image

Верховна Рада відтермінувала запровадження касових апаратів для ФОПів

Верховна рада у першому читанні та в цілому підтримала законопроєкт №4439-д щодо відтермінування обов'язкового застосування касових апаратів фізичними особами-підприємцями, повідомляє Суспільне.

Відповідне рішення підтримали 319 депутатів на засіданні 1 грудня.

Згідно з пояснювальною запискою, проєктом закону пропонується відтермінування до 1 січня 2022 року обов'язкового застосування касових апаратів для фізичних осіб-підприємців, що є платниками єдиного податку другої-четвертої груп.

Також законом скасовуються штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО).

Також проєкт продовжує на рік (до 1 січня 2022 року) застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення закону щодо використання РРО під час проведення розрахункових операцій.

Під час засіданні Ярослав Юрчишин з партії "Голос" пояснив, що законопроєктом також пропонується скасувати кешбек, а всі ліміти (зокрема в фіскалізації) прив'язати до мінімальної заробітної плати.

"Тепер ліміти будуть залежати від того, як ми будемо працювати. Якщо економіка буде зростати, ліміти будуть зростати", — сказав Юрчишин.

Він додав, що законопроєктом пропонується внести зміни до переліку ризикових груп (залишити дуже мало) і скасувати велику кількість штрафів для підприємців. Водночас залишено мораторій на перевірки до кінця карантину.

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що проєктом закону створюється "дуже прості умови існування" для малого і середнього бізнесу, а для великого бізнесу, який "лише маскується під ФОПів", ускладнюються умови діяльності.

1 листопада голова Верховної ради Дмитро Разумков скликав термінове засідання комітету з питань податкової та митної політики для обговорення законопроєкту про касові апарати.

Як повідомила кореспондентка Суспільного Роксолана Бичай, на комітеті перед голосуванням текст проєкту підтримали представники всіх фракцій. Під час виступів представників фракцій, більшість спікерів зазначила, що цей проєкт є "компромісним" і буде доопрацьований. Вони не виключили, що для доопрацювання закону буде створено робочу група і наступного року Рада знов повернеться до правил роботи підприємців.

Тим часом під парламентом знову зібралися на протест підприємці, які заявили, що запропонована система знищить їхній бізнес, адже у них немає можливості вести облік товарів самостійно і для цього доведеться винаймати бухгалтера, що вплине на ціни для населення. Підприємці казали, що через це вони не зможуть конкурувати з мережевими магазинами.

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкт, яким пропонувалося відкласти запровадження обов’язкового використання касових апаратів для фізосіб-підприємців до 1 січня 2022 року.
  • На початку листопада у парламенті вже зареєстрували законопроєкт, який передбачає відтермінування на один рік застосування касових апаратів для спрощеної системи оподаткування для малого та середнього бізнесу.
  • Однак під час розгляду у залі Верховної ради нардепи відправили цей документ на повторне перше читання.
  • Пізніше комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики запропонував парламенту ухвалити консолідований варіант законопроєкту щодо відтермінування введення касових апаратів для ФОПів, що не охоплюватиме ризикові групи.
  • 17 листопада Верховна рада провалила голосування у першому читанні за законопроєкт, яким застосування касових апаратів для малого та середнього бізнесу відтерміновується до 2022 року.
  • Протягом усього розгляду питання у парламенті до стін Верховної ради виходять активісти з акціями Save ФОП, вимагаючи ухвалити законопроєкт про відтермінування запровадження касових апаратів. Аналогічні акції відбувалися в інших містах країни.
  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com