image

Неплатоспроможним банкам дадуть кредити

Національний банк розраховує повернути видані неплатоспроможним банкам кредити.

Про це повідомив журналістам заступник директора Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Костянтин Раєвський, передає УНІАН.

"У березні, квітні і травні минулого року банківська система перебувала на межі колапсу. Тобто, якби Нацбанк припинив тоді рефінансування банків і стабілізаційне кредитування, система могла просто впасти", - сказав Раєвський.

За його словами, присутні в НБУ міжнародні радники рекомендували навіть більший обсяг рефінансування. "Була така фраза - "ви зобов'язані кредитувати навіть під котів і собак", - додав Раєвський.

Чиновник упевнений, що Національний банк зможе повернути видані кредити, включаючи неплатоспроможні банки.

"Кожен кредит рефінансування і стабілізаційний кредит видається під відповідне забезпечення, яке в будь-якому випадку Нацбанку ці засоби відшкодує, навіть якщо банк потрапив в тимчасову адміністрацію чи ліквідацію. Те, що було видано у вигляді стабілізаційного кредиту, забезпечене відповідною заставою, і ліквідатор або тимчасовий адміністратор НБУ ці гроші поверне", - пояснив він.

На запитання, чому кредити не повертаються на стадії тимчасової адміністрації, Раєвський відповів, що Фонд гарантування вкладів фізосіб у рамках законодавства впродовж трьох-чотирьох місяців шукає потенційного інвестора для банку.

"Якщо з'являється потенційний інвестор у банку, він його викуповує, і, відповідно, питання з поверненням рефінансування закриваються самі собою. А якщо фонд не знаходить інвестора і пускає банк у ліквідацію, просить Нацбанк відібрати ліцензію, то у такому разі першочергове завдання ліквідатора - розрахуватися з фізичними особами до 200 тисяч гривень за рахунок фонду і повернути Національному банку за рахунок реалізації застави рефінансування", - відзначив він.

За його словами, НБУ може повернути свій кредит у ліквідованого банку поза чергою. "Національний банк поза чергою. Згідно із законом, кредити, забезпечені заставою, йдуть поза чергою. Так само як і вкладники до 200 тисяч", - пояснив Раєвський.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com