image

Скорочення штатів здійснюватимуть більшість компаній в Україні

Кожен третій роботодавець в Україні має намір скоротити персонал в 2015 році. Більшість з них звільнить до 30% співробітників. 

Про це далі в результатах опитування Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

За даними hh.ua, кожен третій «білий комірець» відчуває страх втратити роботу. І небезпідставно. Опитування роботодавців підтвердило, що третина компаній планують скорочувати персонал в цьому році. При цьому в кожній п'ятій компанії рішуче налаштовані йти шляхом скорочень. Ще третина українських роботодавців стверджує, що в їх компанії масових звільнень не буде. Іншим складно що-небудь прогнозувати внаслідок нестабільності в країні.

Для багатьох роботодавців з настанням кризи вимушеним заходом стала оптимізація штату. Головною тенденцією останнього часу є перерозподіл обов'язків між рештою співробітників. Також спостерігається укрупнення вакансій. Замість звільнених працівників набирають нових, значно розширюючи їх функціонал. Альтернативою скорочення кадрів для багатьох гравців ринку є пошук можливостей з оптимізації витрат, зокрема за рахунок перегляду зарплат в бік більшої гнучкості та прив'язки рівня оплати до реальних досягнень працівників.

Серед компаній, яким не вдасться уникнути масових звільнень, в кожній п'ятій скоротять до 5% штату. Ще чверть мають намір звільнити 6-15% від загальної кількості співробітників. Кожен третій роботодавець змушений буде попрощатися з 16-30% персоналу. Решта планують скоротити штат більше ніж на третину.

Найбільше ризикують потрапити під скорочення співробітники великих компаній - чисельністю від 200 осіб. Найбільша ймовірність залишитися без роботи у автотрейдерів, працівників банків, представників нафтогазового сектора і телекомунікацій. Менше всіх варто побоюватися страховикам, IT-шникам, представникам агросектору та співробітникам консалтингових агентств.

Враховуючи досвід скорочень персоналу в 2008 році, багато українських компаній сьогодні підходять до цього процесу дуже обережно. Багато хто розуміє, що звільнення співробітників, навіть виправдане об'єктивними причинами, є серйозним ризиком для репутації та бізнес-показників компанії. Саме тому українські роботодавці впроваджують практику турботи про скорочуваних співробітників, застосовуючи програму аутплеймент. Програма передбачає практичну допомогу працівнику в пошуку нового місця роботи, підготовку до майбутніх співбесід, консультування про стан ринку праці та інші заходи, які закінчуються опитуванням співробітників, головний результат якого - лояльність. До проведення програм, як правило, залучають зовнішніх експертів з метою більшої ефективності та економії ресурсів. До речі, розроблена HeadHunter Україна програма підтримки скорочуваних співробітників «Перша допомога» вже здійснюється в українських компаніях.

Данные были получены в результате опроса, проведенного Исследовательским центром Международного кадрового портала hh.ua в марте 2015 года. В опросе приняли участие 379 респондентов.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com