image

Керівник Ужгородського коньячного заводу зізнався, що підприємство не має власних виноградників (ВІДЕО)

На Закарпатті була знімальна група програми "БАлючі теми" і серед іншого журналісти розпитали директора Ужгородського коньячного заводу Володимира Гісема про справи на підприємстві.

Звичайно, що Володимир Гісем не розповів, чому його підприємство вже понад 10 років перебуває на стадії ліквідації. Але у журналістки було одне дуже просте запитання: "З яких матеріалів виготовляється ужгородський коньяк?". Гісем на це питання прямої відповіді не міг дати і лише констатував, що виноградників на Закарпатті бракує. 

 

Нещодавно коньячний завод навіть презентував свою нову продукцію -- шампанське "Закарпатське". Але якщо глянути на етикетку з тильного боку, то там чітко написано, що вино виготовлене з виноматеріалів із Дніпропетровщини.

То як так могло статися, що легендарний коньячний завод навіть не має власних виноградників? Чому той таки "Чизай" за короткий період зміг висадити понад 200 гектарів виноградників, а Ужгородський коньячний за тривалий час свого існування живе з чужої сировини?

Тут відповідь проста. Для чого витрачатися на виноградники, коли можна купити щось готове. Ну і що, що не закарпатське. Одним словом, у нашого коньяку лише назви місцеві. І шампанське "Закарпатське" від Володимира Гісема також лише назва.

Але найгнітючішою є історія з купажем для коньяку. Ми вже розповідали про те, що Ужгородський коньячний завод брав купаж у фермерського кооперативу "Ізумрудний". І для того, щоб купаж обходився фірмі дешевше, Гісем та його оточення пішли на рейдерське захоплення підприємства.

Сценарій захоплення підприємства описаний на сайті "Цензор.нет".

У 2007 році ОП «Ужгородський коньячний завод» вніс 3600,0 тис, грн. до пайового фонду кооперативу "Ізумрудний" за Дениса Мерзу і Ренату Мерзу по 1800,0 тис. грн. за кожного. На підставі цього були внесені зміни до Статуту СВК «Ізумрудний» і з 04 січня 2008р. Мерза Д.Б. і Мерза Р.І. стали повноцінними пайщиками кооперативу. Фактично кошти в сумі 3600,0 тис. грн. були надані для підготовки купажу суміші коньяку необробленого в обсязі 82,2 тис. дал для відвантаження Ужгородському коньячному заводу. .
Директор ОП «Ужгородський коньячний завод» Гісем В.В., отримавши через підставних осіб (Мерзу Д.Б. і Мерзу Р.І.) членство в статному капіталі кооперативу, фактично став керувати процесом підготовки, виробництва і реалізації продукції, яку випускав сільгоспкооператив «Ізумрудний».
За 2008 рік (травень – грудень) вивезено із СВК «Ізумрудний» купажу суміші коньяку необробленого в обсязі 82,2 тис. дал на суму 26,0 млн. грн., або вартістю 1 пляшки 16,50 грн. Уявляєте? При такій вартості купажу ціна за пляшку коньяку мала б бути не більше 20 грн. Скільки ж коштує пляшка ужгородського коньяку всі знають.
Ужгородському коньячному заводу для продажу готової продукції необхідно було здійснити певні технологічні операції: обробка холодом, фільтрація, обробка теплом, фільтрація, розлив у пляшки, наклейка акцизної марки. Здійснивши такі технологічні операції, завод продав готової продукції більш як на 400,0 млн. грн.(при цьому пляшка коштувала уже 220 - 400 грн., а завод отримав величезні прибутки).
 Ну а потім вже навіть важко читати. Підприємство "Ізумрудний" було знищено, а директор доведений до смерті. А Гісем вийшов чистим. Як і його підставні особи - подружжя Денис Мерза та Рената Мерза, які були введені акціонерами у це підприємство.

До речі, саме Рената Мерза, яка є донькою функціонерки коньячного заводу (заступник голови ліквідаційної комісії заводу), наразі керує туркомплексом "Верховина", який захопив призамкові землі у Невицькому, через що виник скандал.

Владислав Мартон для Prozak.info

 

 

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com