image

Інфляція в Європі та робота за кордоном – прогнози на 2023 рік

2022 року світ відчув найвищу за останні роки інфляцію. Її наслідки торкнулися усіх країн Європи. Інфляція в Європі та робота за кордоном – які прогнози на 2023 рік?

 

Що кажуть експерти?

На думку експертів, ситуація на європейському економічному ринку покращиться лише у 2024 році.

Ринок праці у 2023 році буде боротися зі своєрідною стагнацією. Зростання цін зумовить підвищений попит на більші зарплати, що, на жаль, за нинішньої інфляції може собі дозволити не кожен роботодавець. Але у найближчі кілька років рівень безробіття, швидше за все, залишиться на тому ж рівні або трохи зросте.

Серед багатьох думок експертів з економіки ЄС можна виділити одну провідну думку – пік інфляції припаде саме на 2023 рік. Найбільше це відчують економіки країн Центральної Європи. Економічне зростання сповільниться в Німеччини та Швеції.

За масштабом процес охопить всю Європу.

Як інфляція вплинула на пропозиції роботи за кордоном?

За даними міжнародного порталу europa.jobs трафік на багатьох мовних версіях значно збільшився: загалом на 148-200% Ми припускаємо, що найближчими місяцями кількість економічних мігрантів знову зросте. Жителі Хорватії, Іспаніі та Польщі шукають кращу роботу, яка б гарантувала гідний заробіток.

  • Перша хвиля росту була зафіксована в березні. Наступні місяці також були активніші у порівнянні з минулим роком.
  • Найбільша кількість пропозицій про роботу була в період з липня по жовтень 2022
  • Найактивніше роботодавці себе проявили в Нідерландах, Бельгії, Німеччині та скандинавських країнах.
  • Активнішими стали різні мовні версії (українською, англійською, іспанською, хорватською мовами)

Інфляція в країнах Європи

Нідерланди б'ють власні рекорди, коли йдеться про % інфляції. У найближчі 2 роки ситуація зміниться, а попит на працівників (особливо у весняно-літній період) залишиться на високому рівні. Але за останні місяці зафіксоване найбільше зростання цін на продукти харчування та найвищі показники інфляції за останні 30-40 років.

Німеччина залишається на першому місці серед країн за кількістю відкритих вакансій. Однак це не змінює того факту, що Німеччина теж бореться з інфляцією. Водночас очікується, що попит на тимчасових працівників у Німеччині не зміниться

В Ірландії через інфляцію знизилося промислове виробництво (приблизно на 30 відсотків). Це може призвести до збільшення рівня безробіття, та як результат, до зниження попиту на тимчасових працівників.

Інфляція в Бельгії рекордно висока. Проте прогнози на 2023 рік не передбачають зниження попиту на іноземних працівників.

У Франції рівень інфляції дуже високий, але, незважаючи на це, роботодавці борються з проблемою нестачі кваліфікованих кадрів. Попит на працівників залишається на високому рівні.

Стабільні економіки теж борються з високою інфляцією. Зростання цін на продукти харчування в середньому становить близько 13% порівняно з минулим роком (у Польщі цей % становить 15,6%). Але слід визнати, що рівень інфляції в скандинавських країнах у кілька разів нижчий, ніж, наприклад, у Польщі.

Перша хвиля кризи у Великобританії припадає на Brexit. Зараз відбувається чергова хвиля кризи. Експертні прогнози на 2023 рік не виглядають багатообіцяючими: ціни, інфляція та рівень безробіттня будуть зростати, відсутність робочих місць у сфері громадського харчування/готелів. З липня по вересень кількість зайнятих скоротилася майже на 52 000, що сприяло зростанню рівня безробіття.

Естонія, Латвія, Литва - на жаль, у випадку зі згаданими країнами інфляція сприятиме великій міграційній хвилі на рубежі 2022-2024 років. Жителі цих країн вже почали шукати роботу за кордоном.

Загальний прогноз

Хоча й ослаблена, але інфляція матиме місце у 2023 році. Скоріш за все, буде значне підвищення цін, а тому є сенс розглянути пропозиції роботи за кордоном. Особливо, зважаючи на те, що попит на працівників залишається високим.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com