image

Ідея, яка допоможе перемогти бідність

Бідні частіше беруть гроші в борг, не мають заощаджень, ведуть нездоровий спосіб життя. Деякі вважають, що бідність - дефект характеру. Нідерландський історик і письменник Рутгер Брегман з цим не згоден. У бідних людей просто немає грошей, і це можна змінити.

Ментальність дефіциту

Елдар Шафір (Eldar Shafir), професор психології з Прінстонського університету, провів разом з колегами цікаве дослідження серед індійських фермерів, які вирощують цукрову тростину. Вони отримують близько 60% всього річного доходу відразу після збору врожаю. Виходить, одну частину року фермери живуть у відносній бідності, а іншу - у відносному багатстві. Дослідники попросили їх пройти тест на IQ до і після збору врожаю. І до збору врожаю вони показали гірші результати. Умови життя в бідності призвели до втрати 14 балів IQ. Це можна порівняти з ефектом від безсонної ночі або наслідками алкоголізму.

Коли люди відчувають нестачу чогось, вони приймають гірші рішення.

В такому стані неможливо думати про довгострокові перспективи. Джордж Оруелл, який у 1920-х роках на собі відчув бідність, писав, що вона «знищує майбутнє». Бідні люди приймають безглузді рішення не тому, що вони дурні. У тих умовах, в яких вони живуть, будь-який також вчинив би нерозумно.

Вихід із ситуації - безумовний базовий дохід

Сучасні економісти пропонують різні способи вирішення цієї проблеми. Наприклад, допомагати бідним з оформленням документів або відправляти їм повідомлення, щоб вони не забували оплачувати рахунки і не накопичували борги. Таке рішення особливо до душі політикам: на нього практично не потрібно витрачати коштів. Але ж воно тільки усуне деякі симптоми, а не усуне проблему.

Так чому б не змінити умови життя бідних? Ще 500 років тому філософ Томас Мор згадував цю ідею в своїй книзі «Утопія». Це безумовний базовий дохід - сума, яка виплачується щомісяця і якої вистачає на покриття базових потреб: житла, харчування, освіти. Вона повинна видаватися всім без будь-яких умов.

Це не благочинність уряду, а право кожного.

Крім того, безумовний базовий дохід допоможе переосмислити наше ставлення до роботи. Зараз мільйони людей вважають свою роботу безглуздою. За даними опитування 2013 року, всього лише 13% респондентів дійсно зацікавлені в тому, що вони роблять на роботі. В іншому опитуванні 37% вважають, що їхня робота взагалі не потрібна.

Канадський експеримент

Проводилося чимало експериментів із введення безумовного базового доходу. Мабуть, найважливіший з них пройшов у канадському Дофіне в 1974 році. Протягом п'яти років всі жителі цього невеликого міста отримували гарантований дохід.

Зі зміною уряду експеримент припинився, а його результати проаналізували тільки через 25 років.

Економіст Евелін Форгет (Evelyn Forget) виявила, що жителі Дофіна стали не тільки багатшими, а й розумнішими і здоровішими. Значно покращилася успішність школярів, на 8,5% знизилася кількість госпіталізацій. При цьому люди не покинули свою роботу. Працювати менше стали тільки жінки з маленькими дітьми і студенти. Подібні результати були і під час експериментів у інших країнах.

На закінчення

Природно, всі задаються питанням, звідки брати гроші на базовий дохід. Насправді, він обходиться не так дорого, як здається. Наприклад, за підрахунками економістів на 2013 рік, щоб вивести зі стану бідності всіх бідних американців, треба було б 175 мільярдів доларів - це всього 1% від ВВП.

Позбутися від бідності можливо, і ми всі повинні до цього прагнути. Пора припинити посилати бідним старі речі та іграшки. Пора припинити обкрадання звичайних людей владою, яка повинна допомагати цим людям. Чому б не розподіляти вкрадені кошти безпосередньо нужденним?

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com