image

Як переконати роботодавця платити гідну зарплату, - поради закарпатцям

В умовах кризи не лише претенденти намагаються «продати» себе дорожче, але й роботодавці вимушені скорочувати витрати на персонал. Компанії готові платити тільки тим, хто дійсно ефективний і приносить користь бізнесу. Аби отримати бажаний оклад, потрібно переконати роботодавця, що, приймаючи вас на роботу, він робить вигідне капіталовкладення. 

Як визначити бажаний рівень винагороди і як озвучити його на співбесіді, розповідають експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна

Як правило, по шукачі не розуміють, скільки можуть отримувати на новій посаді. Сума, взята «зі стелі», видасть вашу необізнаність у цьому питанні. Якщо ви озвучите завищені вимоги до зарплати, велика ймовірність того, що компанія знайде іншого фахівця такого ж рівня, але готового працювати за менші гроші. Скромні зарплатні вимоги, навпаки, свідчать про недостатню компетентність кандидата, його недосвідченість або невпевненість у власних силах. Справжній професіонал знає собі ціну і готовий обговорювати її з потенційним роботодавцем.

 

Як визначити гідний рівень винагороди?

Аби «вивести» гідний рівень зарплати, слід провести розвідувальну роботу ще на етапі підготовки до співбесіди. Є кілька джерел інформації, за допомогою яких буде простіше визначитися з сумою:

  • База вакансій на кадрових сайтах. З’ясуйте, яких спеціалістів шукають у вашій галузі та скільки им готові платити. Також на сайті hh.ua в розділі «Статті» регулярно з’являються актуальні дані про зарплатні пропозиції в різних галузях ринку.
  • База резюме пошукачів. Вивчіть зарплатні очікування своїх конкурентів. Однак пам’ятайте, що «хотіти не шкідливо». Зарплатні побажання, зазначені в резюме, як правило, вищі за реальну середньо ринкову зарплату. Фахівці, які шукають роботу, все ще безробітні, та чи здійсняться їх зарплатні мрії – невідомо.
  • Особисті контакти. Якщо у вас є знайомі в області HR або колеги, які обізнані в питаннях працевлаштування, поцікавтеся, скільки може заробляти спеціаліст вашого рівня.
  • Пройдені співбесіди. Сприймайте невдалі інтерв'ю як можливість отримати інформацію про стан ринку праці. Спираючись на зарплатні пропозиції декількох компаній, буде простіше визначити суму, на яку ви можете претендувати.
  • Зарплата на колишньому місці роботи. Експерти в області HR рекомендують піднімати рівень бажаної зарплати не вище, аніж на 20-30% від попередньої. Якщо ваші зарплатні побажання ще вище, на це мають бути об'єктивні причини. Наприклад, вам не підвищували зарплату кілька років, і за цей час середньоринкова вартість ваших послуг зросла. Ви поліпшили свої професійні якості і претендуєте на більше високу посаду тощо.
  • Платоспроможність компанії. Оцініть, скільки може запропонувати вам потенційний роботодавець. Як правило, компанія не піде на суму, вище тієї, що закладена в бюджеті. Вести переговори є сенс, коли вказана зарплатна «вилка». Наприклад, від 8 000 до 10 000 грн. Це означає, що максимальна сума, яку готова платити компанія, становить 10 000 грн.

Формуючи вимоги до зарплати, важливо поставити власні рамки «від і до». Верхня межа – це бажана зарплата. З неї можна починати вести переговори. Трохи нижче – комфортний рівень оплати праці. Під час співбесіди роботодавець, скоріш за все, стримає ваші апетити до цієї суми. І, нарешті, мінімальна зарплата, нижче якої ви працювати не будете, однак погодитесь на цю суму, якщо з'являться інші важливі пріоритети.

 

Як вести переговори про зарплату?

Розмова про матеріальну компенсацію – одна з ключових на співбесіді. Однак не квапте події. Фахівці в області HR впевнені, що першим про матеріальну компенсацію повинен заговорити роботодавець. Найчастіше це питання піднімають наприкінці бесіди.

Якщо роботодавець залишив тему зарплати без уваги, поцікавтеся, на яку суму можете претендувати, якщо станете співробітником компанії. В цьому немає нічого поганого. Ви повинні розуміти, на яких умовах вам доведеться працювати. Але не питайте «в лоба». Дочекайтеся моменту, поки інтерв'юер поцікавиться, чи є у вас питання. Безумовно, питання про гроші не повинно бути першим, інакше у роботодавця складеться враження, що посада й компанія вас цікавить менше, аніж зарплата. Заводьте розмову про винагороду тільки в тому випадку, коли відчуваєте, що вами дійсно зацікавилися.

Обговорюючи матеріальне питання, намагайтеся враховувати інтереси обох сторін. Беріть до уваги не лише свої потреби, але й те, якою буде ваша роль у розвитку бізнесу компанії. Щоб переконати роботодавця платити вам більше, наголошуйте на своїх професійних якостях. Не давіть на жалість. Ваші фінансові проблеми нікого не цікавлять. Також провальною тактикою є шантаж. Не кажіть, що компанія N запрошує вас на роботу і пообіцяла платити більше. Повірте, роботодавець вже оцінив вас і ваші професійні компетенції. Крім того, ваша присутність на співбесіді говорить про те, що ви поки все ще без роботи.

Іноді рекрутер може поцікавитися, скільки ви заробляли на колишній роботі. Якщо не хочете відповідати, скажіть, що функціонал попередньої посади дещо відрізнявся від тих завдань, які вам належить вирішувати. Також гідною відповіддю буде, якщо ви відмовитеся назвати суму, пославшися на конфіденційність інформації про зарплати співробітників на колишній роботі.

На що звернути увагу?

При обговоренні зарплати слід уточнити у роботодавця:

  • Чи є зарплата офіційною. Якщо ні, то який відсоток «білої» зарплати роботодавець має намір виплачувати, і яким чином виплачується «чорна» зарплата;
  • як розраховується сума виплат (ставка, %, бонуси);
  • як оплачується додаткове навантаження (додаткові завдання, кількість витрачених годин особистого часу);
  • яку суму вам виплатять по закінченню випробувального строку (нормою вважається оклад на 20% нижче того, який ви будете отримувати в якості повноправного співробітника);
  • скільки вам будуть давати «на руки» з вирахуванням усіх податків та страхових внесків.
  • Зверніть увагу на соціальний пакет компанії. Нематеріальна мотивація співробітників коштує роботодавцю грошей, тому більшість компаній враховують це в статті витрат на персонал. Підрахуйте, скільки ви зможете економити, якщо роботодавець сплатить мобільний зв'язок, абонемент в спортзал, організує ваше харчування в офісі або компенсує вартість проїзду. Уявіть, що, працюючи в компанії, ви зможете вивчати англійську або проходити тренінги особистісного зростання. Можливо, ви отримаєте більше, ніж додаткові дві тисячі гривень.

Вивчіть зарплатну політику компанії, оцініть свої професійні якості й затребуваність на ринку. І головне – будьте впевнені, що ви гідні заявленої суми.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com