image

Чому колись потужний закарпатський банк опинився серед збиткових банків України

Крах закарпатського банку може привести до краху всієї економіки Закарпаття 

Як ми повідомляли, закарпатський банк Комінвестбанк потрапив до десятки збиткових банків України. І це при тому, що наразі спостерігається підйом у банковій сфері і загалом банки України мали прибуток понад 31 мільярд гривень. Редакція отримала листа від одного з клієнтів банку, який поділився деякими подробицями.

Ваше видання повідомляло про те, що Комінвестбанк вперше опинився в ганебному списку банків, які зазнали збитків. Так от, я цьому не здивувався, бо вже відчув на власній шкірі «зміни» і ці «зміни» почалися відтоді, як тут змінилося керівництво. Атмосфера просто гнітюча і про повагу до клієнта можна забути.

Я взагалі дивуюся, як банк, який розбудовувався 25 років і був лідером серед всіх банків на Закарпатті і жодна філія центральних банків за капіталом та розвитком не могла конкурувати з цим банком, раптом звалився до списку збиткових. Але відповідь тут очевидна – професійна некомпетентність.  

ЗМІ повідомляли про те, що у 2018-му році у Комінвестбанку помінялося керівництво. Преса писала, що колишній керівник банку Мирослав Гісем, який фактично стояв у його витоків і розбудував банк до ТОП 50 кращих банків України, вирішив піти у політику і паралельно займатися іншими проектами. Всі ж, напевно, знають, що у березні минулого року було  призначено нового керівника правління Комінвестбанку, яким став Володимир Гончарук. А от згодом головою правління став Микола Чотій. Так от, не важко перевірити, що цей Чотій свого часу працював у Кредобанку в Донецьку. Саме з Донецька він перебрався в Нацбанк до Києва і через короткий час його було призначено очолювати управління Національного банку України в Закарпатській області.

І тепер ми всі знаємо, що сталося з управлінням закарпатської філії Нацбанку. Її ліквідували.   Тобто, після призначення Чотія почалися якісь незрозумілі події і дивним чином територіальне управління Нацбанку в Закарпатті перестало існувати. Тоді Микола Чотій з якогось дива очолив правління Комінвестбанку. І ось зараз один із найуспішніших банків України потрапив до списку збиткових. Банк залишають серйозні клієнти, бо інакше збитковість пояснити важко. Тут припинилися державні бюджетні проекти, коли люди могли отримувати зарплатню чи пенсії.

Чим це загрожує Закарпаттю? Банк свого часу кредитував підприємства. Це було фактично інвестування в економіку краю, що гарантувало його розвиток. А зараз деякі підприємства, які обслуговувалися банком, можуть стати заручниками його фінансової нестабільності. Під питанням доля депозитів. Якщо рухне колись така потужна фінансова установа Закарпаття, то це однозначно негативно відіб’ється на економіці всієї області. Скажу більше – якщо банк рухне, то будуть заблоковані активи клієнтів і тоді економіка області просто завалиться. І коли кажуть, що останні події навколо банку можуть бути спланованою провокацією «заїжджих козачків» з метою заволодіння активами закарпатських підприємств, то, принаймні, варто над цим задуматися.

З повагою, невдоволений клієнт Комінвестбанку Іван Мешко.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com