» з Луганська. Гра, яка віщувала господарям мало чого хорошого… Враховуючи результати останніх матчів ужгородців та навколо футбольні проблеми (питання з атестацією), єдиною надією на успіх був ігровий та психологічний спад підопічних Юрія Вернидуба.

Луганці не перемагали в останніх 4-ох іграх поспіль: 3 матчі чемпіонату та кубкове протистояння з «Дніпром». Історія протистояння цих двох колективів також не на користь ужгородців: у 17-ти поєдинках закарпатці лише тричі святкували перемогу, двічі була зафіксована нічия, в решті поєдинків вікторію святкували футболісти з Луганська. Єдину перемогу у вищих дивізіонах чемпіонату України «говерляни» здобули у березні 2010 р. – на вдало реалізований Сергієм Шевчуком одинадцятиметровий господарі відповіли влучними ударами Владислава Микуляка та Рубена Гомеса (з пенальті) наприкінці зустрічі. Ще дві перемоги, здобуті у Першій Лізі, датовані далеким 1997-м роком.

У другому матчі поспіль ужгородці виходили на поле без В’ячеслава Грозного – головний тренер «Говерли» досі вирішує в Києві клубні проблеми. На цей раз діями господарів поля керував помічник Грозного Олексій Величко. Місце у воротах звично зайняв капітан Дмитро Бабенко. Квартет у захисті склали Гончар, Кутас, Ряшко, Іванов. В центрі поля діяли Олексій Савченко і Віталій Гавриш (опорна зона) та Юрій Тома (ближче до атаки). З флангів наступали Віталій Гемега (праворуч) та Орест Кузик (ліворуч). Місце в центрі нападу зайняв Михайло Сергійчук, який замінив дискваліфікованого Ігоря Худоб’яка (Халка).

 Юрій Вернидуб склад виставив не прогнозований. Луганці зробили явний акцент на атаку. Судити про це можна з наявності лише одного опорного півзахисника – Ігоря Чайковського, - і двох футболістів в зоні під нападником – Джаби Ліпартії та Пауліньо. Желько Любеновіч змістився на лівий фланг, на протилежному боці діяв Олександр Караваєв. Найближче ж до воріт Дмитра Бабенка розташовувався Пилип Будківський. Микита Шевченко відповідав за останній рубіж, а захисну ланку сформували Євген Опанасенко, В'ячеслав Чечер, Рафаел Форстер і Микита Каменюка.

Весь перший тайм пройшов за повного домінування Зорі, як ігрового, так і територіального. Господарям майже нічого не вдавалося попереду. Якби не Дмитро Бабенко (в черговий раз уже), то на перерву команди могли б піти за рахунку 0:5 чи 0:6. Футболісти «Зорі» повністю закрили ужгородців на їх половині поля, лише рідко дозволяючи їм виходити в контратаки. Саме завдяки контратаці господарям вдалося організувати єдиний, по-справжньому, небезпечний момент в першому таймі. На 28-ій хвилині Орест Кузик пройшов по правому флангу, прострілив у центр, де на передачу відгукнувся Юрій Тома. Молодий вихованець закарпатського футболу, будучи абсолютно сам у ценрі штрафного майданчика, прийняв м’яч і небезпечно пробив – Микита Шевченко зреагував на цей удар.

Луганці ж взяли в облогу ворота ужгородців з перших хвилин. Вже на четвертій хвилині матчу на ударну позицію вийшов Будківський. Пилип пробив добре, але перед тим про положення «поза грою» просигналізував асистент арбітра. Згодом Пилип отримав подарунок від Іванова, який незграбно віддав м'яча суперникові. З гострого кута Будківський пробив в стійку. Нарешті, на 12-ій хвилині все той же Будківський пробивав з лінії штрафного після пасу Любеновича. Ужгородську команду від побиття рятував Дмитро Бабенко. А вже через хвилину стався гол.Євген Опанасенко перехопив м'яча на правому фланзі на чужій половині поля, віддав на Караваєва, відкрився в штрафному майданчику, отримав передачу у відповідь і сильно пробив повз Бабенка.

Далі мала місце невелика пауза в активності обох команд, яка перервалася на 28-ій хвилині вищезгаданим моментом Юрія Томи. Після цього «Зоря» влаштувала справжній терор воротам ужгородців. З 32-ої по 36-ту хвилину почергово мали забивати Караваєв, Чечер та Ліпартія – лише дива реакції Бабенка та каркас воріт рятували ужгородців від неминучих голів. Проте, як то кажуть, «чему быть, тому не миновать». Логічним завершенням цього штурму став гол Пилипа Будківського на 40-ій хвилині. Нападник отримав чудову передачу з центральної зони від Пауліньо, здійснив нехитрий маневр ліворуч і пробив уже на порожні ворота. Третій гол луганці забили перед самісінькою перервою. Желько Любеновіч подав кутовий, а Олександр Караваєв замкнув ближню стійку.

Другий тайм виявився не таким видовищним, як перший. Забивши швидкий гол вже на 46-ій хвилині (дубль оформив Пилип Будківський), луганці за інерцією ще продовжували атакувати приблизно до хвилини 65-ої, створивши кілька хороших нагод для взяття воріт. Гострим ударом відзначився Чайковський, ще в одному моменті до м'яча, спрямованого з флангу, не дотягнувся Будківський. На 62-й хвилині лише диво допомогло ужгородцям не пропустити. Любеновіч з кутового ледь не забив «сухим листом». Бабенко відбив м'яча, на підбиранні опинився Пауліньо. Бразилець віддав передачу на Ліпартію, той пробив, але Бабенко знову добре зіграв. В тому ж епізоді намагався забити й Будківський, але акцентовано зіграти не зумів.

Після всіх вищеперерахованих нагод темп гри знизився. Підопічним Юрія Вернидуба залишалося лише спокійно довести гру до переможного завершення, а в футболістів «Говерли» абсолютно нічого не клеїлося попереду. Єдине, що можна пригадати – удар з центру поля когось із півзахисників «Говерли» - трішки неточно. На тому все.

Таким чином, «Зоря» перериває свою чотирьох матчеву без виграшну серію та фактично гарантувала собі четверте місце у поточному чемпіонаті, а з ним і пряму путівку до групового турніру Ліги Європи УЄФА. «Говерла», у свою чергу, зазнала шостої поразки поспіль. Однак нині це не має жодного значення. Як відомо, цього тижня ужгородському ФК було відмовлено у видачі атестату, який дозволяє брати участь у змаганнях Ліги Парі-Матч в наступному сезоні. Проте все ще можна виправити – «Говерла» має 10-денний термін для подачі апеляції та погашення боргів перед колишніми футболістами. Над цими питаннями зараз працюють головний тренер та керівництво ужгородської «Говерли».

Богдан Михальчук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Говерла" безславно програє "Зорі" (ВІДЕО)

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com