image

Що таке нейтральний прапор і чому під ним виступають на Олімпіадах

Міжнародний олімпійський комітет прийняв рішення допустити російських спортсменів до участі в зимовій Олімпіаді, яка пройде в південнокорейському Пхенчхані з 9 по 25 лютого 2018 року, не під своїм, а під нейтральним прапором. Причина - допінговий скандал. Через нього МОК призупинив членство Олімпійського комітету Росії.

Що таке нейтральний прапор?

Це традиційний олімпійський прапор - біле полотнище з переплетеними кільцями блакитного, чорного, червоного, жовтого і зеленого кольорів. Вони символізують п'ять частин світу.

Прапор вигадав французький спортивний діяч П'єр де Кубертен у 1913 році. Вперше новий символ був представлений на VII літніх Олімпійських іграх в Антверпені в 1920 році.

Чому спортсмени виступають під нейтральним прапором, а не під прапором своєї країни?

Як правило, це відбувається тому, що національний олімпійський комітет країни не визнаний Міжнародним олімпійським комітетом (МОК). Наприклад, через політичні конфлікти: в державі війна, відбувся військовий переворот.

Країна може сама відмовитися від запрошення відправити на Олімпіаду команду або спортсмена через якісь внутрішні (найчастіше знову-таки політичні) причини.

Але всі спортсмени, які пройшли олімпійський відбір, мають право приймати рішення про участь в Олімпійських іграх самостійно. У цьому випадку вони виходять під нейтральним прапором.

Що означає - виступати під нейтральним прапором?

На церемоніях відкриття і закриття замість прапора країни піднімуть олімпійський прапор. На змаганнях спортсмени не зможуть використовувати національну символіку, в тому числі в одязі. У разі їх перемоги прозвучить гімн МОК, а не гімн країни.

Можливість виступити під нейтральним прапором надається для того, щоб не ламати кар'єру спортсмену і дати йому шанс проявити себе.

Всі завойовані під нейтральним прапором медалі включаються в особистий послужний список самого спортсмена.

Спортсмени з яких країн вже виступали під нейтральним прапором?

У 1980 році атлети з країн, що бойкотували московську Олімпіаду, виступали під нейтральним прапором. У їх числі - нинішній президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Себастьян Кое.

Під прапором МОК в різні роки виходили спортсмени з Індії, Південного Судану, Східного Тимору, Нідерландських Антильських островів, Кувейту, колишньої Югославії. На Олімпійських іграх 2016, які пройшли в Ріо, під нейтральним прапором виступила команда біженців з Сирії, Південного Судану, Ефіопії.

На зимовій Олімпіаді 1992 року в Альбервілі команда СНД також виступала під олімпійським прапором. До неї увійшли спортсмени колишніх республік СРСР.

Хто із російських спортсменів візьме участь у Олімпіаді

Це визначить спецкомісія. До її складу увійдуть представники Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), антидопінгового підрозділу конвенту SportAccord (DFSU) і МОКу.

Росіяни, які братимуть участь в індивідуальних або командних змаганнях на Олімпіаді під нейтральним прапором, отримають статус «Спортсмен-олімпієць з Росії» (Olympic Athlete from Russia).

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com