image

Чому нардепи вважають ініціативи Москаля корупційними та сепаратистськими

Нещодавно в Закарпатті доволі пафосно відбувся Форум ініціатив під назвою «Закарпатський економічний експеримент», на якому йшла мова про необхідність створення економічної зони в області. Однак проти таких ініціатив різко виступили деякі депутати Верховної Ради.

Нагадаємо, що на форумі, який зібрав керівників близько 60 найпотужніших підприємств Закарпаття, йшлося про те, що наш регіон з позицій аутсайдера в економічних рейтингах вже найближчим часом перетвориться в лідера економічного зростання. Зокрема, співорганізатор заходу Володимир Панов сказав: «Наразі Закарпаття – економічний аутсайдер в Україні. Область займає 25-те місце за рівнем реального доходу на душу населення (17789,00 грн.), для порівняння у Львівській області ця цифра складає 24239,00 грн., в Івано-Франківській – 21103 грн. Закарпаття на 21-ій позиції за розміром  капітальних інвестицій (1,2% залучено капітальних інвестицій країни). Рівень безробіття (9,6%)в області вищий, ніж у сусідніх Львівській та Івано-Франківській. Система координат в Україні не дає можливості створити економічне диво в одному окремо взятому регіоні. Але ми маємо стратегію, яка може змінити ситуацію – здійснити Закарпатський економічний експеримент, використавши свій власний лідерський досвід 2001-2004 років».

Панов нагадав, що саме у той період Закарпаття посідало перше місце за динамічним рейтингом інвестиційної активності, 4-те за кількістю залучення прямих іноземних інвестицій на душу населення та 2-ге за загальними обсягами залучення іноземних інвестицій. І все це вдалося досягнути завдяки Спеціальній економічній зоні «Закарпаття».

Володимир Панов сказав, що Закарпаття потребує нової економічної моделі і для цього потрібно два фактори: політична воля та нове законодавче поле і, зокрема, необхідно відновити та адаптувати до нового законодавства закони про СЕЗ «Закарпаття», спеціальний режим інвестиційної діяльності та про індустріальні парки.

На Форумі був і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який запевнив, що готовий сприяти у реалізації економічного експерименту в Закарпатті.

«Заявляю, що для проведення «Закарпатського економічного експерименту" є політична воля і я повністю підтримую ініціативи бізнесу. Регіональна влада готова будувати принципово нову модель економіки регіону. Добиватимусь від Кабінету Міністрів України та Верховної Ради економічного експерименту для Закарпаття», -- заявив Геннадій Москаль. Він наголосив, що зробить все для того, аби Закарпаття стало провідним майданчиком України для інвестицій та інновацій.

Однак можливість відновлення в Закарпатті будь яких економічних зон з песимізмом і навіть агресією сприйняли депутати Верховної Ради. Зокрема на засіданні комітету протидії та запобігання корупції  депутати Верховної Ради обговорили проект закону про окрему економічну зону для Закарпатської області і депутати одноголосно виступили проти виокремлення Закарпаття як спеціальної економічної зони.

Виявляється, нещодавно нардеп Євгеній Мураєв запропонував законопроект, за яким Закарпаття стало б економічно відокремленим регіоном.

Однак голова комітету протидії корупції Єгор Соболєв вважає, що будь-які проекти, пов'язані з так званими «спеціальними зонами», – це, власне, і є створення корупції, величезна діра для оборудок.

Ще критичніше висловився народний депутат Юрій Тимошенко, який заявив: «Закарпаття було москвофільським вогнем сепаратизму, будь-яка окремішність загрожує державній цілісності. Згадайте недавні судилища, на яких ми були присутніми. Цей регіон – розсадник сепаратизму і будь-які кроки у бік відокремлення в будь-якій сфері призведуть до державної катастрофи».

Кореспонденти Prozak.info звернулися до Геннадія Москаля та Володимира Панова з проханням прокоментувати такі різкі виступити нардепів проти створення в Закарпатті економічної зони. У прес-службі губернатора пообіцяли підготувати його коментар, однак відповіді ми поки не отримали.

Володимир Панов, у свою чергу, сказав, що Закон " Про спеціальну економічну зону "Закарпаття" підписаний Президентом від 28 квітня 2001 року і нещодавно депутат Євген Мураєв мав намір ліквідувати цей закон і запропонував новий законопроект, за яким на Закарпатті можуть створити нову економічну зону. Володимир Панов каже, що ніхто не просив народного депутата Мураєва ініціювати такі дії, а законопроект Мураєва це не є тим законопроектом, який ініціюють із Закарпаття.

Окрім того, комітет з протидії корупції не є профільним комітет, на якому приймаються рішення щодо створення економічних зон.

Тим не менше, Володимир Панов заявив нам, що його непокоять закиди Соболєва і Тимошенко щодо  Закарпаття і закарпатців, яких назвали сепаратистами і він готовий зробити публічну заяву з цього приводу.

Тепер уже цілком зрозуміло, що проштовхувати ідеї так званого економічного експерименту в Закарпатті стане важко. Тут потрібна ініціатива не лише влади Закарпаття, але й лобіювання цього питання в Раді всіх нардепів від Закарпаття. А у це важко віриться.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com