image

Відбулася київська прем’єра фільму закарпатcького режисера

23 квітня на Київському міжнародному фестивалі короткометражних фільмів відбулася київська прем’єра стрічки В’ячеслава Бігуна « Між пеклом і раєм» як частини альманаху «Ukraine_Voices 3.0». 

Фільм показує як заради дітей спраглі справедливості жителі-активісти колись райського місця намагаються вивести на чисту воду державу в першій українській екологічній справі в Європейському суді з прав людини. Про це повідомляє  сайт фестивалю.

Стрічку, події та герої якої з Львівщини, частково фільмували і в Закарпатті. Її створено за справою Європейського суду «Дубецька та інші проти України», в якій дві родини на Сокальщині змогли відсудити в держави близько 65 тисяч євро. Стрічка — частина до серії фільмів «Україна в Суді», а також Альманаху «Ukraine_Voices 3.0».

Нагадаємо, що закарпатську прем’єру « Між пеклом і раєм» приймав 2 квітня Тячів, рідне місто режисера. 9 квітня фільм здобув перші відзнаки на Кінофестивалі ім. Ф. Горенштейна як «кращий документальний фільм» та за «кращу операторську роботу». Її присвячено другому оператору фільму Б. Ухову (1968-2016).

Найближчий показ кіно В’ячеслава Бігуна заплановано на 12 травня в Тячеві до Дня Матері. Планується показ стрічок «Серце мами Гонгадзе», «Маруся» та «Мати», а також виступ талановитого барда Володимира Самайди, з яким співпрацює режисер.

В’ячеслав Бігун — кінематографіст і вчений-юрист, родом із Закарпаття. Навчався й працював у провідних університетах і наукових установах (Львівський університет, Гейдельберг, Сорбонна та ін.), юристом — в Європейському суді з прав людини. Кандидат юридичних наук, магістр кіномистецтва. Автор більше 500 публікацій й  близько 15 фільмів, які за останні роки мали більше 100 показів у 29 країнах і удостоєні близько 30 нагород, частина з яких представлена  у вільному доступі. Найбільш продуктивний кінорежисер за даними каталогів «Українські фільми», виданих Держкіно у  2016 та  2015 роках, та  Міжнародної кінобази(IMDb). Режисер неодноразово відзначався і за активну популяризацію українського кіно.

* * *

Додаткова інформація:

· Матеріали фільму (трейлер, апокрифи): https://www.youtube.com/playlist?list=PLLxRgavtPFee-DOjeB012RKIb-RjlE180 Кадри з фільму (для публікації):  http://www.imdb.com/title/tt4133400/mediaindex

 

· Інтерв’ю режисера на Українському радіо (11 квітня): http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html?periodItemID=1599819

· Одне з останніх інтерв’ю режисера (зокрема і про фільм): http://www.ukrkino.com.ua/kinotext/interview/?id=7415

· Фільмографія режисера в міжнародній кіно-базі: http://www.imdb.com/name/nm6484261

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com