image

Експерти прогнозують стабілізацію цін на продукти харчування

Зростання цін на продовольство в Україні зупиниться, і відбудеться їх тимчасова стабілізація, спрогнозувала керівник відділу функціонування аграрних ринків Аграрного союзу України Любов Панкратова.

Ключовим фактором стане попит – після спаду ажіотажу, люди перестали скуповувати товари тривалого користування. «Громадяни почнуть проїдати накуплені під час паніки запаси, попит впаде, і ціни стабілізуються», – впевнена Панкратова.

У той же час не відбудеться і різкого зниження цін на борошно, крупи, сіль, цукор, соняшникова олія, які українці кілька тижнів тому активно вимітали з полиць магазинів. Аналітики напирають на те, що їх виробництво все-таки подорожчало: як через дороге паливо, так і мінеральні добрива. І нагадують про розкручену на повну котушку маховику інфляції. «Зберігається і негативний економічний фон як в цілому по макроекономічних показниках, так і за вартістю сировини для виробництва продтоварів», – сказав начальник відділу інвестиційного аналізу аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександр Ткачов.

А продавці підкреслюють на те, що магазини наповнили склади товарами за зрослими цінами, і просто не можуть собі у збиток зараз опустити цінники. Вони повинні спочатку розпродати дорогий товар, а потім завезти новий – за зниженими цінами, якщо постачальники зможуть їх забезпечити.

«Здешевлення продукції відбувається повільно. Адже якщо в період ажіотажу була куплена гречка по 26 грн. за кілограм, то поки вона не продасться, нова продукція не буде поставлятися. Я сам бачив у Берегові на Закарпатті рис по 51 грн. за кілограм. І це в регіоні з дуже низьким рівнем життя. І іншого рису не було. Поки не куплять по 51 грн., рис по 40 грн. на полиці чи не з’явиться », – пояснив ситуацію директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Подальша зміна цін на продовольство буде прямо залежати від ситуації на валютному ринку: від курсу долара залежить, як вартість палива, так і мінеральних добрив. На думку експерта аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігоря Остапчука, виробники побоюються, що Нацбанк не зможе утримати обмінний курс і до літа долар знову почне дорожчати. «Зараз, на жаль, є передумови так вважати. І якщо це дійсно станеться, тоді ми знову побачимо швидке зростання цін на агропродукцію », – зазначив він. Адже в разі нової хвилі девальвації гривні слідом за світовими, будуть зростати і внутрішні ціни на зерно (гривневі). А далі процес буде рухатися вже за звичним ланцюжком: вслід за зерном дорожчає борошно, а за ним і хліб з хлібобулочними виробами.

Також на цінах позначиться підвищення податкового навантаження, яке припаде саме на період збирання врожаю зернових: на третій припадає пік сплати єдиного податку (четвертої групи), на який з цього року перевели всіх платників фіксованого податку. Виробники неодмінно закладуть у вартість зерна додаткові відрахування. А базові ціни будуть розраховувати виходячи з врожайності та обсягів посівів, де вже зараз прогнозують зміну акцентів. «Зменшення виробництва буде відбуватися, перш за все, по малорентабельних або збиткових культурах. Наприклад, це кукурудза, яка за нашими розрахунками в минулому році мала негативну рентабельність на рівні 11%. Буде перехід на олійні культури – соняшник і сою. Щодо ріпаку буде стабільна ситуація. Увага буде зосереджена на нішевих і круп’яних культурах, але поки не можна сказати, що їх виробництво збільшиться », – розповів Ігор Остапчук про види на врожай цього року.

news.finance.ua

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com