image

При зменшеній зарплаті - роботи стільки ж (ДОСЛІДЖЕННЯ)

З урахуванням інфляції реальний дохід українців знизився. Кожному п’ятому зрізали оклад. Понад чверті до ставки додали в середньому 10-20%. Але тільки одному із десяти проіндексували зарплату з прив’язкою до курсу долара.

Про це — в результатах нового опитування Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

У зв’язку з інфляцією і постійним зростанням цін якість життя більшості українців залишає бажати кращого. Купівельна спроможність громадян України помітно знизилася, і зараз на певну суму можна придбати значно менше товарів і послуг, ніж, наприклад, півроку тому. Згідно з опитуванням hh.ua, проведеним в серпні 2015, зарплати в гривневому еквіваленті половини «білих комірців» не змінилися. Проте з прив’язкою до курсу долара їхній реальний дохід помітно знизився. Крім того, практично кожен четвертий вимушений виконувати більший обсяг роботи за ті ж гроші.

В умовах кризи і складної економічної ситуації роботодавці не поспішають підвищувати зарплати. За останні півроку отримали прибавку до зарплати дещо більше чверті «білих комірців». При цьому в кожного десятого оклад виріс у зв’язку з розширенням посадових обов’язків або переходом на нову посаду. І майже стільки ж стверджують, що роботодавець проіндексував зарплату відповідно до рівня інфляції.

Кожному п’ятому врізали оклад. Але тільки 4% при цьому знизили навантаження. Більше, ніж інших, зменшення заробітку зачепило автотрейдерів, працівників логістичних центрів і представників енергопромислової галузі. Традиційно менше, ніж інші, постраждали ІТ-спеціалісти. Також відносно пощастило представникам консалтингових компаній і працівникам у сфері телекомунікацій.

У цілому за рівнем зниження зарплат ситуація за півроку не змінилася. Серед тих, кому знижували зарплату, кожен другий втратив понад 20% окладу. Дещо більше чверті заробляють менше на 10-20% від попереднього заробітку, а кожен п’ятий втратив менше 10%.

У випадку підвищення зарплат суми надбавок стали більш значними. Півроку тому на 20% і вище дохід зріс приблизно в кожного третього-четвертого офісного співробітника. Зараз таких більше третини. 29% «білих комірців» почали заробляти на 10-20% більше. Кожному шостому до ставки додали 6-10% від початкової суми. А 18% зізналися, що надбавка до зарплати була мінімальною — всього 2-5%.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в серпні 2015 року. В опитуванні взяли участь 5224 респондентів із різних регіонів України.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com