image

Чому на Закарпатті найкращі умови для ведення бізнесу

Закарпаття вийшло в лідери в Україні щодо легкості ведення бізнесу

Про це свідчать дані Восьмого всеукраїнського Муніципального опитування, проведеного Соціологічною групою Рейтинг від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Власне, у таблиці вказано, що Ужгород став лідером, а не область в цілому, але це лише через те, що опитування проводилися в обласних центрах, а не тому, що влада Ужгорода створює якісь особливі умови для легкості ведення бізнесу.

бізнес

Більше того, що стосується мера Ужгорода, то він у цьому ж опитуванні взагалі третій знизу по довірі.

photo_2023-07-02_17-15-08

Наразі на Закарпатті дійсно є всі умови для того, щоб бізнес міг спокійно працювати і отримувати підтримку. З початком війни багато підприємств зі сходу України намагалися виїхати закордон у більш безпечні місця, однак завдяки інтенсивній роботі нашої обладміністрації багато підприємств почали перевозити свої виробництва на Закарпаття. Зараз до нас релокувалося понад 500 підприємств. І якщо спочатку 45% у структурі релокованих компаній становив ІТ-бізнес, представлений ФОПами, які поєднані складною системою у великі ІТ-компанії, то згодом на Закарпаття переїхали підприємства металообробки та машинобудування, легкої і харчової промисловості, промисловості будівельних матеріалів та будівельних конструкцій, а також виробники деревообробної продукції.

Звичайно ж, це пов’язано з тим, що для релокованого бізнесу спрацювали такі критерії, як транспортна інфраструктура та близькість закордонних ринків. Але, майже всі підприємці відзначають й інші не менш важливі критерії - підтримка з боку влади. Це стосується і пошуку оптимальних місць для будівництва виробничих площ, або реконструкції існуючих, лояльність фіскальних органів, юридична підтримка, пошук партнерів та багато іншого.

Як нам розповів заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо, який серед іншого курує і питання бізнесу та підприємництва, влада області від самого початку поставила питання розвитку бізнесу  в пріоритетні. "Ми чудово розуміємо, що розвиток бізнесу є основою для наповнення бюджету і, відповідно, це виконання соціальних питань. Тому нашим завданням є налагодити активну комунікацію з бізнесом і створити йому всі умови для успішного розвитку", - розповів Василь Іванчо.

І вже є перші результати. Ми з області, яка вважалася мало не навічно дотаційною, перетворюємося в область, де перевиконуються плани з бюджетних надходжень і майже всі громади перевиконують плани наповнення бюджетів. 

Роман Белені для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com