image

15 закарпаток у Словаччині навчаються вести бізнес

 

У Словацькому селі Лесне 24-26 червня триває воркшоп-тренінг у рамках проекту Програми ЄІСП ЄС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна «Інструменти розвитку можливостей для самореалізації жінок у бізнесі». У воркшопі беруть участь жінки-підприємці із Закарпаття й Словаччини, а також представники центрів зайнятості з двох країн. 

Проект на партнерських засадах виконують Агентство місцевого розвитку і інформаційних ресурсів «Європоліс» та Місцева дієва група «Душа» (м. Стражське, Словаччина, керівник – Ян Френа). Головна мета -  покращити і зміцнити передумови для активізації підприємництва і занять бізнесом серед жінок цільового транскордонного мегарегіону.

Під час реалізації проекту було здійснено чимало заходів для навчання жінок підприємництву. Близько 50 жінок пройшли курс тренінгів на базі центу зайнятості в Ужгороді про те, як розпочинати і вести власний бізнес, здійснювати маркетинг, бізнес-планування тощо. Також у рамках проекту готують видання «Жінки у бізнесі», яке також стане у нагоді тим, хто хоче розпочати власну справу.

Село Лесне не випадково обрали місцем проведення воркошопу. Воно належить до території Місцевої дієвої групи «Душа», має багату історію, а сьогодні – чимало інвесторів, повідомив керівник Місцевої дієвої групи «Душа» Ян Френа. Лесне є прикладом для багатьох сіл у Кошицькому краї. Основа економічного розвитку села – і підприємці, які працюють з землею.

Воркшоп тривав на «Фермі під горкою», яка є туристичним рекреаційним комплексом, котрий складається з ферми і звіринця. Комплекс збудований завдяки місцевій групі «Душа» та Міністерству сільського господарства.

«Я дуже радий, що нам вдалося реалізувати воркшоп попри те, що в Україні тривають такі динамічні зміни. Ми сподіваємося на те, що будуть створені хороші умови для проведення підприємницької діяльності між Україною і Словаччиною», - вважає Ян Френа.

Координатор проекту в Українї, голова правління агентства Місцевого розвитку «Європоліс» Олег Лукша. Під час воркшопу він представив порівняння аналізу підприємницького середовища для жінок в Україні і Словаччині. Проект є продовженням давньої співпраці між двома країнами, щоправда, на цей раз об’єктом уваги є жіноче підприємництво.

Чому виокремлюють саме жіноче підприємництво? Жінки стають особливо затребуваними суспільством, вони входять у підприємництво, а також існують сприятливі соціально-психологічні якості для жінок. Жіноче підприємництво – це бізнес, який очолюють жінки, генерують чи починають жінки, зазначив Олег Лукша.

Щодо спільних рис у жіночому підприємництві України і Словаччини, то вони охоплюють відповідність світовим і європейським тенденціям, близькість негативних факторів і бар’єрів розвитку підприємництва, спільність історичної пам’яті і традицій господарювання, малодослідженість проблеми жіночого підприємництва, а також бар’єри, які створює Шенгенський кордон. Спільна робота у рамках проекту є ефективною, зокрема, для зниження півня трудової міграції жінок з України.

У рамках проекту українська сторона здійснила дослідження, під час якого залучила цільові групи жінок-підприємців до різних заходів і акцій. Було проведено опитування, у якому взяло участь понад 200 жінок із різних сфер бізнесу Закарпаття.

На запитання про те, чому жінки розпочали займатися підприємництвом, найбільше відповідей стосуються бажання заробити грошей, але чимало відповідей і про самореалізацію. Жінки цінують своє місце роботи і готові проміняти підприємницьку діяльність на роботу на підприємстві.

Також опитування свідчить про те, що більшість жінок не відчували дискримінації щодо себе, як жінки, на початку підприємництва. Більшості опитаних довелося змінити свою професію. Підтримку більша частина жінок отримувала від рідних.

Після результатів анкетування Олег Лукша представив загальну картину порівняння Закарпаття з Кошицьким і Пряшівським краями, які є майже рівноцінними за населенням і територією.

Лекторка зі Словаччини Славка Мігалова представила дослідження жіночого підприємництва, здійснені словацькою стороною. Вона зазначила про те, що певні вигоди, які дають жінкам-підприємцям, стосуються того, що жінка повинна виконувати материнську функцію догляду за дітьми. За останні два роки у Словаччині суттєво збільшилася кількість жінок-підприємців, а також тих, хто здобуває вищу освіту і тих, хто вступає в бізнес ще під час декретної відпустки. Усі підприємці, зокрема, жінки стикаються з проблемою несправедливості законів, недосконалістю податкової системи тощо.

Наразі учасникам презентували інструментів активної політики ринку праці у Словаччині та Україні. Затим будуть розглядати маркетинг в жіночому підприємництві. Також учасникам воркшопу презентують діяльності словацької MAS DUŠA, а жінки-підприємці із Закарпаття будуть розповідати про свою діяльність. Невдовзі словацьких підприємниць у рамках проекту очікуватимуть на Закарпатті.

 

Наталія Каралкіна з Лесне 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com