image

Як Закарпатська область забезпечується пальним

Влада Закарпаття намагається вирішити проблему з пальним в області

Ряд державних ЗМІ звернули увагу на те, що на Закарпатті майже немає проблем з пальним і тут найменші черги на автозаправних станціях.

Сьогодні ж сталося певне непорозуміння. Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита розповідав про те, як налагоджено експорт пального. "Ми створили механізми та умови, завдяки яким імпорт нафтопродуктів з країн ЄС здійснюється максимально швидко, без штучних перешкод, бюрократії тощо", – написав глава ОВА.
Власне важливим було вирішити питання безперешкодного перетину кордону автомобілів з пальним і це було зроблено. 

Йшли перемовини зі словацькими та угорськими колегами про прискорення перетину кордону і окремо Віктор Микита про це домовлявся і на зустрічі з консулом Румунії в Солотвино Граціаном-Флоріном Пирву, бо наразі значні об'єми пального йдуть саме з цієї країни.

За словами Микити, усі постачальники області діють на єдиний паливний ринок регіону. Вони перебувають в однакових умовах та займають на сьогодні 40%. Керівник ОВА зазначив, що це у понад 10 разів перевищує частку до початку повномасштабної війни.

Микита назвав це головним показником персональної відповідальності кожного нашого підприємця, яка гарантуватиме безпеку в паливно-енергетичному секторі Закарпаття.

Ну і було сказано, що ці підприємці не ведуться на заманливі пропозиції від інших регіонів. Мовляв, поки ринок Закарпаття не буде наповнених пальним, в інші регіони продавати пальне не будемо, навіть попри спокусливі пропозиції купути за високу ціну.

Такі слова голови Закарпатської ОВА не правильно зрозуміли і ряд центральних ЗМІ повідомили, що влада Закарпаття мало не блокує транзит пального в інші регіони України.

Віктор Микита поширив ще один допис, у якому пояснив, що його слова були перекручені. 

"На жаль, наші тези не зовсім правильно зрозуміли.

1. Ми не впливаємо на транзит палива. Це питання державного рівня.

2. Йшлося про місцевих підприємців, для яких ми створили сприятливі умови для імпорту палива та логістики, щоб уникнути паливної кризи в області.

3. У відповідь підприємства відмовилися спекулювати на ціні та продавати своє паливо дорожче за межі регіону.

4. Ми стабілізуємо ринок, щоб не забирати паливо з інших регіонів, де це важливіше, а намагаємось самі закривати потребу.

Про жодні блокування мови не було. Ми наголошуємо на порядності бізнесу, який в умовах війни відмовляється від надприбутків", - написав Микита.

Тобто, він дав зрозуміти, що в Закарпатті окрім крупних операторів пального є місцеві підприємства, які займаються імпортом та продажем пального і  мова йде про них. Це виключно закарпатські підприємства і їх керівники усвідомлюють, що пальне потрібне для Закарпаття для бізнесу, приватних автомобілістів та на посівну кампанію, тому продавати його в інші регіони навіть за завишеними цінами не мають наміру.

Однак згодом зі сторінки голови Закарпатської ОВА в соцмережах зникли обидва дописи, щоб не було жодних інформаційних спекуляцій з цього приводу.

До речі, у дописі Микити були ще деякі пояснюючі цифри. 

Очільник ОВА наголосив, що наразі через Закарпаття проходить приблизно 30 тисяч тонн палива. Для них також слід забезпечити умови.

"Закарпатські компанії завозять для своїх мереж АЗС лише 9 тисяч тонн, які не входять до обсягу транзиту. Це питання місцевого бізнесу. Мова про відсутність спекуляцій і підвищення цін, і це позитивний аспект", – пояснив Микита.

У свою чергу на митниці повідомили, що через держкордони Закарпаття пройшло вже 60 тисяч тон пального.

Спільно з керівництвом області створено всі сприятливі умови та задіяно спрощені механізми задля максимально швидкого пропуску на митну територію України в режимі «імпорт» нафтопродуктів, які завозяться із-за кордону через зону діяльності Закарпатської митниці.

Про це йшлося на спільній нараді під головуванням очільника Закарпатської ОВА, начальника обласної військової адміністрації Віктора Микити з керівниками держустанов та підприємств, в якій взяв також участь в.о.начальника Закарпатської митниці Ігор Безсмертний.

Зазначалося, що з 01.03 по 05.06.2022 через пункти пропуску Закарпатської митниці пропущено на митну територію України  понад 80 тис тонн палива. Найбільша кількість бензину та дизпалива в Україну експортували Словаччина, Угорщина, Швейцарія, Румунія та Болгарія.

Підкреслювалося, що з колегами суміжних митниць досягнуто домовленості щодо першочергового пропуску вантажівок з пальним через кордон та спрощено митні процедури.

На сьогодні перед пунктами пропуску у зоні діяльності Закарпатської митниці не має черг вантажівок з пальним. Для їх першочергового пропуску відведено окрему смугу на КПП та додатково задіяно посадових осіб митниці для швидкого перетину бензовозів, - повідомляє митниця.

Довідково: Згідно із законодавством, на період воєнного стану в Україні при імпорті палива встановлено «нульову» ставку мита та акцизного податку, а ПДВ - на рівні 7%. Таким чином, при імпорті палива суб’єкти господарювання сплачують виключно 7% ПДВ.

Також постановою Кабміну від 16.03.2022 №292 дозволено імпорт палива з країн ЄС, яке відповідає стандартам EN 228 і EN 590 без необхідності проходження додаткової сертифікації в Україні.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com