image

Хто такий бухгалтер і чому ми відзначаємо його день

 

З нагоди Дня бухгалтера, який відзначають 16 липня, ми зібрали найважливіші відомості про професію, незамінну у наш час. 

Фах бухгалтера існував вже в Давній Індії, тут бухгалтери вели облік сільського виробництва. До східної Європи він дійшов значно пізніше, у Російській імперії посаду бухгалтера офіційно ввів Петро I на початку XVIII століття.

Щодо значення терміну, то з німецької слово «бухгалтер» перекладається як «книготримач», оскільки раніше надходження та витрати товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів записували в спеціальну книгу. Сьогодні з розвитком нових технологій книги замінили комп’ютери, хоча досі є спеціалісти, які вважають, що краще і надалі здійснювати подвійний запис на паперових носіях, як передбачено законом України «Про фінансовий облік і фінансову звітність в Україні»,  бо так надійніше.

Свято відзначають 16 липня, бо саме цього дня 1999 року було прийнято Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні». Словом, над датою довго не мудрували, все чітко і точно, як при поданні звітів.

Без кабінету з табличкою «Бухгалтерія» сьогодні не може повноцінно існувати жодна юридична особа (підприємство, установа, організація) та суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи. Як відомо, в будь-якій організації, чи то державна установа, чи то приватна фірма, повинен вестися адміністративний, управлінський та розрахунково-касовий облік, згідно з чинним законодавством. Але попри згаданий факт, у більшості людей професія пов’язується з чимось нудним, одноманітним та невдячним. Чого варті лише офіційні завдання бухгалтера. Наприклад, вести облік і рух грошових коштів, як готівкових, так і безготівкових за планом рахунків; стежити за фінансовими результатами підприємства; правильно обчислювати повноту нарахування податків і вчасно їх сплачувати; звітувати перед державними фондами, податковими інспекціями, власниками; працювати з партнерами та клієнтами організації тощо. Від одного цього переліку серцебиття прискорюється і стає важко дихати.

Як і в кожній роботі, у бухгалтера є професійні переваги і недоліки.  Недоліки професії доволі зрозумілі й логічні: часті зміни в законодавстві та його суперечності; виконання завдань для забезпечення інформацією керівництва, що потребує додаткових знань та навичок; діяльність бухгалтера жорстко регламентована і не дозволяє схибити; його помилки призводять до санкцій, штрафів. Переваги – це  затребуваність на ринку праці і відносно вільний графік роботи, можливість отримання додаткового заробітку, наприклад, допомагати з веденням бухгалтерії дрібним підприємствам та підприємцям, вдосконалення фахового рівня через велику кількість навчальних закладів: фінансово-економічні виші, курси бухгалтерів, бухгалтерські семінари.

Тож якою б монотонністю не віяло з того фронту, а є люди, котрі знаходять у цій справі себе й присвячують їй життя. Тому саме для них, затятих любителів цифр, наші найщиріші вітання. З Днем бухгалтера!

 

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com