image

Пішов з життя Михайло Коман

21 лютого на 87-му році життя помер знаменитий динамівський футболіст та тренер Михайло Михайлович Коман.

Михайло Коман народився у Люботині, що у Чехословаччині, 1 квітня 1928 року. Згодом сім’я переїхала до Севлюша, де й почав займатися футболом легендарний у майбутньому гравець. У 1942 році його було зараховано до команди механічного технікуму, а трохи згодом Коман почав виступати за місцевий «Партизан». Рік потому у місті з’явилися три команди (українська, єврейська та угорська), які підпорядковувалися місцевим млинам і з гравцями яких розраховувалися борошном та олією. Щоб прогодувати сім’ю, юний футболіст по черзі грав за усі три команди. Після приходу Червоної Армії, команди були об’єднані в одну.

Однак вже у 1948 році Михайло Коман опинився в ужгородському «Спартаку», де на той час було зібрано найкращих гравців Закарпаття. Про команду, сформовану з молодих талановитих футболістів, одразу ж заговорили у футбольних колах. І вже у тому ж році сталася подія, що визначила подальшу долю багатьох ужгородських майстрів шкіряного м’яча. 20 жовтня 1948 року у фіналі Кубка УРСР спартаківці зустрічалися з київським «Динамо» і у впертій боротьбі поступилися з рахунком 1:2. Наступного ж дня відразу 12 футболістів ужгородської команди були переведені до Києва.

У першому ж сезоні молоді закарпатці відмінно зарекомендували себе у дублі «Динамо», без проблем розбираючись з будь-яким суперником. Цілком природньо, що саме вони й стали володарями золотих медалей турніру дублюючих складів того року. Крок за кроком Михайло Коман відвойовував місце у основному складі киян. У 1950 році він забив м’яч, який допоміг «Динамо» втриматися у вищій лізі чемпіонату СРСР. Слід зазначити, що забитий цей м’яч був рукою, однак арбітр не помітив порушення і зарахував взяття воріт. Коман вирізнявся просто фантастичним відчуттям голу — він завжди опинявся на добиванні саме там, де було потрібно, а завдяки великому арсеналу футбольних хитрощів нерідко пошивав захисників суперника у дурні.

Завершивши ігрову кар’єру, Михайло Коман залишився служити своєму улюбленому клубу. За наступні п’ять десятиліть обіймав відповідальні посади в тренерському штабі першої команди, начальника команди, директора дитячо-юнацької школи. У те, що незабаром «Динамо» стало лідером футболу СРСР та України, увійшло до числа найкращих клубів Європи – величезна заслуга Михайла Комана. Скрізь, де працювала ця чудова людина, колеги та підлеглі відзначали високий професіоналізм, бажання та вміння всього себе віддавати улюбленій справі. Все його життя було пов’язане виключно з футболом. Ця гра була для нього всім.

Будучи справжньою легендою ще за життя, Михайло Коман уособлював приклад скромності, благородства та доброти. Він умів бути корисним суспільству в цілому і конкретній людині, яка потребувала його допомоги або поради. За це його ще більше любили та поважали. За незмінне почуття гумору, яке піднімало настрій у важку хвилину, за невичерпний оптимізм і щиру відкриту душу.

Cкрізь, де працювала ця чудова людина, колеги та підлеглі відзначали високий професіоналізм, бажання і вміння всього себе віддавати улюбленій справі. Вся його життя було пов’язане виключно з футболом. Ця гра була для нього всім.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким Михайла Михайловича Комана.

 

Читайте також:

"Я любив футболь". Пам’яті Михайла Комана

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com