image

Закарпатське регбі: тренер з 39-річним досвідом гри та етап Чемпіонату України

Віктор Миколайович Мельничук займається регбі з 1976 року. Спочатку як гравець (університетська команда, львівський «Сокол», команда з Івано-Франківська, команда з Хмельницького), потім як тренер (спочатку в м.Кременець, Тернопільської області, потім тренер команд «Гірник» (чол.) та «Дикі кішки» (жін.) в Кривому розі), далі – як організатор змагань.

«На Закарпатті я з вересня 2013 року, – розповідає Віктор Мельничук. – Потрапив сюди випадково, завдяки Федору Шандору. Познайомилися ми на Універсіаді у Львові, куди приїхала пограти і команда з Ужгорода. На той момент рівень гри був досить низьким… Просто гравці з американського футболу вирішили пограти в регбі. Федір Шандор запропонував приїхати до Ужгорода і розпочати тут серйозні тренування.  Наразі, він президент обласної федерації регбі, я – віце-президент.»

Враховуючи те, що донедавна в Ужгороді не знали такого виду спорту, як регбі, наразі, маємо ІІІ місце в Кубку України з регбілінг (різновид регбі). Перемогу здобув Харківський "Легіон ХІІІ", а другим був Львівський "Сокіл".

«Більшість гравців, що починали грати – це були спортсмени з американського футболу. Наразі, таких залишилося лише п’ять, а кістяк команди складають молоді хлопці ’96–’97 року народження.  Чи є правила набору? Та жодних правил!  Новачку, щоб займатися регбі в першу чергу потрібно просто бажання. У нас немає спеціальної форми чи обладунків, як в американському футболі. Від футбольної форми наша відрізняється хіба що міцністю на розрив, бо в регбі можна за неї хапати. Форму шиють і у нас в Україні. Також ми співпрацюємо з Європейською федерацією по програмі SOS-допомога. Вони часто передають нам так би мовити б/у, але абсолютно пристойну форму. М’ячів у нас достатньо, зазвичай пакистанські чи індійські. Вони бувають тренувальними та ігровими, залежно від якості виготовлення», – додає ужгородський тренер.

Тренування проводяться у вівторок та четвер о  18:00, а в суботу о 15:00 на полі поблизу «Буревісника».

18-19 квітня в рамках Чемпіонату України на території  ЗОШ №7 в Ужгороді  пройдуть змагання з регбі 15 та регбі 7. Гратимуть команди РК «Корзо» (Ужгород) та РК «Сокіл» (Львів).

«Кілька місяців тому ми створили асоціацію Західноукраїнського регбі. Всі перші етапи змагань проводяться по регіональному принципу. Цілих шість областей західної України грають в регбі: Львів, Рівне, Тернопіль, Хмельницьк, Івано-Франківськ і Ужгород. Ми граємо два кола в регіонах, потім кращі потрапляють у вищу лігу. Далі вже ігри всеукраїнського рівня.  

Регбі дуже демократичний вид спорту, який розвинутий у багатьох країнах світу. Фінал Кубка світу з регбі посідає третє місце по кількості  глядачів. Цікавий факт, що згідно традицій ніхто не має права вітатися з королевою Англії за руку. Натомість, вона двічі вручала Кубок світу з регбі і їй потискали руку всі спортсмени команд-переможців», – зазначив Віктор Мельничук. 

На фото: жіноча команда регбі в Ужгороді

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com