image

Закарпатці завоювали 9 медалей на ЧУ з пауерлівтингу

У прикарпатському місті Коломия пройшли чемпіонати  України з пауерліфтингу з жиму лежачи й класичного жиму лежачи в усіх вікових групах, в яких серед близько 300 спортсменів взяли участь  11 закарпатців. 

Шестеро наших земляків здобули дев’ять золотих медалей і встановили два рекорди країни.

У першому виді програми не було рівних нашій найтитулованішій  пауерліфтерці Єлизаветі  Рижак з Ужгорода, котра впевнено виконала всі три підходи і з результатом  85 кг стала чемпіонкою України серед жінок, вагою до  47 кг. Також ужгородка здобула «бронзу» в абсолютному заліку серед спортсменок усіх вагових категорій і завдяки її старанням закарпатська жіноча збірна посіла посіла третє командне місце.

Серед чоловіків, не важчих за 74 кг, жодних шансів суперникам не залишив 5-разовий чемпіон країни ужгородець Олександр Шляхта, котрий вже декілька років починає змагання з тієї ваги, на якій закінчив минулий чемпіонат України. 

на фото: Олександр Шляхта

Успішно стартувавши з недосяжних для конкурентів 225 кг, що вище нормативу майстра спорту міжнародного класу, у другій спробі він встановив свій перший рекорд  України, який відтепер дорівнює 231 кг і випередив  найближчого переслідувача на 18,5 кг! У ваговій категорії до 59 кг срібним призером з показником 132,5 кг став мукачівець Олександр Лийвой, а у вазі понад 120 кг «бронзу» виборов Ярослав Ситар з Перечинщини, котрий підняв 205 кг. У змаганнях юніорів у суперважкій  категорії з результатом 200 кг чемпіонський титул здобув Василь Діус з Мукачева, а чоловіча команда Закарпаття фінішувала на третьому місці у командному заліку.

Через два дні наші спортсмени взяли участь у чемпіонаті з класичного жиму лежачи, де змагались без застосування спеціального екіпірування. Єлизавета Рижак у категорії до 47 кг зробила золотий дубль, а Єлизавета Форкош з Мукачева здобула бронзову нагороду серед жінок.

 У змаганнях чоловіків найвищого результату домігся студент фізичного факультету  УжНУ, дебютант всеукраїнського помосту Іван Телегій.  Спочатку він, піднявши 155 кг, випередив найближчого конкурента на 25 кг і виборов «золото» у ваговій категорії до 66 кг серед юніорів, вперше виконавши норматив майстра спорту. Через кілька годин Іван взяв участь у чемпіонаті серед  дорослих і знову переміг з рекордом України 162,5 кг, що вище за норматив майстра спорту міжнародного класу.

У юніорських змаганнях  серед атлетів, вагою до 105 кг впевнено переміг студент факультету іноземної філології УжНУ Максиміліан Лабінський, котрий вижав 185 кг, а у категорії понад 120 кг золотий дубль з показником 160 кг зробив Василь Діус.  Серед юнаків у вазі до 83 кг з результатом 127,5 кг чемпіоном став Олександр Полажинець з Мукачева. У командному заліку закарпатські юніори посіли третє місце.

За підсумками змагань вихованці атлетичної школи УжНУ Єлизавета Рижак, Іван Телегій, Олександр Шляхта і Максиміліан Лабінський, котрі показали конкурентні результати,  здобули право представляти Україну на чемпіонатах світу, але навряд чи ним скористаються через дорожнечу поїздки до Данії та ПАР, де пройдуть світові форуми силачів.

Андрій Федорішко, голова Закарпатської обласної федерації пауерліфтингу

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com