image

Кожен другий витрачає свою зарплату ще до наступної (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Протягом минулих півроку матеріальне становище офісних співробітників помітно погіршилося. Тепер кожен другий щомісячно витрачає свою зарплату раніше, ніж отримує наступну. Ще шість місяців назад фінансові складнощі регулярно відчували тільки третина «білих комірців». 

Такі дані отримав  Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна.

За результатами опитування hh.ua, протягом минулих півроку розмір зарплати половини «білих комірців» не змінився. А кожному п’ятому зменшили ставку. Для українців така ситуація поглиблюється безперервним зростанням цін і досить тривалою інфляцією, у зв’язку із чим їхнє матеріальне становище стає все більш ускладненим.

Опитування показало, що офісні співробітники дійсно стали частіше відчувати складнощі з плануванням бюджету й навряд чи дотягують до наступної зарплати. Рівно половина із них щомісяця витрачають гроші раніше, ніж на банківську карту надходить нове зарахування, а отже, практично завжди живуть в умовах жорсткої економії. Для порівняння: ще півроку тому в настільки непростій ситуації знаходилася лише третина «білих комірців». Кожен п’ятий відчуває дефіцит бюджету приблизно один раз на три місяці, а кожен десятий — мінімум один раз на півроку. Відповідно, зменшилася кількість тих, хто зіштовхується з фінансовими складнощами один раз на рік і рідше, або майже ніколи не опиняється в ситуації безгрошів’я.

Найчастіше матеріальні складнощі відчувають працівники сільського господарства, логістичних центрів і представники консалтингових компаній, що надають послуги населенню. Менше за всіх на нестачу коштів скаржаться ІТ-шники і спеціалісти в сфері телекомунікацій. Варто відзначити, що саме в цих галузях спостерігався найменший відсоток скорочення заробітних плат. Що ж стосовно ІТ-галузі, то вона ледве не єдина в Україні, де зарплати практично завжди виплачують із прив’язкою до валюти

Майже половина тих, кому не вистачає, почали відчувати матеріальні складнощі ще рік тому, коли криза лише набирала обертів. Третина вважають нестачу грошей «до зарплати» відносно новою тенденцією. Ще п’ята частина опитаних зізналися, що в них завжди виникали труднощі з розподіленням бюджету. Найчастіше дефіцит фінансів «білі комірці» пояснюють спонтанними необов’язковими покупками, низькими зарплатами і затримками виплат зі сторони роботодавця.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в серпні 2015 року. В опитуванні взяли участь 5268 респондентів із різних регіонів України.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com