image

Як розрахувати субсидію і не помилитися

З 1 квітня в Україні починають діяти нові тарифи на комунальні послуги для населення. Попри збільшення вартості електроенергії й газу в кілька разів, держава заспокоює громадян субсидіями. Хоча оформлення субсидій можливе лише з травня, радимо не втрачати часу і вже сьогодні вирахувати варість своїх компослуг, аби потім не прорахуватися.  

Так, тарифи на централізоване постачання гарячою водою для населення з 1 квітня 2015 року зростуть на 55-57%, а на опалення в середньому на 73%. Про це на брифінгу заявила начальник управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Наталія Хоцянівська

Ви маєте право звернутися по субсидію, якщо бачите дуже великі суми у розрахунках за компослуги.

ProZak зібрав для вас найважливіші нововведення, які варто знати напередодні квітня, а також нарахування нових тарифів:

1. Призначення субсидій на оплату комунальних послуг в 2015 році буде проводитися за наявності двох документів: спрощеної форми заяви на отримання субсидії та декларації про доходи та видатки людей, які зареєстровані на одній житловій площі. Кожна сім"я в Україні разом з рахунком про оплату енергоносіїв отримає спрощену форму заяви та декларацію для оформлення субсидії на оплату комунальних послуг. Також за документами можна звернутися до управління праці та соціального захисту населення, - пише портал  pravoznavstvo.at.ua.

2. Цього року українцям обіцяють спрощені умови оромлення субсидій. Зокрема, скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, крім здійснення одноразової дороговартісної покупки (на суму понад 50 тис. грн), щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні; щодо здачі в найм житлового приміщення особами, які оформлюють субсидію.

3. Як по-новому оформити пільгу, українцям стане відомо з 15 квітня. До цього дня разом із платіжками, має прийти спеціальний папірець із двох частин із заявою охочого оформити субсидію та декларацією про доходи.  Як їх грамотно оформити, буде розтлумачено в додатковій інструкції. Заповнений документ слід передати органам соцзахисту власноруч або  поштою, - пише ТСН

4. Документи для оформлення субсидій українцям мають надійти поштою у квітні. Їх потрібно заповнити та надіслати поштою чи занести до органу соцзахисту населення за місцем реєстрації.

5. Натомість сьогодні можете скористатися електронним калькулятором для для розрахунку розміру субсидії. Для цього потрібно вказати на сайті три цифри:

1) чисельність зареєстрованих у квартирі (будинку) осіб;

2) дохід всіх осіб, які проживають в оселі за місяць;

3) суму нарахувань за житлово-комунальні послуги. Система автоматично розрахує, чи маєте ви право на субсидію, вкаже її орієнтовний обсяг та порекомендує звертатися за оформленням. Або ж навпаки – вкаже, що не маєте право на пільги.
Перейти до розрахунків можна за цим лінком. 

6. Також у Мінсоцполітики попереджають, що це лише приблизні розрахунки. А за неправдиво надану інформацію щодо субсидій, гроші потрібно буде повернути у подвійному розмірі. 

7. Крім заяви та декларації, інших документів у вас не мають права вимагати. Всі додаткові документи будуть отримані органами соцзахисту у порядку обміну від Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та інших установ.

8. Деталі щодо отримання субсидій за новими правилами можна отримати в органах соцзахисту за місцем реєстрації, на сайтах mlsp.gov.ua та saee.gov.ua, а також за номером цілодобової "гарячої лінії" 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).

9. Запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не опалювальний період як раніше. 

Як оформити житлову субсидію - дивіться в презентації Мінсоцполітики:

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com